Българската банка за развитие (ББР) заявява намерение за участие в програмата InvestEU и гаранционния фонд към нея. Тя ще е нов инструмент за финансиране през следващите години и ще надгради успеха на плана Юнкер и дейността на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Това заяви главният изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев по време на форум "Пътища за партньорство", който се провежда за втора година. С него банката отпразнува и 20-годишния си рожден ден.

Всички снимки можете да видите тук >>>

"Чрез нея през следващия програмен период ще бъде насърчена инвестиционната дейност и модернизацията на европейската икономика. Очакванията на ЕК са, че чрез привличането на частни и публични инвестиции програмата ще генерира над 650 млрд. евро допълнителни инвестиции в целия ЕС. Това е уникална възможност и за българския бизнес, тъй като Фондът ще предоставя първокласна гаранция върху финансирането с рейтинг три пъти "А", добави Мавродиев.

"От 1999 г. Българската банка за развитие (ББР) се разви и утвърди като важен партньор на българското предприемачество, превърна се в инициатор и гарант в политиките за растеж и икономическото развитие", каза в словото си пред форума икономическият министър Емил Караниколов.

Той добави, че през 2018 година ББР е постигнала най-добрите финансови резултати от създаването си. "Банката развива устойчиво портфейла си, като поддържа най-високите нива на капиталова адекватност в банковата система. За първи път през миналата година балансовата стойност на активите на акционерното дружество надминаха 3 млрд. лева, което е ръст от 22% спрямо 2017 година. Отчетено беше значително увеличаване на печалбата. Предоставени бяха нови кредити за бизнеса в размер на почти 400 млн. лева, което е 3 пъти повече спрямо 2017 година. Миналата година беше създаден Фонд за капиталови инвестиции. Тази година ще бъдат създадени още 2 дъщерни компании - ББР лизинг и ББР факторинг, който ще осигури достъп за финансиране за българската индустрия чрез пълен набор от финансови услуги", каза още Караниколов.

Главният изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев

"През миналата година в София събрахме гости от различни страни, за да подпишем Меморандума за сътрудничество. Към днешна дата членките в меморандума вече са 11. През тази година предстои създаване на уеб базирана платформа, на която партньорите от Балканите могат да представят проекти, финансиране и ноу хау. Платформата ще е полезна за страните от региона, на които им предстои присъединяване към ЕС", отбеляза Мавродиев.

По темата за InvestEU Мавродиив сподели още, че програмата не изключва публичните инвестиции и затова ББР може да подпомогне усилията на правителството за преодоляване на предизвикателствата във физическата, мрежовата и социалната инфраструктура.

"По примера на успешната инициатива за енергоспестяващи мерки в българските домове, банката е готова да структурира и финансира програма за "социална инфраструктура" за изграждане на детски градини в страната. Могат да бъдат подкрепени и трансгранични проекти, което е важно за нашите партньори от държавите кандидат-членки на ЕС в региона", допълни още Мавродиев.

"Програмата InvestEU е продължение на плана "Юнкер". Тя има нови приоритети - изменения на климата, кръгова икономика, дигитализация, изкуствен интелект. Ще се използват гаранции от европейския бюджет, ще има силна ориентация към пазара, но има нещо много важно - ще говорим, надявам се, за безквотна система за страните. Очаква се програмата да генерира 650 млрд евро допълнителни инвестиции в целия ЕС. За бенефициентите процедурата ще е улеснена - 14 финансови инструмента се сливат в един", обясни Флорентин Хопмайър, която е член на кабинета на зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен и отговаря за икономическите и финансови въпроси.

Флорентин Хопмайър, която е член на кабинета на зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен


"Ще продължим да работим с групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), но отваряме гаранции за други участници като националните банки за развитие, което значи, че ББР е потенциален партньор. 25% от гаранцията може да се предостави на други партньори. Програмата InvestEU стартира през 2021 г. Това означава, че колкото по-рано се пратят заявки и планове, толкова по-добре. Има време, като цяло, но то може да се използва. Инвестициите ще стават само в сигурна инвестиционна среда. В България тя е сравнително ниска, въпреки че има подобрение. Препоръките на ЕК към страната ви са по-висока събираемост на данъци, по-голяма стабилност на банковия сектор, подобряване на секторите енергетика, транспорт, социална инфраструктура, социално включване в работата", добави тя.

Пред журналисти министър Емил Караниколов коментира и идеята за освобождаване на определени стоки от ДДС.

Министърът на икономиката Емил Караниколов

"Административните мерки понякога водят до решения, които са краткосрочни. За мен трябва да се направи сериозен анализ на всички мерки, които могат да се предприемат и за кои стоки. Анализът е важен, за да не се случи така, че сега да падне цената на хляба с 30 стотинки, а след година да е по-скъп. Бих предложил да се помисли как да се освободят компаниите от корпоративен данък, ако инвестират същата сума в инвестиции в научна и развойна дейност. Много е важно да се говори как ще се отрази на бюджета всяка една промяна на ставките по ДДС. Ако отрежем едно перо, то ще е за сметка на друго. Без такъв анализ за косвения налог ще направим повече беля, отколкото добро", обясни Караниколов.