назад

Колю Орешков: Соларната енергия е идеалният партньор на земеделието

14:40 | 28 октомври 2021 | Редактор: Александра Ангелова 27 2534

Коментари 27

Човекът това му е бизнеса, това говори А ние трябва да мислим

Вече се виждат големи земни пространства, почернели от соларни панели. Не се ли унищожава земята под тях? Как ще се утилизират панелите, когато изтече техния срок?

grainis

Слушах наскоро един хубавец който искаше да остъкли Тракийската Низина с цел да изстиска някой и друг Гигават.

Какво и е на земята под тях? И какво има да се утилизират? Стъкло и стопен пясък според теб трудно ли ще се "улитизират"? Казваш същото е като ядренотото гориво, а?

ядреното гориво

може и да бъде някой ден но не и сега,не на тези цени.Една 5 киловатова инсталация за къща ми излиза 11 хиляди лва,айде нема нужда.

Виж какво съм написал по-надолу. За 5кВт инсталация ще са ти нужни около минимум 25 квадратни метра. Говоря за фотоволтаици, електрически панели. Това е добре, ако имаш как да продаваш енергията на елктроразпределителното дружество /Енергото/ и/или поне да ти приспадат произведеното от това което си изхарчил. Ти няма как да харчиш енергията само в точния момент когато се произвежда. Произведената енергия ИЛИ е подаваш в мрежата, където трябва още много други да подават и черпят енергия, а електроцентралите поддрържат, балансират мощността на момента, ИЛИ се оправяш сам като ползваш някакви акумулатори. В случая акумулаторите може да не са само електрически, може да са големи съдове с топла вода или друго вещество... Каквото и да ползваш за акумулиране на енергията, то ще струва пари и ще оскъпява системата. Една сравнително добра система би била: Вакуумни тръби които нагряват вода или антифриз или дори въздух. Загретия флуид може да загрява вода която се намира в мазето под къщата. Съдовете с вода са топлоизолирани и са с голям обем - поне няколко кубика или тонове вода. Това загряване може да започне примерно още през м.Август. Постепенно слънчевото греене намалява, но този "акумулатор" на топлина е зареден, водата е топла, гореща. Ако къщата е добре топлоизолирана ще губи сравнително малко топлина през страничните стени. Тогава ако само се "отвори" или премахне част от топлоизолацията на съдовете с гореща вода, то топлината ще грее долната плоча на къщата, един вид като подово отопление. А може да се изпълни и като парно с радиатори и помпа. През тези месеци когато се ползва този "топлинен акумулатор" слънцето продължава да грее, но вече по-рядко и по-слабо. Системата от вакуумни тръби пак събира някаква топлина, но не както през летните месеци. Подобна система вероятно ще може да помага значително, но едва ли ще сгрее напълно цяла къща. За да сгрее цяла къща ще трябва да е със значителни размери, а и през лятото поне част от вакуумните тръби трябва да се демонтират или закрият за да не прегрее системата. Предимството на вакуумните тръби и др.видове водогрейни слънчеви панели е в тяхната висока ефективност, но при по-ниските температури. Т.е получавате топла или гореща вода. Фотоволтаичните, електрическите панели са с по-ниско КПД, но те позволяват да се концентрира енергията и да получите по-висока температура в даден точка. Друг полезен слънчев панел може да бъде проточен панел за загряване на въздух който се подава към инсталиран климатик - към външното тяло. Целта е вместо климатика да "исмуква" топлина от студен въздух да го прави от подгрят въздух. Така климатика ще работи с по-малко усилие и ще харчи по-малко ток. Подобен панел може да се сглоби от подръчни материали като дървени греди, шпертплат и стъкло.

grainis

Господинът яко се е объркал. Идеалният Енергиен Партньор на Земеделието, Енергетиката и цялата ни Икономика, е Бързорастящата Бамбукова Биомаса - БББ - https://bamboo-biomass.alle.bg , растяща с невероятната скорост от един метър на ден - Guinness Book of Records, върху Рото-Рафтове, в напълно автоматизирани Вертикални Аеропнни Ферми - https://vertikalna-ferma.alle.bg , предлагаща гигантски ежедневни добиви от 100% СО2-Неутрално Гориво - https://horti-energy.alle.bg за директно изгаряне ( 20MJ/kg - колкото Лигнита ) в пещите на ТЕЦ-овете, на НУЛЕВА Себестойност - https://nula-energia.alle.bg ; Продажба (€70/тон) или Преработка в редица чисти Горива като Биогаз, Биоетанол, Биометан - и Зелен Каталитичен Био-Водород от него, Инженерно Фъстъчено Олио - ИФО, за Ванкелови Двигатели - възможно най-доброто гориво в момента, ИФО-Аерозол за Газови Турбини, и висок клас БиоДизел - https://biodizel.alle.bg и още над 50 вида извънредно търсени пазарни продукти - една цяла нова Бамбукова Иконмика - https://bamboo-economy.alle.bg . Не съществува друга ВЕИ Енергийна Технология, която дори да се ДОБЛИЖАВА по ефективност до Бамбуковата - най-малко пък Соларите и Перките . Догодина стартираме строежа на първата в света Бамбукова В-Ферма в ИЗ Божурище , за 3000 тона на ден БББ, поглъщаща стотици тонове СО2 дневно . Изграждането на 40-50 такива В-Ферми ще спре изцяло вноса на руски газ и други горива у нас, ще ликвидира въгледобива - но ще превърне съкратените миньори в Био-Фермери с бели престилки и таблети в ръка ; ще стартира наше собствено производство и експорт за стотици милиарди , ще умножи БВП-то ни многкратно, и ще нареди България в челната десетка на най-богатите страни в света, в рамките на десетина години - https://bg-razvitie.alle.bg . Г-н Орешков да се скрие в орешака и да си трае .

Звучи твърде хубаво за да е истина. Ако погледнем в самото начало на идеята ще трябва да оценим колко слънце /каква мощност/ пада на квадратен метър. Тази стойност е почти 1 кВт/М2 усреднено за земното кълбо. За България тази стойност е малко по-висока. Биомасата може да се разглежда като акумулирана слънчева енергия. Е, пресметни за колко дни колко бързо растат тези растения и колко енергия ще отдадат реално при изгаряне и колко слънчева енергия ще падне върху тази площ за необходимото време. Ние и сега ползваме стеблата от слънчоглед и др. остатъци като слама и т.н за гориво. Практически е същото, но сме извлекли преди това зърното за прехрана. А горенето на слама и др.подобни за отопление се е използвало от преди мнооого години. Идеята съвсем не е нова, но вероятно растения от типа на бамбука ще изискват и много вода за напояване. А не е ли тогава по-добре да засадим захарна тръстика? Така няма да внасяме захар, а остатъка от тръстиката ще се прави на пелети и може да се гори когато поискаме.

grainis

Господине, явно не сте прочел и ДУМА от информацията в приложените Линкове. Тук ИЗОБЩО НЕ СТАВА ДУМА за НИКАКВО СЛЪНЦЕ ! Биомасата расте върху многоетажни рафтове в напълно автоматизирани Вертикални Аеропонни Ферми - https://vertikalna-ferma.alle.bg , с 24-часово ИЗКУСТВЕНО Cyan-LED Осветление бе, човек ! Гледай ме в УСТАТА ! - ИЗКУСТВЕНО ОСВЕТЛЕНИЕ ! ТРИ ПЪТИ ПО-ДЪЛГО като време от Слънчевото ! НЯМА СЛЪНЦЕ ! В Най-Продуктивния ЧЕСТОТЕН ДИАПАЗОН - между 400-600 и 700-900 НАНОМЕТРА ! В Природата имаш най-много ОСЕМ ЧАСА ефективно Слънцегреене на ден ( само през лятото, и ако няма облаци), тук имаш 24-часово, НОН-СТОП, 365 ДНИ в Годината ! Зиме и Лете ! При това имаш периодична добавка и от Ултравиолет - още по-продуктивен Диапазон ! Сутрешното Слънцегреене с най-голям процент Ултравиолет е най-продуктивното ! Тогава растенията растат най-бързо ! Тук, във В-Фермата няма кал, прах, дъжд, сняг, суша, киша, студ, жега, наводнения, пожари, вредители, няма оране, копане, плевене, поливане, торене, Мазоли, Артрит и Гърбица ! Има Високоплатени Био-Фермери работещи в Лабораторни Условия, с бели престилки и таблети в ръка ! Хранененто на растенията става чрез периодично, компютърно-контролирано спрей-впръскване върху Корените и Листата, на концентриран Хранителен Разтвор ! Благодарение на тези хипер-интензивни условия на отглеждане и особено на LED-Осветлението, фирмата Аерофармс например произвежда в десеттте си В-Ферми в Ню Джърси над 20 реколти марули годишно при 95% икономия на вода, 400 пъти икономия на площ и 100% икономия на хербициди ! Консумираната ВОДА се отделя в процеса на Сушене / Горене и се връща обратно във Фермата- над 95% Рециклиране ! В-Фермата поглъща гигантски количества СО2 на ден - емисиите на ТЕЦ Марица Изток Едно и Две ! Очакваме Ежедневни Автоматизирани Жътви и Гигантски Добиви от Свръх-Бързорастящите (един метър на ден) Бамбукови Хибриди - по НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ТОНА НА ДЕН - АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНО да бъде постигнато от каквато и да било друга Агро или ВЕИ-Технология - най-малкото от Солари, Перки , Шеги и Закачки ! Биомасата може да се ИЗГАРЯ в Пещите на ТЕЦ-овете с калоричност 20MJ/kg - колкото ЛИГНИТА, без каквото и да било Преустройство на Оборудването, на НУЛЕВА РЕЗУЛТАТНА СЕБЕСТОЙНОСТ ! - https://nula-energia.alle.bg ! Ще се Продава за Износ (€70/Тон) или Преработва в супер-евтини : БиоГаз, БиоЕтанол ( съдържа 62% ЗАХАР !) , Сингаз ( Пиролизна Газификация ), Анаеробен БиоМетан - и Зелен Каталитичен Био-Водород от него ! Плюс Пелети, Брикети, Прахово Гориво за Dust Burners - wtsab.com и Прахови Турбини ! Свръхевтино (под 0,20лв./кг) Инженерно Фъстъчено Олио (ИФО) - възможно най-ПЕРФЕКТНОТО Гориво ! и висок клас БиоДизел - https://biodizel.alle.bg ! Вземи прочети и тогава говори !

grainis

Захарната Тръстика РАСТЕ БАВНО, дава само ЕДНА или две реколти на година, тук говорим за Скорост на Растеж на Бамбуковите издънки от порядъка на ЧАСОВЕ ! - https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/fastest-growing-plant/ ВСЕКИ ДЕН - ЖЪТВА ! ГИГАНТСКИ ДОБИВИ ! Няма друго Растение на Земята ( Освен Кафявото Водорасло Гигантски Мехурчест Келп - Macrocystis Pyrifera - най-бързорастящият Организъм) с такива умопомрачителни показатели на растеж ! Пресметнете колко пари ще спечелите от една-единствена примитивна реколта Слънчоглед (140кг от декар на година) и НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ТОНА НА ДЕН Бамбукова Биомаса, на Цена €70/тон ! Сравнението е просто СМАЗВАЩО ! Като продадете малко Биомаса, ще си купите колкото искате ЗЪРНО ЗА ПРЕХРАНА ! Може да си купите и Червено Ферари ! Бамбуковите Кълнове (Shoots) са също така прекрасна здравословна ХРАНА, използвана масово в южноазиатските кухни и навсякъде по света . От Бамбука се прави също така брашно за хляб, пици, паста и всякакви печива ! Бамбуковата Биомаса е също така идеалната изобилна храна за масово отглеждане е добив на хиляди тонове дневно, на Месо от BSF-Ларвата (с вкус на печено пиле с орехи) - https://foods-of-the-future.alle.bg . Досега НИКОЙ не е пробвал да отглежда бързорастящ Бамбук върху рафтове, в Аеропонна Ферма, с цел добив на Чисти Храни, Фуражи, Протеини, Масла, Захари, Торове, Пулпове, Влакна, БиоПолимери, СО2-Неутрални Биогорива, СО2-Складиращи Материали - цяла една нова Бамбукова Икономика - https://bamboo-economy.alle.bg . НИКОЙ. Това е 100% НАША технология, с регистрирано Ноу-Хау.

Тъпотия до шия Значи да ги купя но немога да ги ползвам без разрешение на НЕК Вие наред ли сте Куп пари да платя и да получа трохи????? Наври си ги от зад соларите през зимата

Можеш да си купиш и милион соларки, да си ги наредиш на твоя терен и да си използваш тока от тях както си искаш. Никой не може да ти го забрани. Но, ако искаш някой да те субсидира (да продаваш "зелен" ток).... става трудно, трявба да имаш вързки с политиката, защото мераклиите да грабят народа са твърде много, за всеки няма.

Тъпанар....

Кольо, Кольо мамин Кольо куха лейка си ами на всичкото отгоре и течеш!!!!!!!! Нема на тази земя процент по голям от 100!!!!!!!!!!!!!! Образовай се!?

Не е лоша идея веки който САМ си плати удоволствието и сам си ползва електричетвото да слага соларки. Но на практика се оказва че без субсидии никой не ще такова нещо, просто защото без субсидии то НЕ се изплаща. Какво значи "не се изплаща" - ми това означава че то НЕ може да произведе вложената за производството и обслужваенето му енергия. -------------- Когато соларките и перките станат годни да произвеждат енергия БЕЗ субсидии (които са скирто преливане на енергия), всеки ще си сложи такова дома. На опашка ще се редим за соларки. И дори да ни направят тока от АЕЦ и ТЕЦ по 100лв за 1квч, това няма да направи соалрките по-привлекателни, просто ще увеличи инфлацията (самите соларки ще поскъпнат и те).

Изплаща се, но за минимум 4-4.5 години. Аз лично си закупих и монтирах 3 панела. Панелите са по 325 Вт или общо 0.975 кВт. В България от един Киловат инсталирана мощност се добиват около и над 1100 кВт/ч сумарно за година. В моя вариант аз мога да произведа 1100х0.97 = 1067 кВт/ч което при цена от 0.18 лв на киловатчас прави 192 лева/годишно. Панелите съм купил от Англия по 120 паунда единия или общо 360 паунда. По сегашен курс това е 360 х 2.3 = 828 лв. 828/192 = 4.3 - за толкова години се изплащат панелите. Тук трябва да добавим и цената на допълните елементи на системата. Аз лично НЕ ползвам батерии и/или инвертори. Свързах панелите с един кабел директно с бойлера за да грея вода. Така системата е най-евтина и най-проста. Допълнителни елементи са само конзоли за монтиране, допълнителен нагревател- поръчков, кабел, термо-изключвател...като цяло все евтини елементи. Като се добавят тези елементи и дори при НЕ-пълно използване то срока за изплащане се удължава до около 6 максимум 7 години. Живота на панелите е 20-25 години и повече, но с намалени параметри. Цената на тока за пресмятане съм взел цената която съм плащал към момента на монтиране на монтиране, защото бъдещите цени са неизвестни.

Ако си голям фен на къпането съм съгласен че ВЕРОЯТНО няма да си на загуба. Не виждам друго практическо приложение на тази идея. Това е частен случай. Ако искаш реално ток от това, то ти трябват и акумулатори (за електрониката даже не говорим) дето няма да се изплатят никога без субсидия.

До - ми (нерегистриран) Да, знам, че има и хора дето не се чувстват добре къпани :)) Аз съм решил наистина един частен случай, но същото е приложимо на още много места където се ползват обикновени ел.бойлери, където няма топлофикация. Тук важно е следното нещо: Когато неможеш да решиш някакъв проблем изцяло, то го решаваш поне частично, колкото можеш, колкото е удачно. В случая аз мога да инсталирам много голям брой панели и батерии и така да стана независим от електроснабдяване. Да, но това ще ми струва прекалено скъпо, а и аз няма да мога да ползвам винаги произведената енергия, ще губя, ще пропускам ползването и. И за това решавам проблема частично, само частично си намалям зависимостта от електроснабдяването, намалявам си сметката за ток. А системата определено има нужда от някакво акумулиране на енергията. В този случай самата вода е акумулатора, бойлера си остава топъл и на следващия ден ако не е ползван. И пак конкретно за себе си пресметнах така: ако монтирам 1 панел, ако монтирам 2 панела, ... ако монтирам мноооого панели. Резултата е, че 1 или 2 панела са малко и няма да се усетят. Многото панели са много в слънчев ден и достатъчни за облачни дни, но колко са облачните дни??? И така ОПТИМУМА за себе си намерих в 3-4 до 5 панела. Ръководех се и от цената на самите панели, защото са най-скъпия елемент от системата.

Страхотен начин човек да се самоуграничи в ползването на скъпа и ненадеждна ел. енергия !

НЕ, това съвсем не е самоОграничение. Това е ползване на естествен източник на енергия, който до сега пренебрегвахме заради печалбите от използването на изкопаемите горива.

И заради това, че изкопаемите горива са ни евтини, достъпни и гарантират тепрекъснато енергоподаване. Т.е. човек може да си направи план. ВЕИ биват натрапвани на сила на хората. Никой не казва колко ще струват ни то какво ще правим като не пече слънце и не духа вятър. Ще ни разкажат играта с тези ВЕИ !

НЕ! Замисли се колко много дейности хората са извършвали в миналото като са се съобразявали със сезона. Съвременното общество се е развило обаче като е овладяло изкопаемите източници на енергия и вече сме свикнали с тях. Станали сме силно зависими от тези източници на енергия. Сега тепърва трябва пак да се научим как да ползваме слънчевата енергия. Разбира се през това време сме открили и ядрената енергия и няма да се откажем от нея. Въпроса е да е направим максимално сигурна, защото виждаш какво става ако има авария - Чернобил , Фукошима и др. преди тях. А щом ги има АЕЦ, то рано или късно ще има и някоя авария. Може би даването на преференции за "зелената" енергия е грешка, особено в България. Защо? Защото се изградиха някакви "зелени" електроцентрали за които държавата гарантира скъпото изкупуване на енергията и тази сметка задължително е стоварва върху крайния потребител - ГРЕШКА!!! Доколкото чух в Гърция можеш да си поставиш соларни панели на покрива, но те не ти плащат за това, а ти приспадат от твоята сметка това което си произвел. В крайна сметка така всеки който си монтира панели на покрива сам ще си прави сметката до колко ще е на "печалба" или спестяване от сметката за ток. Така и много хора ще са въвлечени в производството на слънчево електричество, много хора ще инвестират средства в "зелени" технологии.

Агро-фотоволтаиците са супер решение,но документално това е невъзможно у нас. За да има слънчева инсталация предназначението трябва да се смени. Ако някой иска да коси трева и отгоре да прави ток, който да продава се сблъсква с поне три институции,които пречат и то много. Земеделието за промяна на статуса нещо, което не е нижно в други европейски държави ако земеделието се продължи и след системата. Енерго компанията,която и да е тя. НАП и архитекта на общината. Може да си селски стопанин без фирма,но не можеш да проозвеждаш ток без да си фирма.

Полезно е поставянето на соларни панели по покривите на сградите. Така произведеното електричество може да се подава в мрежата и собствениците да печелят от инвестицията си. А когато има много такива собственици това практически означава някаква средна класа - гръбнака на икономиката. Само трябва Държавата да създаде добра среда за подобни инвестиции, нещо което в момента липсва в България. Даже се оказва, че ако си сложите фотоволтаици на покрива то ще трябва и отделен електромер за да плащате ДДС и/или акциз...Така в момента Държавата спъва производството на слънчево електричество. За каква "зелена" енергия говорим??? Произведеното по покривите електричество може да се ползва и в самата сграда за затопляне на вода. Тогава не се налага ползване на акумулаторни батерии и/или инвертори. Това прави системата много проста, лесна за употреба и почти никаква поддръжка. Монтирането на подобна система също е лесно - кабела от соларните панели отива до бойлера. Така може да си спестите от сметката за загряване на бойлера. Тази сметка е значителна, защото водата е с голям топлинен капацитет и гълта много енергия за загряване. Слънчевите панели за директно загряване на водата са много по-ефективни от електрическите, но там се налага прокарването на тръби, което е по-трудно отколкото прокарването на един кабел. Вече е направено и работи.

Няма необработваема земя.

супер направо.... пляскаме де що има плодородни земи с фотоволтаици и ще ядем дедовия... то така и така никой не иска да ги обработва...

Към новината