назад

Фандъкова: Докладът за „Топлофикация София“ ще бъде готов в края на месеца

15:50 | 17 септември 2021 | Редактор: 3е-news.net 8 678

Коментари 8

Трябва масово да се "отпишем" от услугите на топлофикация! Само така ще усетят вятъра на промяната.

Баронесо Льо Фандък, що не вземеш накрая да ни освободиш от нефелното си и крадливо управление на СО? Защо една думичка не каза за загробените в КТБ 70 млн евро европейски пари за/на Топлофикация - чий са го дирили там, а не са инвестирани?!?!?! Какви са тия приказки за управлението на ТС - ти си принципалът, ти назначаваш директорите там?!?!?! Не, не си Льо Фандък, Льо (крадлив) Мангал си ти, да знаеш!

Сигурно са били грешните американци ! Правилните биха подсетили даскалицата, че топлофЪкация нарушава правата на гражданите, частната им собственост, потребителските им права и каквито още закони се сетите. Става въпрос за мафиотска структура, или трябва да си смени начина на функциониране или да бъде нарязана на скрап.Насилственото потребление и принудата за ползване на "услуга" се нарича рекет.

Ще изчакаме да видим какво пише в анализа и какви ще са препоръките. И дали нещо ще се промени към добро след това, но ако мислите да я карате както досега, мисля, че няма да я бъде повече. Дано американцте да дадат някой свежа идея - аз определено повече щях да се зарадвам на руснаци, не по политически причини, а защото си мисля, че Топлофикациите в този им вид може още да ги има някъде у Русия, но в щетите такова чудо едва ли са виждали, така че едва ли знаят как да се оптимизира системата. Основният проблем е крайно неефективната система и големите прахосвания на енергия - започвайки от това, че топлината се пренася на мнооого километри от мястото, където водата се подгрява, при това по едва ли перфектно топлоизолирани тръби, до това, че заради вертикалните щрангове и многото празни стаи, че и цели жилища, се стига до там, че те се отопляват без някой реално да я ползва тази топлина. Някой тук беше писал, че и самите котли са с доста ниско КПД - тоест загубите започват още оттам. Ако правилно схващам, казусът е просто христоматиен за т.нар. loss of scale (мисля, че на български би трябвало да е нещо от рода на "загуба на мащаба" или подобно) - тоест колкото повече работите, толкова повече загуби генерирате. В такъв случай, с изключение да ви дръпнем изцяло шалтера, което е много краен вариант, единственият печеливш ход е да намалите обемите - така пак няма да излезете на печалба, но поне ще е по-малка загубата. Тоест намалявате обема на топлоподаването (температура на парата, брой часове на макс температура и т.н.). Да, няма да е 50 градуса януари месец, но който му трябва толкова жега, да се доотоплява на ток. Друго решение е спешна подмяна на всички вертикални щрангове с хоризонтални, което мисля, че просто няма как да се случи - доста пари трябват, къде в уредени жилища ще ръгате тръби по пода и т.н. Така че това просто не го считам за реално решение. Единственото, което остава, е просто да намалите обема, за да понамалите загубите. Цената не си и помисляйте пак да вдигате. Топлофикациите са замислени да имат най-вече социална функция - евтино топло за народеца. А какво му е евтиното на топлото, когато отоплението на една двустайна панелка зимата, плюс топлата вода за 2-3 възрастни, е горе-долу една пенсия? Да поясна, че не съм енергетик, така че не пиша в качеството на експерт по темата, а на образован потребител, на който му е дошло до гуша от вас. Още доста неща мога да напиша, но за момента не мога да ви отделям повече време - съжалявам за което.

Идеята на топлофикация е чудесна идея, но реализацията е тотална щета. Затова че няколко човека използват в даден вход, наистина загубите са големи. Американците като цяло в краткосрочен срок ще дадат много добра идея, но там за дългосрочен период не се мисли, може и това да е правилно. Лошото е че ако има печалба такива като фъндъчката няма да ги реинвестират, няма да искат да модернизират, а ще ги изпият или раздадат на циганетата за гласовете им. Едно време в България доста неща са се правили от Български специалисти, дори и да са допускали грешки са направили невероятни неща които още използваме. Според мен това трябва да е масова услуга която да се използва от всеки и да се прецени след това колко наистина ще струва тя. Логиката е, че колкото повече произвеждаш, толкова по-ниска е цената на продукта, както се прави и дъмпинг, те са монополист, не може да се говори за такива неща и затова вдигат цените когато си поискат без конкретно да са изчислили правилното увеличения, играят тото. Трябва да е всичко прозрачно, кой колко е взел, защо и какво са реинвестирали, каква печалба се очаква, какви пари се дават за извънредни ремонти ... хората сами да разберат дали цената трябва да е по-ниска или по висока, но да е глобална услуга! Може да нправят едно изчисление колко ще струва ако всеки си пусне парното на макс за 1 година (зимния период) колко ще са всичките разходи на топлофикация за тази година, и да се разпредели по-хората, тогава ще се разбере истинската цената на 1кв или 1 кубик.

ОСТАВКА Тиквена Принцеса избрана от циганите , а не от Софиянци !

братската помощ от хамериканските специалисти на софиянци дупе да им е яко.Само като си видят новите сметки и ще се изпотяват без да им е пуснато парното

Не е ли време и ти да се махаш,крадло комунистическа.Съсипа София

Към новината