Каква е истинската цена на храните

Знаете ли, че производството на храните, които ядем, изхвърля повече CO2, отколкото всички влакове, самолети, автомобили и кораби, взети заедно?!

Обратно в новината

Коментари - Каква е истинската цена на храните | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Долен немски лъжец, който пробутва соя и соеви гранулати! Вероятно е веган и йога. Производството на соеви продукти е не по- малко вредно , защото се използват консерванти, които забавят гниенето на соята и невероятната смрад от този процес. Интересно ми е колко въглероден двуокис отива за убиването на едно прасе за разлика от производството на соеви гранулати в същите килограми? И още! Знаем ли наистина какви боклуци ни се сипват с тонове при производството на кремвирши и цялата гама веган псевдо месо? Добре е да се отговори дали да се купи кило телешко месо не е по- добре от 2 кила колбас със 100% от соев гранулат? Защото в колбаса солта е в пъти над всичко разумно като дневна доза.

Извинявам се, но не съм веган и обичам пържоли !

Хората и сега плащат тази "евтина" цена на храната чрез данъците. Фуражите, респективно зърното са субсидирани, чрез помощите за зърнопрозиводителите. Млякото и млечните продукти са субсидирани, чрез помощите за краварите ... Зеленчуците, чрез помощите за зеленчукопроиводителите... Пазара е много изкривен, щом за масовите храни половината им цена е субсидия, а за някои дори 2/3 от цената е субсидия. И така в магазина храната е „евтина“. Но това е защото данъците са високи и част от тях се харчи за субсидии. Решението на пръв поглед е просто, но трудно за реализиране на практика. "Увеличават" се нетните заплатите на хората, като се намалят данъците им с толкова колкото отива за субсидии в земеделие, животновъдство и хранителновкусовата промишленост. Т.е. ако нетната заплата сега е 2200 евро в Германия. Като се намалят данъците върху същата брутна заплата. Без тя да се увеличава, ще се увеличи нетната заплата например на 2500 евро. Тези 300 евро ще са напълно достатъчни да компенсират поскъпванет на храните. В Германия е лесно, защото само около 15% от заплатата се харчи за храна. Така ако се намалят данъците с 10%-15% това напълно ще компенсира получаващите заплати при поскъпването на храната с 100%. Но в бедните държави като нашата, където над половината хора харчат 40%-60% от заплатата/пенсията за храна, това означава, че само намаляване на данъците няма да е достатъчно, ще трябва и повишаване на най-ниските заплати и пенсии около 1,5 - 2 пъти.

Цената на храните е ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА. Колкото по-малко неща се купуват от супермаркетите, толкова по-здрав е човек. Другото са палмови масла, евтини заместители на захар и всичко, разбира се, само и единствено заради... нашите балкански предпочитания. Видиш ли бебетата в България предпочитали да се хранят с по-вредна храна в еднаква опаковка от бебетата в Германия.

Подготвят хората за повишението на цените и кризата зимата. Нека само да отбележим, че цената на продуктите е супер висока и сега (тук се включва реклама, логистика, заплати на дистрибутори, продавачи, касиери и т,н, а реалната стойност е стотинки). Няма нужда да ни рекламирате каймата, ние и без реклама ще си купим ако е качествена.

DW винаги са били бастуни, но сега с коронката и с яденето удрят тавана на тъпомера. Значи да си купувам соев "шоколад" за да не отделят кравите СО2... Аз марципан още от кумнизма мразя, а вие ще ми предлагате растителни продукти. Нарочно чета всеки етикет и никога не си купувам месо или шоколад със соя, бира с царевица и гледам да има минимален брой Е-та, като с най-опасните шанс няма да си купя. Няма лошо в екологията и аз съм със "зелено" мислене, няма лошо да е ядат салати и туршии (с ракии), но да се тровя с боклуци за да ядете вие чистото месо просто няма как!

че т.н.марципан от комунизма е по качествен от сегашния истински шоколад, да не говорим за меса сирена и др.храни.Нямат нищо общо.Важното е като "живота"н а запад: шкембето итоалетната чиния да са пълни срещу минимална цена другото не го интересува Ганьо.

И сега има марципан, но има и истински шоколад. А при комунизма, освен в кореком, всичко друго бепе марципан. Да като сравняваш сегашния марципан с онзи марципан от комунизма, сегашният е по-лош. По комунизма, не се е ползвало топлова палново ммасло и Е-та. Цивилизацията, не ги е била измислила тогава.

Е-тата винаги ги е имало. Това че не са били упоменавани е защото не е било длъжно. Питай който искаш който е работи по онова време в производството да ти каже. Аман от дришльовци които се правят на много знаещи.

""Да плащам тройно по-висока цена за кайма? В никакъв случай. Само ако ми вдигнат съответно заплатата", казва един германец на средна възраст." Да дойде в България, където храната е по-скъпа от Германия, а вносната немска е по-евтина!

Храна има в изобилие. Дори се изхвърля. Вижте, че магазините преливат от всякакви боклуци. Проблемът, е че хората вече нямат пари. Затова, както се вижда, трябва да вдигнем цените за да не падат печалбите на корпорациите. И всичко това ще продължи до тогава, докато въпросните 3 % ненаяли се на пари и власт, вземат че умрат от насилствена смърт.

най-огромна? кой ги пише тея глупости въобще? не може да имаш огромен, по-огромен, най-огромен... това ако съм аз директно го уволнявам този. журналисти...

Така е германците плащат най-малко за храната, но ядат като слонове. Имам чувството, че от петък до понеделник прекарват в заведенията за хранене и плюскат.

само дето се оказа, че германките са по-слаби от българките и тренират над 200х повече от тях.

А знаете ли че Нар. Събрание УМИШЛЕНО не приема закон за ЕДИНЕН държавен стандарт за хранителните продукти, който да задължава "производителите"продуктите които произвеждат да са с 85% ИСТИНСКИ,екологично чисти материали?? В момента шпековите и малотрайни колбаси са тъпкани с боклуци!! Да не говорим за кремвришите които са ПЪЛНО МЕНТЕ/дори уличните псета и котки НЕ ги близват/!!!! Просто трябва да се върне БДС/Български държавен стандарт/ от времето на бай Тошо

Ако премахнат храните с разни Е-та, оцветители, вкусови добавки и други боклуци, дефицита в края на 80-те ще ни се стори рай ...

Цената трябва да се намали 3 пъти, а не да се увеличава ! Това в магазините не е храна, а имитиращи продукти ! Истинската храна я няма вече.

никой не те кара да купуваш нищо.

как е ИП сменячката, вдъхва ли ти увереност :))))))))))))))

Осреднената цена на килограм свинско с кост(cвински тpyп цял) от склад в Гърция е 1.40 евро за килограм. При нас е около 9 лева.

Крайно време е да въведат такса от 2 000 000 евра за дете - нали то през живота си ще консумира и ще отделя СО2.... Баси дебилите!

нищо чудно да решат да сложат в ауспуха уред за контрол на метановите емисии с директна джиесем връзка с НАП, министерство на околната среда, районното кметство, личния лекар и полицията ... то така и така обратните наклонности се промотират твърде агресивно

Значи, отделянето на вредни емисии от плодове и зеленчуци може да е само от торовете, с които "не ги торят", за да стават повече и по-вървежни. Не може домата да трови с вредни емисии атмосферата, то ако е така, тогава и дърветата са опасни, дай да направим планетата пустиня! Аз съм "за" да се контролира кой колко тори производството и да се наложат ограничения, обаче тогава на половината страни, дето сега им внасяме производството ще им умре индустрията. Англия, Германия, Полша, Франция, всичките са в кюпа.

азотният тор се прави от природен газ, калиевите и фосфорните торове също искат енергия за преработката си, сал оборският тор идва на аванта от един орган на добитъка

Бобът предизвиква големи и миризливи емисии - Да се забрани!

Яжте месо, но намалете бобовите храни. Те отделят много повече въглероден двуокис от кравите и изядената храна. Учени разработват нов сорт боб, в който бездимния барут ще бъде намален с 50 %.

Месото се получава от телета, прасета, пилета и др., които, храносмилайки, изпускат огромен обем изпражнения и газове.

Бъркаш се - месото се прави от соя, сол, вода и подправки :-)

"Да плащам тройно по-висока цена за кайма? В никакъв случай. Само ако ми вдигнат съответно заплатата". Този явно е от "мургавите" германци, щото тези които познавам всички купуваме от месарницата, а на от дискаунтърите.

Предлагам най-напред да се оправим с печките с твърдо гориво...че и с боклуци. После да накараме всичката държавна администрация да подновява САМО С АВТОМОБИЛИ НА ТОК.

Върнах се в България преди 3 години. Купих си 8 вида луканки - от Орехите до старата Смядовска - Пълна отврат. Нищо общо с това което бях ял преди. От всички колбаси ни един няма вкус на месо. Филето "Елена" се е запазило до някъде. Не знам дали защото качеството е отишло на долу, или защото винаги са били такива но не съм имал с какво да сравнявам. То и шоколад Кума Лиса беше супер на времето.

вярно е всичко друго освен екологично но растенията са изградени от въглероден диоксид от атмосферата и промишлена вода, не задължително годна за пиене. Колкото по калорични толкова повече гази и вода. Примерно фасул, грозде, смокини, орехи ... толкова по екологичната част

Подготовка за новата криза, инфлация, заробване? След масовото загробване на стотици милиони по света със заеми за учене, ипотеки, заеми за консумация Сега новият хит ще е :Ше ви извиваме ръцете с храната, но ще е за ваше добро. И: Вие сте виновни за глобалното затопляне и ще си платите Явно новият данък ще е под формата на вдигане на цените смесено с вдигане на цените и тук там подаяния на най бедните за да няма бунтове на глада

Цената вече не е гаранция за качество или социална отговорност.

ще има и тарикати