назад

Как ТЕЦ Марица Изток 2 може да се превърне в система за съхранение на енергия

10:15 | 14 юни 2021 | Автор: Рая Лечева, 3e-news.net 56 12202

Коментари 56

А не може ли марица изток 1 или 3 да ги превърнем в батерии, а 2 да я преуборудваме на газ. Борбата сега е кои централибда се запазят за производств и кои да бъдат закрити. Резултатът е тази статия, която лобира в полза на AES. Тези батерии регулират работата на фотоволтаиците през деня, а не както сте останали с впечатление, че като няма слънце ползваме ток от батериите. Това е система за сигурнист на ел енергийната система и регулира честотатите, а не осигурва е енергия за потребление.

„Зелените“ политики на ЕС ни води към несигурно енергийно бъдеще с високи цени на електрическата енергия до тези на европейския пазар, които ще бъдат непосилни за българските битови и индустриални потребители.

Сега видяхте ли, какво значи репликата "Не виждате по далече от носа си"! Сега като се говори че 70% от активите за производство на енергия са надценени, всички пак блеят! Човек трябва да има визия за бъдещето, а не да живее ден за ден. Енергията ше става все по скъпа! Защо според вас, всички големи фирми се юрнаха да правят панели за собствени нужди? Намаленото потребление ще доведе до вдигане на цените+ еконормите, очаквайте до 5-10 години поне двойна цена на тока!

Що спряхте Белене бе идиоти? Защото Бойко е продажна подлога и щом Хилари му скръцна със зъби се насра! А крадеца Костов даде на американците да построят ТЕЦ Марица изток и сега цял народ плаща за емисиите! Гадове мръсни!

Кво речи. Костов разрешил да построят тец марица изток! Пълни глупости. А най-смешното е ,че не си наясно изобщо що е то марица изток и колко са там тецовете! Три са построени по времето на Тодор Живков,а четвъртия който ти визираш е построен по времето на НДСВ!

Защо тая централа не харижем на Илон Мъск за 50-60 милиона лева и той да изгради системата за съхранение на енергия. И без това Тесла има опит в Австралия, а централата при сегашната ситуация е фалирала до края на годината. Поне някакви работни места ще спасим.

Чети бе колега! Дали е фалирала незнам но ще продължи да работи. Без нея на този етап системата трудно би издържала. Много бързате да затваряте.

Значи ако видите слънчеви батерии на гръцки плаж и българска нива да знаете,че става въпрос на кражби на европари. Формулата е проста фотоволтаиците за да имат сносно КПД им трябва студ и липса на прахоляк. А това е само в космоса и високо в планините

Е то имаше една централа в пустинята дето беше със стотици декари огледала на стойност 1-2 милиарда, ама мина един ураган и изпочупи огледалата и от централата нищо не остана.

И кви са тия системи за съхранение на енергията, дето са удачни в тази централа, че не стана ясно.

тоз чупи тъпомери ! при3200 мегавата постоянно , ща слага батерии 50 мегавата за един час!! тоя спец да не е счетоводител? изхода е майната му на ес през 2025 година!!!

Журналисти-драскачи

Изчислено е, че за фото- волтаичните панели инвестицията се връща след 10-12 години! Само че след това памелите трябва да се сменят !

Факт е, че соларките, покрити с 20см сняг не работят. Доказан в практиката беше тази зима в Тексас.

Доказаха в Тексас, че АЕЦ не работи при минус 10 градуса, щото АЕЦ-а спря. Нали схващаш, колко си тъп? Фотофолтаиците през зимата са с наклон поне 50 градуса и сняг няма как да се задържи. Вятърните централи имаха проблеми заради дъжд и после смъкване на температирите до минус 10-15 градуса в рамките нс няколко часа. Но бързо се оправиха.

Интересна работа, Козлодуй си работи и при -35 градуса. Изглежда оня АЕЦ в Тексас са го проектирали за по-топло време. Колкото за снега и соларките - виждал съм тези в БГ целите в снежни преспи.

Много интересно как си ги виждал заснежени при наклона на панелите от 50 градуса. Да не си гледал на някой покрив с наклон 20-30 градуса? В Тексас такива температури не е имало и АЕЦ е бил с открити тръби, които замръзнали. Същото се отнася и за всички други източници. Не са проектирани за такива ниски температури и оттам проблема. Отделно че почти са нямали свързаност с други мрежи, а заради традиционно високите температури нямат и климатици за отопление работещи при под минус 10 градуса и са надули електрически печки. Естествено няма и изолации на къщите и са с единични стъкла.

Къде ги видя панели с наклон 50 градуса? Енергията от слънцето е 900 вата/м2 умножено по косинуса на ъгъла на падане на лъчите. Или не знаеш кво е косинус?

Ало кретена. Целта е косинус Ф да е 1 демек да е перпендикулярно на слънчевия лъч. Знаеш ли къде е слънцето през зимата? Средногодишното количество на слънчево греене за България е около 2 150 часа, а средногодишния ресурс слънчева радиация е 1 517 kWh m2. Т.е. и тука плампаш глупости. Ае у лево тъпак.

Пълни глупости. доказано е че се изплащат за 5-7 години при 30 години живот.

Хиляди декари почви са замърсени с тежки метали и какво ли още не в резултат на изгарянето на въглища и боклуци в ТЕЦ-овете. И не става въпрос за хранилищата към тецовете, а за земеделските земи в региона. Същото се отнася и за земята около Кремиковци навремето.

мариците, боклук не са горили за разлика от Ковачки. Те с тежки метали няма как да замърсяват, но ФПЧ-то от въглищата е супер опасно само по себе си при вдишване. (за доказателство - въглищните миньори от Перник рядко доживяват до 50).

Алооу, фотоволтаиците, правете си тока и си го продавайте без намеса на държавата! Тогава ще стане ясно "кой- крив, кой-прав"! Нещастни мошеници!

Бе намеса от държавата никъде нямаше да има АЕЦ, бе глупендер.

Токът само за да влезе и излезе от батериите ще струва към 15 австралийски цента. Там вече имат опит с такива.

А колко струва тока от ПАВЕЦ-а? За един приятел питам.

Тоест в момента благодарение на АЕЦ Козлодуй от 1300 грама средните емисии падат на 500 грама, хм какво ли ще е случи ако заработи и АЕЦ белене??? Дали тогава милиардите загуби, който плащаме на американците с данъците си няма да можем да си ги спестим?

като един човек симпатизиращ на Да България,но не гласуващ за тях, бих ги попитал защо искат не само прекратяване на проекта за Белене а и затваряне на АЕЦ Козлодуй??? Защо искат да останем все по зависими от американските тецове и да плащаме все по-скъп ток заради вредните емисии, които на всичкото отгоре вредят и на нас?

Американската ТЕЦ я грози същата съдба. Значи насоката е ясна - внос на ток.

Козлодуй никой не е искал да го затваря. Не ми ясно, всъщност ми е ясно защо лъжеш нагло.

За да заработи АЕЦ Белене, някой първо трябва да го построи. А за да го построи трбява да има задоволително качествен проект. В момента за последните 40 години има само пожелания и 3-4 "първи" копки. Плюс малко оборудване от руснаците. Причината за всичко това е, че твърде много пиявици искат да смучат от средствата по проекта без реално да допринесат с нещо. Това оскъпява АЕЦ-а до степен чак американските ТЕЦ-ове да произвеждат по-евтина енергия, което е АБСУРДНО!!!!!! Впрочем ако заработи втора АЕЦ с 2000 мегавата номинална мощност ще може да се затворят всички тец-ове на въглища и онея 550 грама на киловат да спаднат до 55 грама на киловат, че и по-малко. Това ще е обаче за една много дебела сума, която превишава всичко платено до момента на американците за тея прословути ТЕЦ-ове плюс въглеродните емисии за идните няколко години. Отделно топлофикационните ТЕЦ-ове няма да изкарват пари от ко-генерация и разликата ще се покрие от познай кой... :D

Същата работаа и с фотофолтаиците. Въпроса е, че след като косумацията пада до 2500 МВт дори и днес за 4-5 часа какво ще правим с двата блока на Белене? Ще ги спираме ли? Ама не искате да отговорите на този въпрос. А и редовно вече консумацията през деня е около 3500 МВт, а Козлодуй е 2100. Четете бе дебили. Затова има ЕСО. Или викаш да изнасяме на загуба? АЕЦ Белене ще произвежда на цена близо 30 ст/кВтч първите 20 години, а за целият период на работа, ако не гръмне или ако не я затворим преди това заради неконкурентноспособност ще произвежда на цена 15-20 ст/кВтч, ама ако работи. А от данните на ЕСО ясно се вижда, че я работи 30% от времето, я не.

ВЯТЪР ВЪ ВЕЙ НА БЯЛ КОН!!! МАЛОУМНИЦИ!!!

Доста по-скъп ще е произведеният ток от комбинация ВЕИ + батерии. Инвестицията ще е огромна. На мен лично ми харесва като идея, но дали някой ще се навие да налее пари в подобно начинание е друг въпрос.

Пос-къп от кое? От милиардите, които започваме да плащаме на година за да съществуват Мариците? Или по-скъп от строежа на нов АЕЦ? Или по-скъп от програмата за рекултивиране и залесяване на Мариците, която ще започне (евентуално) да се изпълнява след 2030? По скъпо от кое?

по-скъп от момента. Аз съм за, но ще е трудно да се обясни на хората едно 100% увеличение примерно

Фотоволтаиците имат цена на производство от под 1 ст на кВтч. Кое е скъпото? Скъпа е началната инвестиция. Ама при 3 млрд загуби на ТМ2 само за година ще се съберат пари за 10 000 МВт мощност. Дори и 10% от денонощието да работят на макс пак ще докарват 1000 МВт.

Е как под 1 ст. от фотоволтаиците а се плаща почти по 0.20 ст на преференциална цена за 30 мвт. централа. В момента зеления ток май ни е най скъп. Кой ще построи фотоволтаична центеала и да продава на такава цена? Това е под себестойност и като се избият разходите за построяването даже. Сега, че политиката е такава зелена, да ама да облъчваме хората, че това е най евтината електроенергия, не.

Плаща се толкова заради скъпата начална инвестиция преди 10-15 години. Сега началната инвестиция е десетина пъти по-ниска. Проблем обаче са измислените преференции на БСП за 25 години. Преференциалните цени не трябва да надвишават периода от 15 години, през който се смята, че началната инвестиция е изплатена, но другарите си осигуриха дълъг преференциален период. Освен това за всяка фотоволтаична централа има квота и Всеки киловат над тази квота се плаща по 1 стотинка в момента.

И тия истини трябва да се кажат. Кратко, ясно и точно - централи на въглища, до 10-тина годинин просто няма да има. По много причини. И това като го осъзнаем, тогава може би ще започнем да планираме, какво да правим без въглища. Просто трябва да се осъзнае - Мариците са практически вече в историята. Въпросът не е как да харчим милиарди на година за да ги поддържаме, а какво да правим след като спрат и как да ползваме максимално вече изградената инфраструктура. Друг вариант няма. Споровете за АЕЦ нямат общо с осъзнаването на факта, че въглищата са в историята вече. Мариците са перфектното място за фотоволтаични и батериини паркове - това е май, май единственото им възможно бъдеще. Иначе просто ще остане там една унищожена област, без на нея да има нищо. Нещо (фотоволтаици) или нищо? Точно толкова е елементарно.

Преди време когато тока от фото-фалшивите електроцентрали беше много скъп, една мутра ме убеждаваше, че неговите фалшиви фотоволтайци произвеждали ток и през нощта от лунна светлина. Та го питам какви са тези уникални фотоволтаици, а той ми посочва дизел генератора и казва, че има система за съхранение на енергия, която таботи безотказно 24 часа, 365 дни в годината.

Ей как го измисли бе, народен поет!

Имаше и тецове които купуваха тока от ЧЕЗ по 56 лева МВЧ и го продаваха по 156 лева МВЧ на ЕСО!

НА ТОКА, А ДЕЛЕЧ НЕ СА ЕКОЛОГИЧНИ - ОЧЕВИДНО Е, ЧЕ ИСКАТ ПОВИШЕНИЕ НА ЦЕНАТА... WWW.2021-2023BG.EU

Явно искат да превърнат българския народ в мръзнещи тексакски кучета! Те американците го експериментираха това през миналата зима в щата Тексас!

Земята ни е плодородна все още ! Използвайте я за производство на храна, което може да е в пъти по рентабилно от това да се покрие с панели! Панелите са за слънчеви държави и пустини… ще продават ток за храна… така ще има баланс

Ти май Мариците и на снимка не си ги виждал. Луната виждал ли си я - е същото. Там нищо не може да расте и е практически невъзможно да се превърне в плодотворна земя. Затова именно там трябва да има индустриални зони, нови заводи, фотоволтаици и батериини комплкси. Това е единственото бъдеще на района.

Напротив, расте. И то е доста плодородно по рекултивираните площи.

Хиляди декари почви около ТЕЦ-овете са замърсени с тежки метали и какво ли още не в резултат на изгарянето на въглища и боклуци в централите. И не говоря за хранилищата към тецовете, а за земеделските земи около тях. Така беше и около Кремиковци навремето.

Фотоволтаиците не могат да заместят АЕЦ, спрете да лобирате за глупости и да налагате американските идеи от които ще сме енергийно зависими.

Ей абе поне опорки не ви ли пишат да се водите по тях? Как с фотоволтаици и батерийни комплекси си зависим, а с руски АЕЦ и уран не си зависим? Как с най-независимият източник на енергия измислен до момента си зависим (и от кого и какво), а с ядрен смаоватр, дето му пазиеш отработеното гориво до края на вселената, не си зависим? Ех тия опорки бе.....

Нови фотоволтаици само ако имат изградени системи за сихранение на енергия при което да могат да осигуряват ток 24 часа в денонощието 365 дни в годината и да продават тока си през борсата! Обществото не е длъжно и не трябва да им изкупува тока на преференциални цени, защото живеем в пазарна, а не в планово-мутренска-принудителна икономика.

баси глупостите!

Фото волтаици а!? Знаем ние кои другари от БСП и ДПС и НДСВ направиха едни централи дето все още сме задължени да им изкупуваме тока на 10-но по високи цени! Така, че фотоволтаици а!? Ние ше плащаме а някои други ще купуват острови и ще правят милиарди и ще ми разправят какви големи бизнесмени са! АЙ СИКТИР!!!!

Тоя пак гледа да лобира за американците с глупави идеи и престъпни намерения.

Много си прав!

Към новината