Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ и министерството на финансите разработват план за действие при евентуален дефолт по американските облигации, заяви управителят на банката на Федералния резерв във Филаделфия Чарлс Плосър, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.
Вашингтон все още не успява да постигне споразумение за увеличаване на тавана на държавния дълг на САЩ, който сега е 14,3 трилиона долара. Ако до 2 август не бъде намерено решение, то правителството ще остане без средства за финансиране на дейностите си и за покриване на плащанията по държавни облигации.
"Разработваме план за действие при настъпване на форсмажорни обстоятелства (дефолт). Това е много интензивен процес, в който участват множество хора", отбеляза Плосър. УФР и министерството на финансите разработват технически процедури, според които ще се решава първо за кои задължения трябва да се отделят средства, посочва експертът. Плосър отбеляза също така, че УФР трябва да реши как ще оценява суверенните облигации след възможното настъпване на технически дефолт. "Дали ще се отнасяме към тях (облигациите), все едно не е настъпил дефолт, преструвайки се, че такова нещо не се е случвало, или ще признаем дефолта и няма да приемаме тези книжа като гаранции по кредити", уточнява той.
Според ръководителя на банката на УФР във Филаделфия ако лимитът за държавния дълг не бъде увеличен, то централната банка на САЩ ще бъде изправена пред многобройни проблеми. "Дори не сме сигурни, какви точно могат да бъдат последиците от дефолта. Те могат да бъдат повече или по-малко сериозни. Наистина ли искаме да правим експерименти по този въпрос", отбеляза Плосър, допълвайки, че има "добро предчувствие", че президентът и Конгресът в крайна сметка ще постигнат компромис.