назад

Евгений Дайнов: Нека разговорът за бъдещето започне сега

10:40 | 27 септември 2021 | Автор: Евгений Дайнов 56 5648

Коментари 56

Ти пък какво разбираш от енергетика и икономика, червено недоносче!? Хаххаха! Седнал Генчо да нищи нещо, от което и понятие си няма! Гледай си доносите и червените имоти, слушалка такава, хахаха! Я го червеното гномче:)

От статията се вижда некадърността на автора по много Въпроси . Например енергията щяла да идва от електрически двигатели . Или биологичните отпадъци се изхвърляли и тровели планетата. И се питам идиот ли е автора или иска да прави читателите на идиоти ? Да попитаме зелените талибани ,защо те издишат СО2 ? И ако те изчезнат ще се отделят по малко СО2 и тогава ще се подобри ли екологията ?

Само един въпорс имам , какво разбира Дайнов от енергетика ?

Немците ни набутаха с тази зелена сделка твърдо в ръцете на руснаците щото от тях ще купуваме газ! Немците със северния поток са готови с газта! Ще вкарваме сега пари в Русия, че да купуват стоките на немците! Ашколсун- добре ни хлъзнаха!

От кой сме купували досега? Стига глупости.

А бе, ти да не си гражданина МърМорков?

Я да видим какво казва „мама“ ЕК за съчинението file:///C:/Users/Home/AppData/Local/Temp/EuropeanUnionenergytrendsfrom2020to2050.pdf Я! Казва друго :) Потребление на ЕС през 2050 г. ВЕИ - 55% Ядрена - 25% Изкопаеми горива - 20% По-подробно тук https://blog.energybrainpool.com/en/eu-energy-outlook-2050-how-will-europe-evolve-over-the-next-30-years-3/ Много подробно тук file:///C:/Users/Home/AppData/Local/Temp/gpeudorWEBMJ0113672ENC002.pdf.en.pdf Най-сладкото е, че колкото публикацията е по-подробна, толкова по-малък е делът на ВЕИ. В третата съотношението „природен газ+нефт / ВЕИ“ вече е обърната. 55% е делът на нефта и газа. Както казват руснаците: „Удивительное - рядом!“ :)

Викаш да погледнем на диска ти за да видим колко си глупав ли? По-подробно е раздвлянето на ВЕЦ от Фотоволтаици и перки В единия случай се дават общи данни на ВЕЦ, Фотоволтаици, перки, биогаз, Прилриви и т.н и после подробно само фотоволтаици - ами нормално е само фотоволтаиците да дават по малко от всички ВЕИ.

Пак общи лафчета. Два конкретни въпроса. Подчертавам, че са задавани от министрите на предишното служебно. Моя скромност просто ги повтаря. 1/ Какво правим с полезните си изкопаеми? Продължаваме да ги подаряваме или... Министър Василев съобщи, че от концесии получаваме по 100 милиона лева годишно, докато само Данди Прешъз изнася метали за 1 600 милиона. Не ми се рови за медта, но печалбата на Аурубис през 2019 г. бе 450 милиона. След облагане. Защо въпросът е важен и за Зелената сделка? Ми много просто. Заради повишеното търсене на ветрогенератори цените на медта, цинка и алуминия растат с по 10% годишно. Тъй че - какво все пак правим? 2/ какво правим с новите си ядрени блокове? Продължаваме да прахосваме милиарди или... Още през 2011 г. в Енергийната ни стратегия до 2020 г. бе записано изграждането им. Длъжен съм да опровергая едно съчинение по-долу, че уранът свършвал. Доказаните първични запаси - уточнението е важно, понеже не са единственият източник за новите реактори - са 6 000 000 тона. Годишният добив е около 60 000. Кратността на запасите е 100 години. А консумацията на ядрен ток не намалява, а расте BP Statistical Review of World Energy 2021. Тъй че - какво правим, все пак? Конкретно. После можем и да поскандираме лозунги

Kратността на запасите от Уран e 100 години, а консумацията на ядрен ток ... расте . И какво опровергаваш бе тъпак? Това ли? "АЕЦ ще поскъпва със всеки нов блок по света. Колкото повече блокове толкова по-бързо ще свърши източникът на енергия и толкова повече ще расте цената му." Не бе не го опровергаваш, а го потвърждаваш. Да не говорим за другата тъпотия - Примерно Златоград не се работи 30 години, няма работа, заплати, данъци, осигуровки, ползване на консумативи - ток, вода, материали и .н. За тъпаците като тебе е по-добре така отколкото да има тези неща. Подарявали сме. Ама добива на тройунция струва между 800 и 1000 долара. Това са разходи. Печалбата зависи от пазара - ако расте цената на златото има печалба, ако пада няма. Точно идиотите като тебе навремето прогониха Дънди да не прави завода си тука и сега кара рудата на майната си. Така губиме много и най-вече контрола и концесионните приходи. Кажи бе тъпак, ако Дънди си отиде какво правят хилядите хора които изкарват прехраната си около тях. Пази си ресурсите, бе тъпак.

Тези несменяеми псевдо-анализатори от бившите структури с комсомолски протекции няма ли да ги изметат от публичното пространство най-после? Айде аман!

Като оставим настрана хубавите думи, засега зелената сделка у нас ще я плаща народа, за който огромното увеличение на цената на електричеството е почти непосилно.

с увеличение на цените на ресурсите ще става още по-непосилно. а те ще растат независимо от зелената сделка. И напротив Зелената сделка може да смъкне цените поне временно и на петрола и на метана и на урана

Тази опорка я въртят пуделите на Тимерманс от 1 седмица из евромедиите. За щастие там журналистиката е на малко по-високо ниво и се появяват доста съмнения относно здравия разум на т.нар. план, както и откровено се признава, че прекалено рано са извадени въглищните централи от употреба. Фактите трудно се замитат. Евромеханизма за общия енергиен пазар е фатално сбъркан - справка оплакването на испанските власти. Бесния екоталибанизъм на гърците ги доведе до режим на тока и благодарение, че някой им направи услуга и ги свърза с нас оцеляха - справка сметките на промишлените потребители тук за миналия месец. И още една забележка, като изключим епитетите ще отбележа, че 2 градуса по фаренхайт и 2 градуса по целзий са две различни неща. И това 2 по фаренхайт е целта спрямо прединдустриалната епоха - не факт за последните 50 години. Обстоятелството, че цитираш градусите по Фаренхайт те издава от къде ти спускат опорките. В Европа работим със скалата по Целзий ако не си забелязал. Останалото смятам да не го коментирам, защото е безсмислено за човек който не умее да оценява елементарни физически величини и не си е прочел дори затоплистката пропаганда.

Къде видя а съм писал по фаренхайт, бе тъпак? Факта че си измисляш и после на базата на измислиците плямпаш тъпотии те издава, че си руслямско мекере тролещо за копейки. Температура на повърхността на Земята от 2011-2020 г. е била с 1,9 C (това е близо 2 градуса целзии) над средните температури за периода 1850-1900 г. И въглищните централи не са извадени, целта е до 2050 г въглищата да дават 10-15% от електроенергията, вместо сегашните 40-50%. Къде виждаш да са извадени? Талибан си, но не си зелен, а си кафяв

Пак прескачам епитетите. Това че не си писал по коя скала е просто подробност, всеки интелигентен човек ще се досети от къде е дошла опорката, още повече че числото няма нищо общо дори с пропагандата на ООН. Беше написал че за 50 години температурата на земята се е повишила с 2 градуса. Сега почваш да се гърчиш и да вкарваш дати 1850-1900, което е точно прединдустриалната епоха. Кабалът твърди, че целта е до края на столетието глобалната температура да не се повиши с повече от 2 градуса по фаренхайт или 1.5 по целзий спрямо прединдустриалната епоха (температурата на земната повърност от къде измисли тази глупост - според затоплистите увеличението от 1800 година до сега е 1 градус по фаренхайт или 0.56 градуса по целций. Измисляш си просто числа, хвърляш ги в пространстово и после се дооплиташ да ги оправдаваш). Ясно е, че като пишеш 2 градуса четеш англосаксонски източници и копи пействаш. Еврокомисията гордо обяви, че е предвидила бюджет за информационна борба със съпротивата на зелената сделка, така че като обвиняваш някой за трол, не си мисли че ние простите граждани не знаем, че затоплизмът е щедро финансиран.

Сганта яко е налазила и лъже, маже и се вживява. Ама фактите говорят друго. Делът на ВЕИ е над половината от нетното производство на ток в Германия и достига 55,8% през първата половина на 2020 г. Ама германците били лицемерни, че внасяли ток от Полша, но пропускат че изнасят за там тройно повече. Обаче разни червени боклучета бясно лаят по ЕС и плямпат глупости. Затоплянето засилва ветровете, ама перките били отнемали енергията на вятъра и птиците умирали и много видове били изчезнали, а птици попаднали във ураган с 300 км/час ветрове си свиркат. И разбира се няма такова нещо и няма нито един изчезнал вид заради ветрогенераторите. Същите тези боклуци дедононщно блъват помия и лъжи за ваксините по нареждане от Москва, ама другите били предатели. Нямало и затопляне нищо, че средтите температури нарастват с вече близо 2 градуса за последните 50 години. Единствения проблем на ВЕИ е съхранението на енергията. Но пък е най-евтината и няма проблем да се губят за трансформация и 50%. Всеки друг начин на добив на енергия е обречен. Ядрената ли? Урана не е безкраен и неминуемо ще свърши. Идиотите предлагат да чакаме до тогава и после да му мислим, щото важни са копейките. НЕ СТАВА. АЕЦ ще поскъпва със всеки нов блок по света. Колкото повече блокове толкова по-бързо ще свърши източникът на енергия и толкова повече ще расте цената му. Това е неминуемо и очевадно, освен за идиотите писали тук по 10-20 коментара. Ако стане синтеза ще е отлично, ама това може да не стане и следващите 100 години, да не говорим, че засега е изключително скъпо и евентуална централа на синтез ще струва над 100 милиарда евро. На практика неизплатима при наличие на фотоволтаици и перки. Всички плювачи обаче само плюят и не дават алтернатива. И природния газ не е алтернатива и той е ограничен ресурс. В света годишно се харчат над 3 700 милиарда куб.м метан. На практика няма находища с такъв капацитет, а ние всяка година унищожаваме по едно такова мега находище. Петрола също е ограничен ресурс и той ще свърши. Очевадно е, че това са енергоизточници със заложено поскъпване и това се вижда ясно и сега - метана 900 долара за 1000 куб.м, петрола гони 80 долара за барел. Урана поскъпна двойно последната година и срещу това има непрестанно падащи цени на Перки и фотоволтаици, но талибаните наричащи други талибани, фашисти и какво ли не упорита са против тези енергоизточници, и то само защото обикновено са алчни за копейки тъпанари и не виждат по-далече от носовете си.

Ма кат спре да вее и да грее , ко праим бе мозък , Всъщност знае се ко праим , седим на тъмно кат Тексас през зимата муахахахах

След като социалистите неолиберали съсипаха Европа, екотерористите ще забият последния пирон в ковчега й.

селски, не пиши идиотщини бре, дебил! Какви социалисти и неолиберали ти тресат тъпата кратуна, след като над 20 г. политиката на ЕС се определя от ЕНП. Чул ли си нещо за ЕНП, дебил? Тъп си като хлебарка.

само ако даде личен пример и тази година изкара зимата с енергия от приливите и отливите ! Пък догодина ще говорим пак !

Но тоя ка му личи червеното.....Само на комунистическо отроче, чийто предци са се издигнали с грабеж, може да не види малоумието на така нареченато зелена сделка....Само див селянин - наследник на касапи може да се прехласва пред идиотизма на една тъпа патка само защото в името и има "благороднически" добавки

На тоя въздухар му вижте заглавието: "Нека.. започне сега" - като на ТВ шоу "Тука има, тука нема". Правете си изводи.

Дрън-дрън, ярина! Красиви приказки, но празни - далеч от реализация. Също като комунизма! Хрущов обещаваше за 20 г. до 1980 г. да построи комунизма... Та ЕО щеше до 2015 г. да спре изтичането на мозъци в Америка и да задържи интелектуалния потенциал на континента. Нищо подобно не се случи Някои от нас познават добре командно-административната система на управление, а Брюксел тръгва точно с нея. Осъществяването на подобни идеи изисква огромен финансов и кадрови ресурс, а откъде? С цигани и мутри не става, дали ще сменим Божков с Пеевски, а Пеевски с Прокопиев - системата остава старата. Предишните ни юпита дойдоха преди 20 г. с обещания за "нулева толерантност" към престъпността. Е, видяхме ги. Сега пак ни пробутват същата идея. А времето ни тече... В кой сериозен отрасъл сме сложили що-годе ред: туризъм, селско стопанство, индустрия, здравеопазване, култура, образование, ред и сигурност?...

Дайнов, стига клати въздуха! Ако си траеш, ще има повече полза от тебе.

Даже по-малко вреда.

Дайнов е човек на службите и е решил и той да се облажи от идващите милярди лв. за зелен преход. Нищо повече.

Живот без месо и космически туризъм

Неочакваната решителност на "Зелената сделка" се радва на подкрепата на мнозинството европейци, защото стъпва върху здравия разум - ето кой дават пари !!! Генчо не пише просто ей така !!!

ннн

Просто изчезваха коментарите !!!Какво да прави човек - свобода на словото и цензурата !!!

В България отдавна няма автентично дясно защото истинските демократи умряха или са на преклонна възраст. Нима дясното може да се ръководи от бивш преподавател по политикономия на социализма, бивш социалистически прокурор от Разград или от новопоявилата се бивша подлога на ГЕРБ като техен правосъден министър с червено потекло до девето коляно. Да не говорим за цялата плеяда от комунистическото АОНСУ които са жалки плужеци без капка дстойнство. Чудя се на амерканците как може да вярват на такива нищожества и стабилно да ги подхранват. Повечето от тях са агенти на чужди страни и една част от тях са си просто палачинки-интересчии които гледат личната си полза. Харвардците са направо трагични и ако ни управляват ще ни обезкостят и ще си заминат откъдето са дошли заедно с откраднатите от нас пари. Стана известна и геройската постъпка на още един виден десен бояджия - Заимов който дори при социализма си смени бащината фамилия и взе тази на майка си за да има изгода по време социализма а сега си посипа главата с пепел и стана голям демократ. Докато имаме такива пишман демократи - интересчии автентично дясно в България няма да има и не ни чака нищо добро. Дано и американците го разберат.

е намерил нова мандра да цица грантове! И той кат Ристю не могат да работят, трябва да цоцат.

Всички искаме чисто и зелено. Обаче. Първо и преди всичко индустрията трябва да промени своята логика на съществуване и действие- вместо да се търси все по-висок оборот на все по-евтини стоки, като се печели от висока принадена стойност на труда, ниски разходи за некачествени /вкл. рециклирани отпадъчни / суровини и висока норма на печалба, трябва да се премине към производство на малко на брой, но качествени, достъпни, издръжливи и трайни продукти. Да се осигури качествено образование на потенциалните работници и служители, а на хората, които вече работят, да се изплащат съответно подобаващи високи доходи, за да могат да си позволят по-малко на брой, но достатъчно качествени продукти на нормално високи цени. Разбира се, това означава драстично занижена норма на печалба за сметка на повишеният средностатистически стандарт на живот на населението, който пък ще доведе до достатъчен, но не и прекален прираст, като по този начин естествено ще се реши и въпросът с пренаселването на планетата. И ето как Христос го е казал още преди 2 000 години само с едно изречение: " Ако имаш 2 ризи, дай едната на ближния си".

Ризи много- ближни не останаха...

Дрън,Дрън, ярина!

Спрете да публикувате тоя неграмотник. Толкова е некомпетентен по толкова теми че ме заболява главаот него.

Интересно защо разговорът по напълно технически теми се води от джурналя, политолози и други зелени "експерти" без инженерно образование които 2 и 2 не могат да съберат, а истинските професионалисти като инженерите и енергетиците отсъстват или имат само поддържаща роля. Цялото войнство на дедо Шорош се е впуснало да ни баламосва колко хубаво е да се върнем в каменната ера и халюцинират технически решения които са поне 50 години напред в бъдещето. Техните зелени делюзии трябва да се коментират от психиатри, не от обществото! Обществото иска да живее достоен живот и да не трепери за сметките и цената на продуктите от първа необходимост.

Точно така. И икономисти трябва да се включат, за да изчислят цената на това "зелено" безумие. Дайнов не разбира от сметки, само си мечтае на глас.

В Германия, страната с най-силно развита индустрия (и съответно потребление на ток) в Европа и във Франция, втората такава, в каменната ера с делюзии за бъдещето ли звията, че няма ТЕЦ-ове?

Немците са ужасни лицемери. Те най-нагло купуват ток от Полша, докато се правят пред електората, че затварят въглищни централи. Не веднъж са били критикувани за това от зелените фанатици. Ти сам се оборваш с даването на Германия за пример, понеже точно с този Северен Поток 2 показват колко вярват на вятъра и слънцето. Ако беше всичко чиста вода и обещанията за ток само от вятър и слънце бяха осъществими нямаше да рискуват геополитически със Северен Поток 2.

То и ковида е чисто медицински проблем. Но друго си е когато го решаваш с полиция вместо санитар и може да поставиш всеки под домашен арест или принудителен затворнически режим без право на свиждане в търговско дружество, което печели даже и от умрелите. Защото тогава от медицински проблем се превръща в политически и дава безкрайна власт на тираните. Дори и да са се правели на демократи преди това. Тази статия е толкоз фейк пропаганда тип Гьоринг че не може да бъде. ООН в паника, защото даже затваряйки всичко за 3 месеца не можело да постигне изменение на температурата в Ню Йорк. Но шефа този, който я пише налага цената на тока и данъците, които плащане, обричайки ни на мизерия и еврогейски и китайско робство. Та затова се показва сина на редактора на Работническо Дело, изживял прераждането си от комунист в зелен фашист. Също като Меркел супер демократката направила от Европа концлагер. Защото не става дума за репортаж, става дума за шантаж.

Даваш много добър пример - точно соросоидите зачеркнаха всякаква експертиза и наука по въпроса за климата и бутаха напред някакви полуграмотни зелени глашатаи, а сега реват, че видиш ли хората не вярвали на науката за ковид ваксините. Истинска наука по въпроса за КОВИД ще може да се прави едва след 10 годин след като се съберат и анализират всички факти. За т.нар. "гробално затопляне" ще трябват 10 пъти по толкова. Но да не забравяме, че страхът е основния способ за управление на всяка тоталитарна власт. В случая "либералите" разпалват страхове срещу вятъра, но по този начин се издават какво общество напрактика искат да създадат - тоталитарно с пълен контрол върху хората. "Зелената сделка" е част от плана да се превърне Европа в един огромен концлагер и да бъде управляван по сталинистки модел, но завоалирано, не така открито както в Китай например.

Евгений Дайнов е син на дългогодишния кореспондент на „Работническо дело“ в Лондон Александър Дайнов. Дайнов-старши е член на БКП, в тесни връзки с ДС предвид работата му във враждебния запад. Майката на Дайнов – Лидия Маринчевска– е член на ОФ, дъщеря на активни борци срещу капитализма и фашизма. През 1982 г. Евгений Дайнов е зачислен за аспирант (с тема на дисертация история на комунистическите движения) в Института по история на БКП. Това става със специално решение на Секретариата към ЦК на компартията, подписано от директора Давид Елазар (Дайшо) – изключително верен и приближен до Живков партизанин от отряд „Чавдар“, командир на Шопския партизански отряд. Освен Института по история на БКП, Елазар ръководи и отдела по пропаганда и агитация на партията-държава. Евгений Дайнов сам окачествява себе си като троцкист и ляв анархокомунист, което не е учудващо предвид идейната близост между Сорос и Троцки – на единия Дайнов служи, а на другия се възхищава.

Мнго жлъч, много нещо. Край на въглищата - ясно е. Край на замърсяващата химическа промишленост. Ясно е. По същия начин, по който беше ясно, че съветите загубиха студената война и следваше разруха на остарелите технологии на предприятията им. Това е днешният ден и реалността. Ако още 10-тина години се чудим верно ли е, само и само да запазим печалбите на местни индустриални велможи и криворазбраната ни национална сигурност, само ще затъваме. Нужен е скок към бъдещето. Решителен, смел. Никой няма да ни изнесе лигнитните въглища, нито тецовете. В най-лошия случай ще ги припалим на половин цена ако не стане. Ама ако стане, а то ще стане, ще сме в 22-ри а не в 19 век. И ще имаме шанс.

Я кажи точка по точка, как ще стане? Пример: имаш парче земя и къща за отопление. Имаш въглища в двора, но те карат да не ги ползваш, ами да се купуваш газ и перки и соларки. Произвеждаш, колкото да си изхраниш семейството!

Въглищата в двора, тровят цело село, което работи на мината за без пари, щот друго нема. Как ще стане - ей така: - поддържаш си атомните мощности докато не се разработи цялата система. - правиш истинска енергийна ефективност на предприятията, а не лепене на стиропор по случайни панелки. - правиш план за индустриално развитие и съответното място на маришкия басейн в него - приоритетни инвестиции в индустриални зони в района с всичкото помощ от държавата - инфраструктура, сертифициране, и т.н. - променяш образователната система в района и в БГ като цяло, с насоченост към плана ти за действие - например, ако в него е заложено развитие на алтернативни източници за електроенергия, образование в тази посока. - либерализация на пазара на електроенергия - това означава, намаляване до минимум административната тежест за домакинствата и бизнеса, когато те искат и могат да произвеждат самостоятелно електроенергия - фотоволтаици в градовете и по покривите, вместо на плодородна земя. - инвесираш в технологии, които да покриват пиковите нужди на енергетиката - например газифициране на някой тецове и батерийни комплекси. - пълна свързаност на енергийната мрежа - даваща възможност за покриване на пиковете и намаляване на общогодишната цена на електроенергията И те така...

Зелена сделка - дървата възобновяем източник!??! Ще се топлим с дърва, щото другото не е зелено, а да изсичаме горите е много зелено! А след колко години се възобновяват? Ало, ЕС - ми то и петрола е възобновяем източник, все някокога ще се "възобнови", някакви си милиони години.... Това безумие зелена "сделка" да се спре веднага, иначе се връщаме в средновековието с волските каруци и т.н.

Единствиното по-противно от досегашните политици от статуквото са глашатаите им. Да се омитат и едните и другите! Ето ти разговор за бъдещето.

Защо да започва от сега? Нали започна от преди 30 години или поразиите дето сътворихте ще ги припишете на някой преди вас? Колкото до енергията от приливите и отливите явно си чел някъде, но трудно асимилираш прочетеното или си мечтаеш за още бетон по морето, перки в планините и соларни панели в полето вместо жита и зеленчуци. Боклук беше и ще си останеш такъв.

Вече има изчезнали цели видиве птици, поради ветрогенераторите, където са много. Един ветрогенератор отнема част от енергията на вятъра, според закона за запазване на енергията. Оттам, цялото въздушно течение отслабва и не дава възможност на птиците да достигнат брега след дълъг преход, разчитащи на него. В резултат - падат в морето от умора. Това явление е наблюдавано масово по северните ни брегове.

Досега нямаше заповед.

Нещастници! "Зелената сделка" не е да си доунищожим икономиката по заповед на задграничните ви господари, а нещо съвсем друго. Истинската "зелена сделка" е да прекратим изсичането на горите и масово залесяване. Залесяване на всякъде, където може, включително в населените места. Да се учат децата от малки да пазят дърветата и природата, а не, как да си изберат пола. Толкова е елементарно!

България, за разлика от Германия, хаби по-малко кислород, отколкото произвеждат горите ни. Дори и с ТЕЦ на пълна мощност. Но тъй като заемите, с които държат политиците ни в подчинение се дават само на подписващите и празни листчета, подписване участие в тази сделка. Сделка, която ако не подпишем, ще трябва да ни плащат за всеки не произведен СО2. Е сега ще трябва да плащаме. Вече го правим като плащаме монополна цена за тока, тока е на чужди компании. Между другото с Бойко, както го беше договори, нямаше да има такса СО2.

И ти ли бе Дайнов? Животът става по хубав от песен! Виждаме го: скъпи ток, бензин, газ, хранителни продукти! Искам да кажа: мамка ви долна зелени!

Гнусни соросоиди и национални предатели, айде няма нужда!

Към новината