назад

Понижение на цените на тока за сряда в голяма част от Европа, спад в България с близо 23%

18:11 | 19 октомври 2021 | Редактор: Аделина Томова 62 24029

Коментари 62

С тая цена на тока в България ще останат само ИТ-та и тъмнозелени - едните не ги бъркат високите цени на тока, другите не потребяват ток.

Да идат тогава в Унгария. Те сключиха дълготраен договор с Руслямска държава за ниски цени на газа. Затова тока там е най-скъп

А не беше ли Радев този, който определя цените на тока в Европа, а и по света? Поне така казваше Боко Умното.

Герберастието мълчат като наБрани.

Абе как така, след като пазара е "свободен" Германия плаща под 70 евро, а други държави над 200 ? Да вземат да го орегулират като хората и цената на тока да е еднакъв за цяла Европа! Примерно 80 евро за всички :)

В германие е пълно с фотоволтаици и перки. Тука има всякакви бюрократичните спънки за да нямаме. Първо трабва да се построи БеляНе и тогава може и да махнат бюрократичните спънки

Абе умник, миналата седмица беше обратно и в Германия токът беше най-скъп. Щото нямаше вятър, Ако всички се втурнем на перки, като няма вятър чий ще духаме, Юнак?

Комбинацията от безмислено прилагане на зелени енергии - колкото се може повече и по-бързо и то на всяка цена, в комбинация със "свободен" пазар - и за него - колкото се може повече и по-бързо и на всяка цена - е отрезвяваща. Аз пийнах студена водица и чакам сметката. Да ни са честити експертите на енергетиката.

Затова ли в Германия е 70 евро цената на свободния пазар? Заради безмисленото прилагане на зелени енергии?

А за парното нещо да кажете ?

В Германия три пъти по-евтин ток !

Не е по евтин, крайния потребител плаща 30 цента плюс 12 евро за Ел. Мрежа.

Значи като духа вятър и е топло ще падат с 50-60%, като замрзне и се изпочупят перките ще скочи с 600% или 6000% като в Тексас където зимата стигна 9000$/MWh Че тя рибата на пазара дето се вмирисва след 2 дни далеч по-стабилна. Да живей свободния пазар и либералфундаментализма

Така стана щото АЕЦ-а им замръзна.

Между другото хващам бас, че всички смешни лафове, които ползват противниците на зеления ток са се ползвали от собствениците на коне срещу колите преди 100 години. :))

ДВГ не са ползвали субсидии в продължение на 40 години и пак да са били неефективни

Вчера се плюеше, че цените са високи, днес се плюе, че не трябва така да се правят ниски... :))) И това от едни и същи тролове. :))) Сладури. :)

Знам, че тук иде реч за цена на едро, но все пак: "60,11 евро за мегаватчас бележат цените на тока за сряда в Германия. " ... такааа, делим на 1000 и се получава една сума от 0,06 цента за киловатчас в Германия. Е ... домакинствата плащат средно по 30 цента за киловатчас ама това е, защото са зелени. Иначе, нека се надяваме, че това ще поуспокои малко нещата. Но така или иначе е временно решение - няма начин да напечаташ три контейнеровоза пари уж за стимули и субсидиране на ковид производството и да не очакваш инфлация. Няма как да стане! Следващите година-две ще са интересни!

пардон ... в Германия е 0,06 ЕВРО за киловатчас, т.е. 6 цента.

Глупости 30 евроцента или към 60 стотинки

Как мазно вървят нещата - от една страна ни го набиват със сертификати, ама за да не ритаме много, леко временно намалят цени... Споко, утре, като спре брожението за сертификатите, цените ще си дойдат на място (около задниците ни)! Стара изпитана техника, непозната за младото поколение!

ще спадне щото ще пада ток от небето..във вид на мълнии, който може да си събира! Аман от еводебилщини!

Благодарете за цените на ДС, Доган, Бойко, Ковачки и цялата мутромафия

Гербопитеци, кажете сега за Радев и служебното правителство бе!

Цената на енергията спадна защото в Германия и в северните страни в момента духа вятър а там има инсталирани десетки хиляди ветрогенератори. Когато вятърът спре цената пак ще се повиши. При нас цената за утре бележи спад защото за утре има по малко заявки за износ. Тази вечер между 19 и 21часа цената е 672лв./мвч, като в момента внасяме 87 мв от Турция а за Македония износът е 0. Утре цените ще са една идея по ниски поради намаленото търсене за износ.

И казваш, че това е вятъра, а не че Вождът на вулгарите не бил заплашил Зелените з/Д/елки в Брюкселя, че кат дойди на власт другия месец пуща наведнъж Бялене и сичките тръби от Туркието и та чак от Азербайджанът..

А като се вдигаше цената, беше заради Радев, а, гербопитеци?

Пък ако беше Бати от Банки щеше да ги свали с 24%. Язък...

Видяхте ли че Румен Радев свали цените!

Да, цяла нощ е правил лицеви опори да върти генераторите в Козлодуй

си, Бати от Банки им се обади на зелките да пуснат малко гювеч. Аман с тоя скъп ток, им рече той.

И да не забравите - инфлацията е макс 3-4% нема как да е повече :) НИщо че цените скачат с по 20-30%!

И какво от това? В България значение има само увеличението на световните борси. Спадовете нашите бизнесмени не ги отразяват. Колко пъти скачаха цените на основните продукти защото петрола бил поскъпнал? А след като се срива на борсите какво ставаше с нашите цени? Ами нищо. Нямаше промяна и същите тия бизнесмени и икономисти ни обясняваха някакви фантасмагории. И сега ще стане същото - гарантирано! Важно е да се спомене, че на тези цени правителството няма контрол (това за тия дето ще плюят по Радев и Б.Б.) След като поскъпна всичко с огромен процент (не с 4% както ни баламосват), "бизнеса" се оправда с повишаването цените на тока. Сега гледайте цените дали ще мръднат надолу :) Аз откакто съществувам на този свят близо 40 години не съм виждал нещо да поевтинее в БГ...

Бегай в Лидл да си купиш "поскъпнало" свинско каре за 5 и педесет

Един ден цеите 25% надолу другия ден 40% нагоре..и те така стабиуна еврогейска икономика и бъдеще!!

Веднага трябва да се забрани износът на ЕЛ енергия извън предварително договорените количества. Достъп до ен.пазар на борсата да имат само енерго разпределителните дружества които доставят ток на краен потребител! Всички останали потребители сключват договори с тях.

Ама цените на олиото и хляба остават, високи нали? Тъй че ме боли кур@ за бизнеса

И как това ше реши проблема след като има недостиг? Борсата е добра само ако има излишъци. При недостиг веднага почва спекула. А имаме СЕРИОЗЕН недостиг, заради прословутите "зелени" "технологии". Щото това са "технологии" на 100 години поне, отхвърлени още преди 100г като безмислени. А, колко са "зелени" е тема дето е много спорна.

Тия зелени ни ебаха маиката...нямате си напредстава каква по голяма вреда нанасят...промениха теченията по северно море...там пълно със ветро генератори ..за миграция на птици да не говорим..всичко измира..

За зелените чорапи ли говориш, че ни разгониха фамилията?

Радев е виновен за понижението !

Костов

Всичките измислици на ЕС в областта на енергетиката са провал. Свободният пазар е предпоставка за спекула, което се доказва с това, че цената варира в пъти, а не в няколко процента, какъвто е бил първоначалният замисъл.

А не свободният пазар е предпоставка за дефицит. Т.е. цената може да е ниска, но няма продукт.

Нивото на река Дунав ...санс шажмон

Абе, след като сме свободна и демократична държава, в условията на пазарна икономика, защо не си купуваме токЯ от държави, където е в пъти по-евтин? Примерно от Украйна или Русия. Трябва ли ни разрешение за това от великат Хамерика, или от Израел?

Щото сме си вързали мрежата със скъпите държави - за да могат те да лапат евтин ток от нас а да ни продават техния скъп :))

А за евтиния руски газ няма ли да споделиш нещо? :)))) Това, че руснаците си субсидират домашното потребление на ток. нали от някъде трябва да се плаща? Е, от такива балъци като тебе се плаща с цените на руската газ в България. :)))

ще бъде вързан за биткойна, и майка ни жлана тогава! Ще скача с по 1000% на ден..

Оп па ударихме джакпота

в статията един туч кво е казал че мерките за намаляване на цената трябва да са ВРЕМЕННИ,явно ни чака още по яка тесла

_stankow

Нали ВЕИ-тата щяха да са бъдещето на човечеството ? Ква стана тя ?

Питай норвежците да те светнат, ганювец. Това, че ти живееш в най-изпадналата държава в целия ЕС с най-простия народ, където простите ганювци си вярвате как изкопаемите горива са завинаги, защото от българска простотия и беднотия друго няма, си е твой проблем.

Норвежците са едно, ние тук друго. Те имат достатъчно термални източници и без да горят въглища или газ. Но определено почти всичко в Бг е една крива нива...

норвежците не могат те разберат колко тъп, тъп че тъпунгел. Ти си никой в Норвегия, и това е проблема на всички българи в чужбина които плюят българите в Бг. Нали сте добре там, каква необходимост имате да обиждате, какво ви пука за българите. Проблема е че, в чужбина сте никои, zero assoluto, и не може да се примирите.

А спад в цените заради тока ще има ли,или пак ние потребителите сме нахендрени

Високите цени не са само заради тока,а и защото има дефицит на стоки.

Виж сега! Понеже сме от последните страни, влезли в ЕС, и акцизите са ни ниски, това е една добра възможност да компенсираме поевтиняването на суровините с увеличаване на акцизи, за да има после за всички членки в ЕС повече баница да се хапва. За туй - пийте олио по 4 лева литъра, и не мрънкайте! Такъв е живота - като нямате кюлчета - да сте имали! Не съм виновен аз - още от време оно римляните са казали - а бедните? Да го д...т бедните! А, да не забравите после да гласувате за мен ей! Аз защитавам вашите интереси - мой изстрадал народ! Стоя гордо изправен срещу вражеския ЕС и защитавам цените със зъби и нокти(докато не ми затворят устицата с някоя пачка или компроматче). За това - на следващите избори - пак за мен! За да д...те не под вода, ами над водата, че чат-пат и да дишате!

Ма ние ще се напиваме с Олио по 2,89 лева. Ти си пий твойто по 4 лева.

Към новината