Поканеният от премиера Бойко Борисов за участие в правителството преподавател по макроикономика Илиян Михов отхвърли днес в интервю по телефона пред БНТ спекулациите в днешни медии, че ще изземе ресори от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.
"В никакъв случай идеята ми не е да го избутам, а обратното, да работим в един тим с Дянков, Плевнелиев, Трайков, с всички министри", каза Михов. По думите му все още се уточнява в какво качество той ще бъде най-полезен в управлението и дали ще се наложат структурни промени в кабинета.
Михов допълни, че ще се концентрира върху макроикономическото развитие на страната, но е готов да помогне на Дянков, когото лично не познава, в усилията му за влизането на България в еврозоната, което е ресор на министъра на финансите.
"Близък съм с хората от Европейската централна банка, с които имам много професионални контакти, бих помогнал и в разговорите с Европейската комисия", каза той.
Запитан дали ще приложи в България идеята си за модифициран валутен борд, Михов коментира, че тя е била неправилно интерпретирана от журналисти и така се е наложило мнението, че той предлага дестабилизиране на борда. "Идеята е коренно противоположна, предложих по-консервативен валутен борд, циментиране, а не клатене на борда", каза Михов.
Той допълни, че няма намерение да налага идеята си, а да я предложи за обсъждане. "Ако се реши, че е по-добре да остане този борд, аз няма да го налагам", каза Михов.
Той потвърди, че предложението към него да участва в изпълнителната власт е дошло след като вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева, която е било планирано да стане вицепремиер, е била номинирана за кандидат за еврокомисар от България.
Михов допълни, че планира да пристигне в България за кратко през следващата седмица, защото ангажиментите му в бизнес училището INSEAD не позволяват да прекрати работата си изведнъж.