Латвийската Регионална инвестиционна банка (Regionala Investiciju Banka JSC, РИБ) стъпи на българския пазар, пише "Дневник". Банката е регистрирала свое поделение тук като клон, тоест не отделна дъщерна банка. Адресът на регистрация на Регионална инвестиционна банка - клон България, е във Варна, там е и единственият й засега клон.
Поделението е започнало ефективна банкова дейност в България от 1 октомври 2009 г., казаха от БНБ за "Дневник". Управител на българския клон е Красен Костов.
Според правилата на ЕС банка с лиценз за дейност в страна - членка на Евросъюза, може да извършва дейност в друга държава от ЕС, без да е необходимо да се получава лиценз от надзорните органи (т.нар. правило на единния паспорт).
Според справка в сайта на банката нейни акционери са две юридически лица - SB Pivdenny с 91.17% и HRG ieguldijumi Ltd със 7.84%, и четири физически лица с дялове под 1% от капитала. Към момента капиталът на банката е 10.2 млн. латвийски лата.
През лятото на тази година от българския пазар се оттегли румънската Банк Леуми (собственост на израелската Банк Леуми), като затвори клона си в София. Тя работи тук около година. Тогава стана ясно, че и кипърската Марфин банк е замразила проекта си за навлизане на българския пазар чрез откриване на клон, припомня "Дневник".