назад

България внася много повече домати, отколкото банани

12:55 | 19 април 2021 | Автор: Борислав Георгиев, за 3е-news.net 339 16676

Коментари 339

Нормално. Сега домати има целогодишно и всеки българин изяжда по около 30 кг домати. Доста повече от преди. Разлика прави и това. че сега никой не прави домашни доматени консерви и лютеници, което навремето беше основно домашно занимание и на което се дължаха половината от потребяваните домати. Сега всеки си купува целогодишно пресни домати, за разлика от 4-5-те месеца преди години. А нискитер цени на конкуренцията от Македония и Турция допълнително влошават нещата. Все пак в тези страни заплатите са в пъти по-ниски...

Ами да дотират тази култура

Жнхфгттттт

Гггх

Лично

Да живеят всички БКП_та , Не ни трябват градинари,

Exchange fr jh

Oyyy

Shibaise

За коя България спорите? За тази дето е продадена а народът и слугува и плаща данъци на чужди държави Ли?

Гххйк

Отварям да прочета нещо и ми явява това каре и какво да направя освен да ви поздравя по каруцарски . Майната ви.

Жтнвтооогт

Ne

Best новини

Пълни глупости е "статията". Писача да иде да се гръмне! Нормално е да внасяме зимата домати, тъй като тук отглеждането им през сезон, различен от лято е много скъпо, докато в Гърция климатът е подходящ около 8 месеца в годината, а през останалото време разхода по отглеждането е по-нисък. Кога зимата не сме внасяли домати от Гърция и Турция?

И кое му е нормалното? Що се пънем да ядем пластмасови домати зимата, вместо туршия?

1. За 2019г България е шеста в света по производство на слънчоглед и на второ място по износа му, като осигурява 15.78% от световния износ. 2. За 2019г България е на 20 място в света по производство на пшеница и на 11 по износа й, като осигурява 2,5% от световния износ. 3. в предходните класации няма нито една страна преди нас, която да е с по-малка територия или по- малко население от нас. 4. От години България е производител N 1 в света на розово и лавандулово масло /отдавна задминахме Франция/, като осигурява над 50% от световното производство. 5. В момента в България няма и 1м2 пустееща обработваема площ, в т.ч. и в най- затънтените места.

Прав си за всичко освен по точка пет. Все още има зарязани и необработваеми площи, не са много, но ги има.

Става въпрос за зеленчукопроизводството, а не за зърнопроизводството, където държавата дотира здраво шепа едри и средни производители.

СРАМ И ПОЗОР ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ СА ИЗНАСЯНИ С ХИЛЯДИ ТОНОВЕ ДОМАТИ А СЕГА ЗАРАДИ РАЗДРОБЯВАНЕТО НА ЗЕМЯТА И РАЗРУШАВАНЕТО НА НАПОИТЕЛНИТЕ СИСТЕМИ ЩЕ ВНАСЯМЕ И ЩЕ КУПУВАМЕ РОЗОВИЯ ДОМАТ НА 4.20 - 5 ЛВ КИЛОТО , А САМО ПРЕДИ 5 ГОДИНИ БЕШЕ НА 1.50 ЛВ ДОЛНА ПРОПАДНАЛА ДЪРЖАВА С НАЙ НИСКИТЕ ДОХОДИ И С НАЙ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ВСИЧКО!!! ТАКАВА ДЪРЖАВА НЯМА ПРАВО НА САМОСТОЯТЕЛНО СЪЩЕСТВУВАНЕ !!!

ae стига мрънка е

Някой да ти е забранил да си гледаш домати? Като искаш, гледай домати, продавай ги по 3 евро в Германия, след това тук си купувай домати по 70 ст. лятото. Ето така се става богат :) Преди 30 години, кое ти е било богатството - чакал си 2 години за Москвич или Лада :D ? А на запад какво са карали - мерцедес, БМВ, ауди, VW, Опел ... Е кой е живял по-добре преди 30 години? Тези, които са изнасяли боклуджийски домати за Русия, защото е била на "ти" със земеделието, или страната, която си е внасяла нещата, които не стурват пари, а пък са изнасяли Мерцедеси и БМВ-та за всички развити държави? п.с. Това са риторични въпроси, няма нужда да отговаряш.

Най-бедните страни в света са селскостопанските :) Това за носталгиците "икономисти"...а иначе по пазарите е пълно с българска стока и то много повече от Соц. време.... Но, хайде ние да пророним сълзи по времето, когато сме били млади :)))

Tова за една невръстна БАНАНОВА РЕПУБЛИКА като Булгаристан Е НЕДОПУСТИМО !!!

Ганьо произвежда проститутки и с парите от проституция си купува гръцки домати и германски картофи.

И по лошо ще става.Ще копаме дъното, макар вече и копачи да няма.Ако имахме нормална демографска картина щяхме и домати да имаме.Обречено е.Оптимистичното е, че и циганите ще са за малко на земята ни.

Просто не е така, но не ми се обяснява. Авторът е младо момче вероятно и не помни ТКЗС. Аз съм гражданин, но съм отглеждал дълги години зеленчук за износ-СССР и Полша, сорт Балка. Иначе домати и краставици съм консумирал от ранчото ни. За всичко сегашно е виновен дългите години соц и влиянието на съветската политика. Все се говори за БГ продукция, но вижте до 89-та, тя отиваше за износ, консерви също. Сега няма, защото себестойността е голяма. Бе тя е дълга и широка, ама някои ползват темата да лъжат на корем.

теория. Значи искаш 3000 лева на месец за да кажеш, че си струва. Още 3000 лева за работници. Дотук имотът ти трябва да генерира 6000 лева на месец. Това са 72 000 лева на година, абстрахираме се от счетоводните простотии. Семена, торове, препарати, помпи, ток и стават 80 000 да кажем. Ако всеки килограм домати ти дава 40 стотинки печалба то това значи 200 тона домати за сезона. Което значи голям град да купува от само от теб за един ден двата месеца. При което вариантите са два - или ти чупят главата или просто не продаваш всичко :) или се примиряваш с нископлатеното гърбене

"Сега няма, защото себестойността е голяма". И тогава себестойността беше голяма, но средствата идваха от Съветския съюз само затова, че бяхме в буферната му зона. На това се градеше целия просперитет на 9 - милионна България, и промишленост, и селско стопанство, и инфраструктура, и здравеопазване, и образование ...

Какъв просперитет, бре? България е била пред фалит 1986г ... Цялата икономика е била изключително неефективна и неконкурентноспособна, която да генерира печалба. Ти случая, с който Тодор Живков се е гордял, че продава машини на Япония и им развива икономиката, чувал ли си го? А знаеш ли защо японците са купували машините? За да ги разтапят и да получават олово :) Сега може да си го провериш това нещо и да разбереш колко неефективно е функционирало всичко - 3 предприятия да издържат 30. Няма как да има богатство.

Е кво от това ма нали има псевдо демокрация -Що закриха кооперациите. Щото запада напираше всичкото земеделие да се съсипе- Домати картофи внасяме от всякъде - Дават пари за пшеница а те я изнасят-

Какви кооперации кога са ги закрили? Навремето имаше само текезесета. Между другото на тебе някой да ти пречи да се събереш с приятелчетата си и да отидете на село да обработвате земята?

""Щото запада напираше всичкото земеделие да се съсипе- ""' идея си нямаш за какво говориш, нали? Земеделието за тебе само зеленчуци ли е бе тиквоч ? Ами зърнопроизводство, винопроизводство ? Земеделието днес е стотици, ако не и хиляди пъти по-развито, и физически и финансово спрямо кочината която беше преди 89-та.

Разни въздишат как едно време какви домати сме яли и какво земеделие сме били имали. Същите обаче съвсем целенасочено пропускат как точно се развиваше това земеделие. като за начало по онова време където си се родил там си оставаш до гроб. Няма искам от село в града-крепостен селянин си оставаш и това е. Работиш на полето и не се оплакваш. Следват разните ученически и Студентски бригади-събират ги и на полето. Ядеш каквото ти дадат-най-вече консерви и работиш безплатно. По турско време се е наричало ангария. Същите спомняш ти си с умиление онова време, обаче не живеят на село и не желаят да обработват земята. Значи земя има колкото си искате-няма хора които да искат да я обработват. А който си спомня с такова умиление и желае да се върне обратно това време, дали ще иска да се отбият едни камиони пред дома му да го натоварят заедно с покъщнината и да го захвърлят в някое затънтено село? Ей така защото някой трябва да обработва земята.

надрънкал си куп глупости - никога не е имало закрепостеност в България. Имаше по едно време жителство ама само за София. - повечето от хората от 50-те напуснаха селото поради механизацията в селското стопанство и станаха работници в големия град - на ученическите и студентските бригади ядеш каквото си носиш в торбичката и накрая плащат. Понякога и на ведомството но плащат - ангарията по турско е била задължителна - когато беят иска да строи сарай наема майстори и ако му трябват бачкери идват за теб. Ако откажеш губиш главата си. Нарича се робство - земя днес няма. Изкупена е и се изкупува агресивно.

Във Фейсбук ли ти го писах а?? айде обясни ми тогава като не си бил крепостен при положение че назначението ти за работа е в селото Как по-точно отиваш да живееш в града? тия неща можеш да ги разправяш на хлапетата дето не са живяли по това време и не знаят. За студентските бригади никой не плащаше нищо-самия факт че ми говориш за торбичката с храната показва че си някое хлапе дето хал хабер си нямаш от това време. Пак да попитам и ти и оня другия глупак искате ли да ми сложим белезниците и да ви закараме насила както едно време да работите на село на полето-ама това сигурно ще кажете че ви нарушават правата. Ето ти една изненада-по онова така хубаво според тебе време права имаше само толкова колкото ти отпусне партията.

Пък гледай сега какво стана - няма вече софийско жителство и държавата се превърна в град-държава, дето даже доматите ни се налага да си внасяме. Западащ град-държава, защото сме в демографска криза откак падна "ангарията".

Елементарна логика на елементарен човек. Сравнява се сегашното положението в България с сегашното положението в съседните държави. С какво е по-различен един българин от един грък или гражданин на друга съседска държава. Просто в другите страни се обръщане внимание на земеделието, то е бизнес и има хора, които искат да се знимават с обработване на земя. Хайде сега се приготви, че камиона вече е спрял пред вас. Ще те караме в лагера за тролове в Белене .

Опитите на руснаците да ни изкарат зле, за да се почустват те добре стават все по-тъпи. Нашият износ на глава от населението е доста по-висок от техният. Злобни хорица...

Някой отвори ли сайта от който е взет материала? Руски “нивинарски” сайт на български език.

Аз си купувам хубави БГ домати директно от производители. В Кауфланд, Лидъл и Била няма да намерите такива, а ще ядете пластмаса.

Имам един познат, дето има оранжерия за краставици. Един го срещам в един склад за хим. препарати и го гледам носи една туба с азотна киселина - питам го, защо ти е тази отрова? Той казва - за фермата - всички зеленчуци ги гледаме напълно автоматизирано, няма почва, само разтвор за корените, контролиран от компютъра и денонощна светлина. Тъй, че като не си виждал откъде идват - не се радвай.

Гербераст, нали?

Доматите са двугодишни растения. Там, където има благоприятни условия за тях /Централна Америка, Средиземноморието, Южна Азия/ те се засаждат направо в градините, израстват до 3 метра височина и плододават в продължение на повече от 15 месеца! В България до 20-те години на миналия век узрели червени домати не са се консумирали, само зелени на туршия, защото не са се правели разсади в оранжерия още през зимата - единствения начин, при нашия климат през есента да има зрели домати. В нашия климатичен пояс отглеждането на домати е много скъпо - посяване в оранжерии, разсаждане, прекопаване, непременно поливане, а плододаването е в продължение само на по-малко от един месец. През "онези 45 години" необходимите за това средства идваха в България от Съветския съюз, само задето бяхме в буферната му зона и изнасяхме домати и за Германия!. Сега, когато сме в задния двор на Европа...

са многогодишни растения. Но не понасят студ

Какви ги говориш? Доматите в неотопляем парник ги садим в началото на април и от същия берем до края на ноември. Има хора които сеят семена през ангария и си отглеждат и разсада. Ние го купуваме готов. Безколовите домати си сеем около 10-ти април.Юни,юли,август,септември,октомври ( докато паднат слани ) има плод.След това зреят прибраните зелени.И така до Нова година.

Можеш ли по този начин да отгледаш толкава домати, че да си изкарваш прехрана и облеклото,и отоплението,и лечението, и образованието за цялото семейство.? В други климатични пояси - могат

В нашия климатичен пояс отглеждането на домати е много скъпо -казваш. А в Полша по-добре ли е? А ядем полски домати, нали?

ИЗВОДЪТ Е ЕЛЕМЕНТАРЕН! ВЕЧЕ НЕ СМЕ ДЪРЖАВА!! АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ СТОКИ СА МЕНТЕ И ВРЕДНИ ЗА ХОРАТА!! АКО СЕ ПОМАГА И ДОТИРАТ ХОРАТА ДА ПРОИЗВЕЖДАТ, НО БЕЗ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ЧУЖД ТРУД, ТОЕСТ СЕМЕЙНО, ТО ЩЕ ИМАМЕ ВСИЧКО! СЕГАШНИЯ КАПИТАЛИЗЪМ Е УБИЙСТВЕН И ОБОГАТЯВА САМО ТУНЕЯДЦИТЕ!!!!.................БАНКИ, ЮРИСТИ, ПОЛИТИЦИ И РУШВЕТАДЖИИ ПО БОЛНИЦИ, ОБЩИНИ,........................... ТОВА Е. ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО НИ СВЕДАТ ДО 3 000 000 НАСЕЛЕНИЕ!

Че на такива като тебе им трябва само тояга. Кой ти пречи на тебе да отидеш на село и да копаеш нивата? Вместо да заработваш тука пишейки коментари? Някой да те оковал с белезници за компютъра?

Поредния оръфан пролетариат .... Бетонна червена чутура

Щом има кой да ги яде,да внасят! В нашата градина има от всичко по много. Миналата година черепите се напукаха от дъжда, станаха ракия. Не много,10 литра.Доволно за не пиячи. Имаше и ягоди. Чисти откъм химикали селски ягоди. Опитахме да ги продадем.Не стана. Всеки трети пита за сорта. Нямат сорт. И размера им не е като от калъп. Станаха на сладко. Повече от необходимото. Е,тази година черешовата ракия ще е подсладена с ягодово сладко. И домати имаше.При това много. Нищо,че годината не беше благоприятна. Червени ,розови... всякакви. И Краставици, и пипер,Патладжан,лук,тикви. Който не го мързи намира начин да си отгледа храната.

"черепите се напукаха от дъжда", затова ги приказваш едни... празни приказки! И сигурен съм, че ако не лъжеш, поне преувеличаваш. Ракията и сладката са твое производство, а как си изкарваш прехрана и облеклото,и отоплението,и лечението, и образованието? От доматите и "черепите" ли?

политотделите на партиите пишат грандиозни глупости тук.

Скоро и вода за пиене ще трябва да внасяте, корумпирани български идиоти.

Автора е типична червена кратунка..прочети му текста - положението било ''плачевно'', петилетки, геополитика, банани, едно време какво било и т.н. и т.н. Няма как тази червена кратунка да узрее, че гранците между държавите (особено в ЕС) не съществуват И ако в Лидл има нещо българско и съседното на него е немско, с по-добро качество. Избирам немското. Пък червената кратунка нека си смята балансите.

Ще избереш само от това, което е избрал Лидл преди теб. Нещо, което го няма там не можеш го избра. А Лидл от своят страна натиска производителите за ниски цени.

""Ще избереш само от това, което е избрал Лидл преди теб."" - И? Нямам против. Ама изобщо :) Ти ако искаш отивай, пробирай, избирай, щом времето ти не струва нищо не е проблем :)

Трият другарите от ДИРА....,защото им се казва истината.

Ами това е добре, показва че не сме маймуни.

възпя въпросния хм ... плод, така че не е много сигурно

Скъпо излиза земеделието в България. Борсите изкупуват на безценица и не си заслужава. Знам хора, които отглеждат хубави български домати само за износ в Западна Европа. Едвам ги опазват от набезите на местните цигани. Каруците тръгват на обход по селата още от 6.00 часа сутринта Търговците у нас обаче предпочитат да зареждат евтините турски или гръцки домати. Те от своя страна са препакетирани йордански или египетски. Пълен гнус и никой не знае с какво са пръскани

Ама отивайте на полето и садете, бе! После продавайте по 30 стотинки. Така се прави, не да ми ревете какво било едно време

е частна собственост, да си сади чорбаджията

Ей мъжки хайде се разберем като пичове.Мама ти плаща хубави пари,дай ми 10 лв ще ти олапам като го извадиш от нея и няма да ти правя нищо,иначе ще се ядосам и ще си счупя PC и няма да влизам повече да пиша коментари.

Това ли роди амебата ти мозъче "адашче" ? За теб нормално :) А капейки севодня заработи ли ?

Разтроение на личността ли те мъчи, Павеле?

Поне си измисли твой си ник, а не кради чужди, скапан копейкаджия

Да нямаш запазени права върху името "Павел", Павеле?

Aa..Ми добре, случайно съвпадение на имената, значи това дето си го написал е верно, не злепоставяш друг човек с него? ""дай ми 10 лв ще ти олапам като го извадиш от нея и няма да ти правя нищо,"" хубаво..е ти 10лв. айде давай :) Само да не го олигавиш много ...

Някога по време на "тъмният и човеконенавистен" социализъм ходехме както на средношколски бригади ,така и на студентски ,та даже в казармата поделението ходи 3 дни на есенна бригада.Като средно образование съм завършил едно от най-елитните столични у-ща.Едното лято като средношколци бяхме на бригада в село Шишковци.Селото ,в което е живял 10 години В.Д.-Майстора.Работехме всякаква работа от обръщане на сено ,а след това товаренето му на камиони,до бране на череши.Такова изобилие от череше ,не се вижда, едри, черни.Беряхме на по-долните клони ,а тези високо горе бяха за птиците.Другата година бяхме в Цалапица на бране ,сортирани и подреждане на домати в щайги.Сутрин в 8 часа започвахме в единият край на блока да берем.Някъде към 10-11 бяхме на другият край , а след това обратно по съседните редове до началото.В селото имаше и една бригада филология и с какичките студентки се редувахме по схема ,който единият ден бере на следващият е в селскостопанският двор,като сортира и подрежда в щайги.Щайгите бяха дървени от тънки бели летвички,които ги ковяха под един навес тумба цигани ,но работеха като машини.Доматите се подреждаха,отстрани се слагаше къдрава лилава хартия , а в двата края се лепяха етикети "Булгарплод експорт."Товареха се на тирове и за ГДР, и Чехословакия.Вечерно време купон

Всичките такива като тебе, дето си мечтаят за онова време и колко било хубаво да си крепостен селянин, да ви натоварим на и камиони и да ви закараме по селата. Без право да ги напускате както беше едно време. Затова имаше тогава земеделие-пък сега всички се изнесоха по градовете защото там е по-леко, не е като да работиш по цял ден на нивата.

Както е казал Кенеди "Не питай, какво може родината ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за родината си"" А колкото до това, кой от село е дошъл,ами в последните 40-50 години много нови "софиянци"" дойдоха, а и още преиждат на талази.Доскоро чупеха плочките , я в ж.к Яворов / бивш Ленин/ ,където е моят апартамент , а и в ж.к Изток ,където е апартамента на жена ми.

Остава и да обясниш какво общо има идиотския ти коментар за ''селяните дошли в прекрасна София'' с това което ти написа човека? Софиянец пък се разревал за онова време.. човека ти написа щом ревеш да те товари на камион и директно на село..ама без право да излизаш оттам. И си гледаш домати колкото си искаш..точно както като си бил в казармата и е било супер ! Какво ще кажеш псевдо-софиянецо със селско мислене ?

Копайте си на село градините и недейте купува нищо. Първата година може само семена за да почнете, а по-нататък всичко сами. Не ви щем евроатлантическите домати и бизнеси с добавена стойност.

бегай на село, дай пример! деа рубладжийските гупаци!

Павелчо е едно озлобено педалче по простата причина.Не работи ,по цял ден е в нета и най лошото е че майка му е с дебел задник малко грозничка и за това е принудена да си плаща и по тази причина за него остават по едно две левчета и за това е озлобен към всички,не му обръщайте внимание.

В огледалото ли ги констатира тия неща посерко ?

Едно време банани се внасяха за Нова година. И бяха узрели Продаваха ги в т.наречените показни магазини. Един беше на Дондуков, другия на Стамболийски. И никакъв проблем нямаше човек да ги купи..Сега бананите са зелени, които за да узреят тука ги обгазяват. И са толкова отвратитевлни, че нямам желание да ги ям . За домати мога да кажа същото. Домати, които не се развалят!!! Имам желание да отрепя учени-генетици, които за пари създават такива хибриди. Така че не дейте да правите толкова смешен анализ на стоковите потоци. То пак толкова експерти се разъдиха, че внасят само боклуци , които не стават за ядене.

Като се родиш на село си оставаш да си живееш на село. Никой не те пуска да ходиш да живееш в града. И респективно искаш не искаш отиваш на полето. Един път в годината те карат с автобуса до София да видиш как живеят белите хора. Ама тая подробност я пропускате нали?

Благодарение на Вас София стана село , но Вие си останахте със същия манталитет само че гладни , защото нито сте Софиянци - нито сте селяни !!!

Благодарение на такива като тебе. Моя род живее в София от преди комунизма.

Това за показните магазини по време на татовизЪма че бяха два е вЕрно, но да си купиш от тях "банани по всяко време" е най-голямата си ганска опашата лъжа. Внасяха много малки количества, извиваха се чудовищни опашки, всичко се продаваше за половин час и за повечето хора (а и за мен) все не стигаха. А ти си бил сигурно в правителствения магазин, привилегирована мършо!

на всичте комунисти тук - да се издирят, заловят и да им се даде по 1 мотика, да копат домати, като ного знаят!

Ами плащаме на ромите/циганите / да раждат деца, ако им плащаха да произвеждат домати как мислите??1

Ами вместо да виете на умряло, да дървенофиловствате и да пускате тъпи коментари във форумите, се стегнете и си отглеждате сами доматите през лятото.

Преди време едни наши политици бяха питали един президент на Франция... - Кога излизат при вас ранните зеленчуци ? Та отговора е : - Предполагам около 6.30 сутринта. Ако цената ме устройва и ми харесва - купувам. Иначе не купувам. Ако няма домати ще ядем пасти и свинско. Така или иначе доматите са 50% от цената на свинското, че и повече. След като може да бъде внесено и цената да е добра.. значи имаме проблем с прозиводството, не с вноса.

за всяко събитие моат да се намерят повърхностно, добре звучащи коментари. Като нямаше банани, защо пък не сме се пробвали да си ги отглеждаме сами. Ако искаш да ядеш, организирай се сам.

За всяко нещо могат да се "открият" повърхносни, но добре звучащи аргументи. Ако ви се губи прозорец на Овертон, може да се прочете в интернет.

Утре шокираният министър ще ни каже че внасяме повече автомобили от колкото произвеждаме.

Нормално е,спрете с популизма. У нас сезона на доматите закъснявазаеафу климата. В по-южни държави сезона започва много по-рано . Да не говорим че плодовете и зеленчуците които внасяме от ЕU са проверени . У нас колко производители пръскат със забранени пестициди ,много от тях внесени нелегално от Турция? Знаят ли хората ,дето се бият в гърди за "нашето", какъв бизнес се върти със забранени пестициди? Колко проверки се случват у нас..и дали тези които проверяват не взимат почерпка за да затворят очите си ..?

У нас жените са с изкуствени гърди и устни а парадираме за естествените ни зеленчуци.

Ом педала Павел е тук не чакайте сносни коментари..

Прав си той Павлинка разбира от всичко,но всъщност разбира само от лапане на чучурки и да показва глупостта си.

Ти по себе си ли съдиш моЙто момиче ?

По Канада перат ли те анадолските та все педали сънуваш амбреажче ?

Каква Канада те гони педи,от там ли те праскаха последно?Попитай майка ти от къде съм,тя знае,тоя дебел задник съм го лупал години наред.

На маж ли ми се правиш педалче нещастно ? Яла да ти подам да папкаш деветнадесет санта живо месо та да живнеш мишко :)

Т.е българинът обича повече домати отколкото банани. Голяма новина. Пък и ракия с банани не върви някак си.

новината е, че въпреки, че произвеждаме домати и имаме климат и почва за домати, а не банани, внасяме повече домати... 80-те години произвеждахме по 4 милиона тона домати на година и изнасяхме в цял свят, а сега внасяме... като в оня виц - ако сме в Сахара, ще внасяме пясък...

Към новината