Доходността на 10-годишните испански и италиански държавни облигации днес сутринта силно се понижи и мина под прага от 6 процента, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че ще изкупува облигации на еврозоната предаде Франс прес и БТА.
Към 06:30 часа по Гринуич (09:30 часа българско време) доходността на италианските 10-годишни облигации спадна до 5,602 процента спрямо 6,189 процента в петък при закриването на сесията. При испанските 10-годишни облигации понижението на лихвите бе до 5,507 на сто спрямо 6,271 на сто в петък вечерта.
Късно вчера ЕЦБ заяви вчера, че "активно ще прилага" програмата си за изкупуване на облигации. Така банката сигнализира за готовността си да започне да изкупува италиански и испански държавни облигации, за да се овладее дълговата криза в Еврозоната, съобщиха световните агенции. След заседанието на ЕЦБ миналата седмица стана ясно, че банката изкупува португалски и ирлавдски облигации, но неглижира тез от Испания и Италия. В петък цените на тези облигации силно се понижиха и доходността им скочи над 7%.
ЕЦБ приветства обявените от двете страни икономически реформи и мерки за съкращаване на бюджетните им дефицити, се посочва в изявление на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише след края на телефонна конференция на управителния съвет на банката, състояла се късно снощи.
Участниците в конференцията приветстваха също общото изявление на Франция и Германия, които изтъкнаха ангажимента си към европейските финансови реформи. По-рано вчера президентът на Франция Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел потвърдиха в обща декларация своята ангажираност към пълното прилагане на мерките за решаване на гръцката дългова криза, съгласувани на 21 юли в Брюксел. Двете страни обявиха, че подкрепят също обявените неотдавна решения от Италия и Испания за скорошна фискална консолидация и особено намерението на италианското правителство да постигне балансиран бюджет година по-рано от първоначалния план. Двамата европейски лидери подчертаха, че бързото прилагане на обявените мерки ще бъде от огромно значение за възстановяване на доверието на пазарите.
Директорът на МВФ Кристин Лагард приветства дадените гаранции от ЕЦБ, а също така и от Франция, Германия и Г7, да вземат всички нужни мерки за стабилизиране на финансовите пазари.
„Това сътрудничество ще допринесе за запазване на доверието и стимулиране на глобалния икономически растеж”, казва Лагард в изявление.
„Аз приветствам изявленията на Европейската централна банка, от лидерите на Германия и Франция, както и от Г7, и тяхната подновена готовност да вземат всички нужни координирани мерки за гарантиране на стабилността и ликвидността на финансовите пазари”, казва Лагард.
Жан-Клод Трише свика конференцията на Управителният съвет на банката, за да се вземе окончателно решение относно изкупуването на италиански държавни облигации, след като премиерът Силвио Берлускони обяви в петък нови мерки за ускоряване съкращаването на бюджетния дефицит и икономическата реформа, отбелязва Ройтерс.