В защита на българския производител „Булгартабак” е приетият вариант за ръст на акциза на цигарите. Това каза пред журналисти председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Вчера от комисията решиха акцизната ставка на специфичния акциз да бъде 101 лева на 1000 къса, а на пропорционалния акциз - 23 на сто от продажната цена. Така скъпите цигари ще се увеличат най-малко, а евтините – най-много.
Стоянова посочи, че холдингът не произвежда в най-ниския ценови клас. Цигарите, които са най-продавани, са в диапазона 3.20 – 3.40 лева и влизат на практика в конкурентна война с вносните цигари.
При всички случаи нашият производител няма да е този, който ще спечели от тази конкурентна война, ако ние бяхме оставили съотношението на акциза така, както беше предложено. Еднозначно мога да кажа, че решението е в подкрепа на „Булгартабак”, още повече - предстои приватизация. След толкова години отлагане на тази приватизация мисля, че е редно „Булгартабак” да получи по-висока цена, ако успее да запази и през 2010 година и дори да увеличи дела си на пазара, каза тя.
По думите й – досега винаги държавата е водела определена политика, до известна степен подпомагаща българския производител и сега тази политика продължава. Другият аргумент за този вариант е, че не бива с акцизната политика да се стимулира употребата на ниско качествени цигари, съдържащи много повече вредни вещества.
Между 1.10-1.40 лева ще бъде поскъпването на марките цигари на "Булгартабак", ако парламентът приеме решението на Комисията по бюджет и финанси акцизната ставка на специфичния акциз да бъде 101 лева на 1000 къса, а на пропорционалния акциз - 23 на сто от продажната цена. В интервю за Агенция „Фокус” изпълнителният директор на холдинга Иван Биларев заяви, че това е по-малката злина за потребителя. При тази ставка пушачът ще избира марка, качество, а не цена, коментира Биларев. * Актуализиран