Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос съобщи, че Гърция може да изчака до средата на ноември получаването на следващия транш от международните спасителни заеми, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Венизелос заяви това днес, след като се завърна от среща на финансовите министри от еврозоната в Люксембург, на която те са посочили, че Гърция ще получи транша, но че решението ще бъде взето по-късно този месец. Гърция бе обявила по-рано, че без този транш в средата на октомври ще остане без необходимите за функционирането на държавата средства.
Първоначално се очакваше международните кредитори на Гърция да препоръчат миналия месец страната да получи транша от 8 милиарда евро (11 милиарда долара) от спасителния пакет на стойност 110 милиарда евро. Проверката на хода на реформите в Гърция обаче бе прекратена за няколко седмици след разногласия между Атина и инспекторите за бюджетния дефицит.
Гръцкият финансов министър съобщи още, че на срещата на финансовите министри от еврозоната е била договорена формула за предоставяне на гаранции на Финландия в замяна на нейното съгласие за отпускане на нова помощ за Гърция. Гърция ще издаде облигации в размер на 880 милиарда евро на Финландия като гаранции. Финландия поиска гаранции в замяна на нейното участие в следващия спасителен пакет за Гърция. Други държави също заплашиха да поискат подобни гаранции, но Венизелос посочи пред журналисти, че останалите държави от еврозоната не са пожелали подобни гаранции.