назад

"Електроинженерът от Вупертал ще плаща за безработните в България": Дебатът в Германия

19:15 | 16 септември 2021 | Автор: Дойче Веле 79 8895

Коментари 79

Когато присъединяваш нови територии,много ясно,че трябва да се погрижиш за поминака на хората,за да не ти избягат отново.

Стига сте врякали. Социален съюз няма да има скоро, но данъчен сигурно ще има. Като ви вдигнат данъците като в Германия, ще се разпищите на умряло. Тогава вече ни социален съюз ще ви интересува, а само как да се върнат старите времена.

Я какви лицемери Германия колко наготово обучени и с опит български специалисти засмукаха? И почти всички лекари ! Все ние хранихме Германия, редно е да върнат жеста.

Потокът на парите в ЕС /бъдещите социалните помощи и сегашните европрограми/, не е еднопосочен. Пари се движат и в двете посоки и от Запад на Изток, и от Изток на Запад. Първо медицинската сестра, която плаща данъци в Германия. С 50%-60% вероятност е отгледана и обучена в България, Полша или Румъния. И чак на 30-40 годишна възраст е отишла да работи в Германия. Същото важи и за някои лекари и зъболекари ... Второ произвежданата в Германия продукция се продава в Източна Европа. Която, няма право да защити пазара си и работните места, чрез мита. Германските стоки унищожават работни места в Изтична Европа.

В България безработицата е ниска, така че няма да се наложи германски електроинженер да плаща на българите. По- добре е Германия да си храни мигрантите които си набута.

"Електроинженерът от Вупертал и медицинската сестра от Кемниц ще плащат за безработните в Румъния, в България или в друга европейска държава. Това е визията на ГСДП за бъдещето на Европа." Проблемът е, че инженерът може да е роден и завършил в Румъния, а медицинската сестра - в България. И двамата да са получили безплатно образование по родните си места, а в момента да служат на чужди общества... Време е, високоразвитите европейски държави да започнат може би да плащат данък за висококвалифицираните кадри, които идват от по-слабо развитите такива...

Къде е Алтмайер ?Мъртъв ли е гадния Вампир?

Индустрии собственост на Нацисти в България - Банки, Кауфланд + Лидъл собственост на Шварце Груп, Аурубис АГ - медните рудници, каолин АГ, инвестиции в Циментовите заводи и Солвей София ..... ПЕЧАЛБА НА ГОДИНА 3 МИЛИАРДА ЕВРО, НА КОИТО ФАШЯГИТЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ В ГЕРМАНИЯ

А требва ли да има некакво си анти-икономическо образувание наречено ЕС, което да осигурява прикритие на Германия да си прави 4-ти райх на гърба на останалите, като изсмуква икономически най- вече страните от Източна Европа, а?

ВАЖНОТО е всякакви араби, сирийци и турци - наричащи се бежанци, мигранти да бягат с РАЗПРАНИ гъззове ОБРАТНО ктм Турция, както бягашше Осман Ага през 1865 .. Всеки българин трябва да НАМЕРИ и да убие в ТЪМНОТО някой арабин, сириец, турчин, БЕЗ да се разчува.. Васил Левски и Христо Ботев са убили над 1000 ислямски змии..

Да си вземат кауфланди били практикери еврей долни и марш от нашите земи

България и Източна Европа трябва най-после да ударят по масата и да поставят въпроса за равенство със западните държави а не да продължават да живеят на гърба на хората от бившите соц страни. Уж живеем в Европейски съюз а западните държави продължават да използват и да живеят на гърба на хората от Източна Европа, до кога ще ги храним и издържаме не мога да разбера.

Блаво. И азе тува се чодя. Убразуван човек сам сас више убразувание, млад, хетерусексоален бел мъж, не прустентант, а источнуправславен, и няма работа щоту сам бел мъж, не прустентант.

Съгласен съм с казаното от теб, но то е едва на втори място. Преди това България и Източна Европа първо трябва ДА СИ ОПРАВЯТ собствените държави. Да поставят на мястото им, собствените си АЛЧНИ ОЛИГАРСИ и ПОЛИТИЧЕСКИ КОРУМПИРАНИ ВЪРХУШКИ. Да накарат собствените си източно европейски олигарси и политици също да плащат за социално преразпределение по ГЕРМАНСКИТЕ ДНЪЧНИ СТАВКИ. Така както плащат германския инженер, лекар ..., а не „плосък данък“. Да има по-ниско ДДС за храни и лекарства. Докато България не въведем НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ и ПРОГРЕСИВНИ ПОДОХОДНИ ГЕРМАНСКИ ДАНЪЦИ няма нищо да ни оправи.

и ме лъхна смрадта - веднага познах кои са авторите...

Малеее, щели да плащат. Абе до кога ще ги издържаме тези инженери и медицински сестри от западните държави. Те щели да ни издържат, по-голяма глупост и измама не бях чел.

Дойче веле, освен, че си плаща за пропагандата, плаща и за триене на мненията под статията! Дир-а се превръща в медийна проститука.

Когато от данъчна ханс взеха 330 мили8за да ги дадът на Гърция, ханс дори не знаеше, когато дадоха милиарди на имигрантите, ханс дори и не разбра.когато от ханс взеха 9милиарда за да спасят луфтханза, те не го и питаха. Не го питаха, дори и когато разбиха българската икономика, и пратиха в чужбина 2 милиона българи, да ги управляват, и експлоатират, тъпаци като ханс. Които никога няма да разбере, че колкото повече командва, толкова повече данъци ще му взимат. Но пък ханс, е просто електроинженер, и толкова, нищо повече

Аз съм учил навигация, и с образованието което имам, ако бях пътувал редовно, щсх да съм старши помощник капитан. И вие вярвате ли, че аз командвам германци, на германски, кораб, и в германска компания. Дори и с образование което имам, щях да съм най много юнга, не защото не мога повече, а защото ни накараха да повярваме, че ние можем да сме им само роби. И, че едва ли не.,сме длъжни, да сме им благодарни за това, че ни направиха роби.

Че ти що си им повярвал, че сме роби?! Никакви роби не сме, а те са най-големите убитаци, които за един век на два пъти ни вкарват в големи беди, като втория път заради тях паднахме под комунизма, който те бяха измъдрили и натресли преди това на Русия, за да я съсипят и изкарат от войната, която вече са виждали, че губят та пратили разни калмики, евреи и прочее чукчи да вдигат революция, подплатени с 3 вагона немско злато.

Браво момко. Жалко че 80% няма да разберат писаното от теб. Промити мозъци

Баце я се замисли , виетнамец да командва български моряци на български кораб

За кви безработни тук ще плащат па тия скапани шваби?! Безработицата е рекордно ниска. Има проблем със скритата безработица - тези, които не са регистрирани, но те така или иначе обезщетения не получават, та няма да се охарчи за тях тъпият Ханс. А сега по баш въпроса - банковият сектор декларира по 1,5-2 млрд. печалба годишно, а познайте чии са банките и къде отиват дивидентите. Търговските вериги и те общо изсмукват почти 2 млрд. За застрахователите нещо? А за телекомите? За ЕРПтата, Мариците, добива на цветни метали, цименти и прочее истории да питам ли? За Веолия да питам ли? За вноската ни към ЕС? Като теглим чертата, от ЕС имаме голям пасив и ние ги храним тях, а не те нас. И още нещо по въпроса за печалбите - това, което обявяват като EBITDA e само онова, което не са успяли по някакъв начин да изсмучат. Навремето работех в една западна корпорация. Постоянно им плащахме за всякакви глупости - нароили холдингова структура и фактурират на поразия "услуги" към нас. Тук 50 хилки, там 150. Наивният управител по едно време не издържа и вдигна гюрюлтия, че нищо не получаваме срещу тези пари, които изсмукват, а отгоре на всичко на края на годината имат наглостта да не са доволни от финансовия резултат, след като са смукали като пиявици от нас. Та, на възражението му, че срещу тези разходи към "сестринските" фирми ние нищо не получаваме онези отговориха "ама вие искате и да получавате нещо ли". Смучат кръвопийците, трупат паритие при тях и се правят на социално отговорни, а всъщност със сума хватки и машинации накрая плащат корпоративни данъци колкото Гугъл, Амазон и подобните, т.е. нищо.

А ние в България вече 30 години плащаме за образованието на инженери, които заминават да работят в Германия. И това е само върха на айсберга, ако отчетем колко немски фирми оперират в България, генерират обороти и изнасят печалбата, ще излезе, че малка България спонсорира с доста Германия.

И пак никой услужливо не споменава за "поддържахте един корумпиран м-р председател на България"

Шмекерела покани всички тарамбуки в Европа, а сега са общоевропейски проблем.... Да си ги дундуркат в Германия, като са ги поканили...

Като чета коментарите май комунизмо и БелИне ше ви паснат идеално. Проста сган неграмотна.

Да,може и да сме неграмотни, но, като вдигна телефона, говоря 2 и разбирам сносно още 2 европейски езика. А германката в международната фирма отсреща шприхт нур дойч.

Е ние се радваме когато нашите евродепутати ни плюят (б.р. вчера ) А сега се възмущаваме, че някой е изказал опасенията си. Абе мнооого сме тънкообидни бе. Свиквайте. Щото си заслужаваме всичкото унижение, че даже това не е нищо.

ХДС-то на Меркел няма нищо против българите и румънците да им бачкат почти безплатно при мизерни условия в КЛАНИЦИТЕ. ХДС-то си пада по черноработниците от ИЗТОК-а.

Кажете ни го в прав текст, не ви искаме в ес. И ние веднага ще ви разберем, но не смеете, защото ви е по добре да взимате данъци от ханс, отколко да го накарате да зида, мие чинии, или да го направят касапин. Но и защото ако сме извън ес много като ханс ще останат без работа

На българския пазар няма руски, китайски или наркумански картофи и свинску, ма немску има. БГ изнася ли картофи и свинску за Немция?!

е как няма да има немску свинску като ,като хората си подновяват резерва ,а китайците не го искат би го връщат пак в Европата

Но пък са сложили и двете мнения - както опасенията на консерваторите, така и контрааргумента на социалистите (колко са такива, каквито се представят е друга тема). Честно казано Меркел с нейните фондове за Гърция, Италия, България (т.е чекмеджето) и отбрани страни бяха ужасен инструмент за чисто подтисничество.. немските вериги са напаст навсякъде.. тук съм съгласен със Шолц - какво го критикуват за нещо, което те самите са правили до сега?!?

Крайно време е чуждите монополи да бъдат изгонени от България - банки, телекоми, вериги бензиностанции, хипермаркети, застрахователи и т.н., и т.н. Да видим кой на кого плаща, защото българите май спонсорират немската и австрийската икономики, а не обратното!

Защо да убиваш златна кокошка. По добре е да ти снася златни яйца. Ако не в тенджерата.

Немските и австрийските вериги са напаст и отврат.. налазили всички държави в Европа.. пълен монопол и унищожаване на всичко различно.. Ако нещо искаш от тях - рев и дела в платения им съд, който е толкова безпристрастен, колкото е нашият.. Отвратително

Отдавна искам да кажа нещо което съм казвал преди дооооста години.Става дума за "социалистическата идея".Това е теорията по въпроса,абстракцията.А както е извесно ОТ ПРИНЦИПИТЕ ПРОИЗТИЧАТ МНОГО СЛЕДСТВИЯ-ИЛИ КОНКРЕТНИТЕ РЕАЛИЗАЦИИ. И така КОЕ Е СЪЩОСТА НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА "ИДЕЯ".,ОСНОВНОТО ТВЪРДЕНИЕ В НЕЯ,КОЕТО Я ПРАВИ ДООООСТА ПРИВЛЕКАТЕЛНА ЗА МНОГО ХОРА.Да не се лъжем привлекателноста на соц. идеята е неоспорим факт,КОЙТО СИ ИМА СВОИТЕ ПРИЧИНИ.Осовното в соц. "идеа" е РАВЕНСТВОТО.Махнете го от социалистическата "идеа" и ше видите как нейните привърженици ше станат един файтон хора. А сега си представете един ТАЛАНТЛИВ И един НЕКАДЪРНИК.КОЙ ШЕ ИСКА ДА СА РАВНИ.ЕДИН РАБОТЛИВ И ЕДИН МЪРЗЕЛИВ.ПАК СЪЩИЯ ВЪПРОС-КОЙ Е ЗА РАВЕНСТВОТО?ЕДИН ГЛУПАВ И ЕДИН УМЕН.ПАК НАШИЯ ВЪПРОС....И така до безкрай.Заключението е очевидно За соц. идеа са ГЛУПАВИТЕ,НЕКАДЪРНИТЕ,МЪРЗЕЛИВИТЕ...Тези които просто са -не знам как да го кажа без да засегна некой.Но ше го кажа-ТЕЗИ КОИТО СА ВТОРА КАТЕГОРИЯ хора.И наличието на такива хора си е също неоспорим факт.А големия проблем е че тзи хора са по-голямата част човееството.Нали малко са нютоновците ,лайбницовците,фрегетовците...тези които движат човечеството НАПРЕД А НЕ НАЗАД СА АДСКИ МАЛКО.Това е абстакцията,а искането на соц. демократите които изразяват интересите на тези дето са втора категория е само една конкретна реализация на принципа.И както се вижда в конкретния случай ТОВА ДРАЗНИ,ПОРАДИ СВОЯТА ОЧЕВИДНА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ. Ние БГ понесохме на гърба си тази несправедливост.Преди 77г окупатора русия постави най-низшето съсловие в БГ да "управлява" в неин интерес.резултатите са познати. Но има и нещо по-лошо в целата таа история.Национал социализмата беше поставена на власт след предизвикване на хаоса от 1929г,когато идиота адолф стана възможен .И тоа хаос не беше природно явление а резултат от целенасочена дейност на определени среди. Сега отново се наблюдава стремеж за предизвикване на СЪЩОТО НЕЩО-ХАОС.Защото това противопоставяне на хора с безумни искания -ел. инженера в немско да плаща за некадърния безработен в БГ,ВОДИ ТОЧНО ДО ТОВА-ВОДИ ДО ХАОС. Имената на теа дето доведоха идиота адолф,несретника адолф на власт преди толкова години аз съм ги казвал в прав текст.Иняма никва причина те да не са същите...Хаха Нали разбрахте че аз съм от теа първата категория,щом мога да измисла такивИ неща...

Не може да се отричат успехите на бай Тошо. Имаше и кофти неща . Нещата не са еднозначни. Сега света тотално се е бъгнал и никой не знае какво ще е утре. Социализъм,комунизъм не са някакви абстракции сега. Китай е пример за това. Малко се знае за Китай и малко се коментира. Дано да оцелеем в каша.

а знаеш ли че 1/2 от държавните бюджети отиват за привеждане на населението в овцедушно състояние , трябва ли да обяснявам и методите ?

Абе бе не знам за електроинженера от полски произход :) ама тия дни по-скоро аз плащам и помагам на закъсали роднини "емигранти" в Германия. Щото в България е лошо и гадно, затова печеля повече от всичките взети заедно. Е вярно, Мунчо иска да ни врътне към раша ама в момента в който се опита наистина, бая тояги ще отнесе докато се качи на самолета за Дубай. Та германците вече не са това, което бяха. Имам германци клиенти - броят си стотинките. Мога да ги купя с парцалите, после да ги подаря и пак да ги купя.

Грешиш - най-богати са след американците но са болни на тема национал социализъм. Бизнесът ако няма немец се затрива, просто. Говоря у почти 18 години опит работа с нативи немци. Това е болест и назадничевост. Те не обичат българи именно защото ги конкурират във високодоходоностните позтиции. Искат цигани и кюрди, от бананови републики и т.н. и така все изпъкват. Те не понасят и англичаните и американците.

"нативи" с това ме разсмя. Явно българския куца доста тук.

Така е. Големи националисти са, но почнаха да се пропукват. Осъзнават, че вече трябва да говорят и на английски, не само да шпрехат.

Вярвам ви че това което казвате е така. Голяма веселба е но се задава световна икономическа криза през 2022 г. Успех в оцеляването.

За тази икономическа криза си прав. Само дето тя започна още 2008 и от тогава не е свършвала. Някои хора още от тогава виждахме какво се задава. Изградил съм финансови буфери до второто пришествие. Инвестиции в злато, крипто, цетни метали, стокс, бондс, недвижими имоти..... така се прави :)

Успяваш ли да докараш на седмица до €300 ?

Хах как ти звучи на час ;)

На седмица не,ама на приказка ги докарвам

Това е преливане от пусто в празно. Има смяна на караула в Белия дом - на власт са демократите, разбирай "социалистите", да не кажа "неокомунистите". Затова и в Германия като победена държава се спуска от "горе" канцлер "социалист-неокомунист".

Дебата в Германия е до кога германеца ще плаща на италианеца и французина . Нас не ни броят че ни има изобщо. Моля бъдете коректни.

e , инжинерът от Вупертал не е разпоредил нарязването за скрап на българските заводи , но е знаел че ще продаде неговата електропродукция 2 пъти по скъпо ако няма конкуренция , като някой над него е искал 20% безработица в българия него не го е интересувало , като мафиоти бяха назначени за бизнесмени ? него не го е интересувало , като се договаряха да подържат заплата под жизнения минимум ? него не го е интересувало , било е политика свише , но сега негодува че от неговите вноски трябва да плащат на безработни съкратени заради 2 пъти по скъпата му продукция , дали е прав ?

Вие май не зацепвате, че проблема не е в чуждите вериги. Проблема е в закона за конкуренцията и картела, които има в БГ - немските вериги няма да откажат да участват (българските им управници), ако могат да правят печалби на гърба на тъпите подкупни бг съдебни власти. Това комбинирано с пословичната бг лакомия (30 лв кашкавал, това е се едно го произвеждат в Монако), и ето ви отговора. Никаква световна конспирация не е :Д

Май ти не разбираш. Имам познати италианци (семейство). Единият е бил производител на зехтин. Зехтинът се кара на 60 цента литъра до Германия, а се продава на 6 евро. Това се прави за да върви рапицата на местните производители по 99 цента литъра. Най-големият свинепроизводител е 4-то поколение. Германските селяни са най-богати. Най-богатият немец е собственика на Алди Зюд. Има 13 милиарда евро натрупани за 40 години.

То същото се прави от селянина Кольо - прави кашкавала за 3-4лв килото, дава го на едро за 10лв, веригата го пуска за 20-25лв и готово :Д Къде е разликата?

Тази година няма италиански зехтин защото нямат маслини. Всичко е някакъв внос извън ЕС. Дори и на бутилките които се продават у нас на етикета е отбелязано това. В Германия се смеят на италианския зехтин за това колко е италиански. А в Италия се смеят на германците какви са марули и че бачкат като луди и т н. Шарен свят и голям майтап е всичко.

Прави са. Откъде идват парите за страните с дотации - от данъците върху работещите в развитите страни.

"Германецът" Паул Цимяк, иначе роден в Полша, чийто родители емигрират от Полша гонени от мизерията, тръгнал да плюе по България?

Европа отдавна трябваше да има единен жизнен стандарт бе. Християн-демократите къде бляха толкова години досега, та не направиха това заедно с цялото ЕНП? Освен това, нашите български деца, изучени тук, с наши пари, отидоха и станаха инженери и медсестри в Германия. Естествено, че сега ще помагат на родината си.

Повечето ваши деца с тапии от БГ могат да станат най-много чистачи в Европа. Тези които станаха специалисти повечето са образовани в чужбина...

Образовани са в чужбина, защото първо добре ги образовахме тук и после с радост ги приеха да ги до-образоват там. Така че, тия приказки "не нам".

Е па фашистите плащат на гръцките пенсионери 2 000 евра пенсия от времето на Ципрас, така че няма да е проблем и за нас да се пооръсят малко А и бая турски резняци има там. Скоро време Берлин сички ша ходят с шалваре. Оня ден имах един мангал работник. Вика ми - яз съм турчин, не съм българин. Викам му - хубуу, кажи ми татко ти и майка ти кви са. Ана вика е циганка, а баба е турчин. Викам му- ми ти тогава си си жив циганин. Ама кат ходи да бачка в Холандиите там не вика че е турчин ами вика - яз съм българин Къв българин ? Умрел мангал

Тоа па ма.умен кътил! Присмял се щърбел на хърбел! Мюсулманите в Германия са едва 6% от населението бе льольо! За смета на това в България само турците са 10%, към тях пробави и 9% цигани и ето ти поне 19- 20%

Електроинженерът няма да плаща за безработните в България, а ще плаща за безработните африканци и араби, които са населили всеки един голям град в Германия.

От Германците искаме само едно: Започвайте да спазвате писаните и приети от Държавата ви Закони. Веднага! Ние подаяние не щем. Ние парите си ги изработваме. Ама искат да ни хвърлят подаяние захтото започнат ли да спазват Законите са издухани от позиции за по 10000 евро месечно. Заповайте с изплащането на парите ни (лично) по 3 проекта изработени по ваша покана и неплатени от вашата крадлива администрация. Казахме чакаме 500 000 евро нето - двама сме.

Ех тези ограбени от запада българи. Как пък на такива като мен ми плащат стотиците хиляди годишно без да ме крадат - интересно ...

Ако си от трафикантите на проститутки с фереджета или от нарко пласйорите им...да сигурно ти плащат. На черно на бачкетите плащат.

Да, ще плаща…за да може някоя немска верига да продава немско масло в България за лева 3.80, когато в Германия същото е 1€. Не разбрахте ли, че сме просто разширение на пазара за германците….

Интересно, защо немските вериги продават българския кашкавал за по 30лв килото?

А зехтина от Италия на 6 евро. Национал социализъм му се вика. Ще изморят хората с рапично масло но няма да намалят зехтина.

Е, ако немците толкова се напъват да плащат за безработните и търтеите у нас - кой съм аз, че да споря с тях....

Кофти за германците, като приеха източния блок по политически причини в ЕС... Защото не искат всички Путинопоклонници като вас да литнат обратно да стават сателитка на Расия. И сега ще плащат за корумпираните ви тумбаци...

Гледайте на това като на закъснели репарации.

пак нещо българите са им виновни. никой нищо не им иска. до 2000 година в източна германия има 100 милиарда инвестиции, до 2021 незнам колко са. а тук дали са инвестирали 2-3 милиарда и то всички инвеститори.

Ами защото тук страната е скапана,, материялът е кофти и за инвестиции изобщо не става. . . Никой не е виновен че инвеститори не идват в България освен България.

Ако електроинжинерът е от Афганиста или Пакистан, нищо няма да плаща. Само ще седи у тях с жена, нахлузила чалма, 5 чавета малко разходки в търговските центрове и оплаквания колко му е труден животът, ако го накарат да запише курс по немски!

Към новината