назад

САЩ примамват Източна Европа с ядрена енергия, а пазарът се оценява на $23 трлн.

09:48 | 24 септември 2021 | Автор: Георги Велев, 3е-news.net 51 7046

Коментари 51

При строежа на АЕЦ трябва да се отчита какжо се случва с отработеното ядрено гориво. Westinghouse няма практиката да поема каквито и да било ангажименти към клиентите си (наричат се и БАЛЪЦИ) свързани отработеното ядрено гориво. Та на въпросните БАЛЪЦИ ше им се наложи да си посроят някъде в страната депо за постоянно съхранение на отработено ядрено гориво

САЩ предлагат котка в кутия (жива ли е , умряла ли е никой не знае), Westinghouse е във фалит. Американците обаче знаят че има балами дето плащат (справка "сделката" за F16) предварително за да не се окажат под "санкции". Ще ни дойдат една тумба сенатори ще "посъветват" когото трябва да прегласува каквото трябва докато в "конкурса" победи best of the best и така българия ще се окаже с дълг от 20 милярда и обещание че някога ще научи как се справя котката на Щрьодингер с заобикаляща среда.

То и Руслямска държава беше във фалит, та няма смисъл да се напъваш за неща, които не са ти ясни.

ох на баба разбирача

Колко АЕЦ са построили Westinghouse през последните 20 години?! А който не упражнява една практика губи умения! И България имаше капацитета да строи АЕЦ, но вече няма!

4 работещи и още 8 в строеж. Други въпроси?

Аха... само дето не ги строи Westinghouse, а ги строи Китай, които на практика са собственици на лиценза на AP1000 от 2006-та година насам.... Дори централите в САЩ с реактори АР1000 ги строи Китай! На практка всички проекти на Westinghouse през последните години са пълен провал - сделката с Индия се провали, сделката с Китай се провали (Китайците купиха лиценза и строят сега около 10 реактора от този тип и от по-големия брат 1400, но Westinghouse не строят нищо), проекта с Великобротания се провали, Турската сделка я стоят китайците изобщо.... Какво стана че не ядохме??? Не случайно Westinghouse фалирват 3 пъти за 15-тина години!

Тотално си се объркал. Китайските лицензи са за AP1400, а не за АР1000. Китайците си строят блоковете по спецификациите. Турбините и реакторите са Американски, херметически затворените помпи - най-големите в света също са американски. В Haiyang, Lufeng, Sanmen,и Xudabao строят 8 реактора AP1000. То и ние си строиме централите. От руслямците взехме само реакторите. Да в САЩ ползват работници от Китай, като такива с опит в строежа. "Провалите" за които пишеш са поради фалита на Уестигхаус. Реално фирмата остава с дълговете си, но те се разсрочват и евентуално отписват някои лихви, затова "случайно" фалират от време на време, но си продължават. Явно и на тебе не ти е ясно понятието фалит и под него разбирате тотално изчезване на фирмата., което очевадно не е така. И 5 блока ще се правят в Украйна. Да сбъркал съм не се правят 8, а 12 реактора 3 още 5 планиран в Украйна

4 работещи и 8 в сроеж казваш а росатом колко ли имат горките сигорно още разрешутелно получават? А уестингхаус защо не кажа защо чехия ги изгони и не искат и да чуят за тях за малко с чистото и зелено американско гориво да думне аеца им и да има втори чернобил защото им се изкривиха прътите и едвам са овладели ситуацията пък да не говорим колко милярда загуба почти цялата система е размазана от това чисто и зелено американско гориво та и нас ни чака нещо подобно ама наще главоци има и някой поне с малко акъл та решиха поне ако се прави да е цялостно американско произведение но да видим че си имаме и руски реактори и на боко му слушахме глупостите че иска да прави чехия сценарий руски реактор американско гориво и ще има бум бум бум или в най добрия случей размазани и стопени реактори и американско гориво което трябва да си го закопаме в бг та за да си ни топли земята за около има няма 2млрда години.

Бръм бръм ....лицензите на АР1000 са Китайски от 2006-та.... , а АР1400 си е изцяло китайски проект на базата на закупените лицензи! Между другото, кои точно помпи са американски.... тези заради които преди 2 години спря едната централа в САЩ и се уплакваха че новата помпа китайците са я доста със закъснение ли??? Приеми го, единственото, което все още може да се произвежда в САЩ, това са чалъми, ама напоследък и тях ги правят калпави!

Пак някой ви е излъгал яко, ама много яко. Руслямската лъжлива пропаганда е ненадмината. От 2010 г до 2020 г Темелин има додговор за доставка на гориво от ТВЕЛ. Затова не купуват от Уестигхаус, а не защото пръти били опасни. Чехите не искали да чуят за Уестигхаус??? Това само тъпи путлерасти могат да излъжат. През 2016 Уестингхаус е сключен договор за доставка на шест тестови възли да бъдат оценени в рамките на две години . През 2018 г. Чешката служба за ядрена безопасност одобри използването на комплектите, които бяха заредени през април 2019 г. В момента Чехия избира между АР1000, френски и корейски блокове. Договор за надграждане на системата за контрол и управление беше подписан от представители на ČEZ и Westinghouse в понеделник, 13 септември.

Ентусиастите е добре да потърсят информация за трите реактора АР1000 на Уестингхаус, които все още не са получили разрешение от британската ONR. Вече девета година. Заради неуспеха на Уестингхаус да отстранят ПЕТДЕСЕТ И ЕДНО конструктивни несъответствия, свързани с безопасността на реактора. Към момента проектантите от Уестингхаус са предложили методилогия за отстраняване на несъответствията. Предстои тотална промяна на проекта. Отделно от това - Уестингхаус фалираха, бяха купени от Тошиба Нюклиър, а после продадени на една канадска фирма, с неанглоезични фамилии в борда на директорите. Та, много трябва да се внимава с кого и какви договори подписваме.

щом на американците намират 50 такива несъответствия, представи си само колко ще намерят на фирма от технологично по-изостанала нация и после си помсли, дали в България има експерт, който да може да провери какво прави фирмата която ще ни продаде реактори

4 реактора работят от години в Китай. И нямат проблем. Явно проблема, ако го има изобщо, в Англия е друг и не е свързан със структура и промяна на проекта а и На 28 март 2017 г. Службата за ядрено регулиране (ONR, Великобритания) издаде потвърждение за приемане на проекта за проекта AP1000, в което се посочва, че 51 проблема, идентифицирани през 2011 г., са получили адекватен отговор. Това че е фалирала нищо не означава, освен че не може да си плати задълженията, то и Русия фалира преди време. И фалираха СЛЕД като бяха купени от Тошиба.

Украинският рътахтъра, драсти! Няма нужда да се напъваш. Херо изобщо няма да заподозре, че съществуваш. И, моля, не сравнявай изискванията за безопасност в Англия и Китай! Поне още 10-15 години.

И още нещо - провери с твоите дружки кой притежава основния пакет акции на Тошиба нюклиър! Не са японскоговорящи. Нито англоговорящи. Айде, у лево!

Левако, много си прост, къде видя някъде да съм казал нещо за Тошиба Нюклиър, освен че са купили Уестингхаус много преди фалита през 2017 г? И тъпако в Англия приеха проекта, просто тогав Уестингхаус фалира и Тошиба прекрати проекта, а не англичаните, което не пречи сега де се поднови. И пак да повторя, че явно си много тъп: На 28 март 2017 г. Службата за ядрено регулиране (ONR, Великобритания) издаде потвърждение за приемане на AP1000, в което се посочва, че 51 проблема, идентифицирани през 2011 г., са получили адекватен отговор

Ние нямаме една нормална магистрала, ще строим АЕЦ. Кой ще го направи? Баш майсторите от Граф Игнатиев или пак ще викаме турци, този път да направят стени на “вълнички”

Всичко е казано ясно: "че трансатлантическият пазар ще ни даде шанс да стартираме нов бизнес, нови индустрии, да привлечем милиарди долари нови инвестиции и със сигурност да създадем милиони нови работни места". Е, става интересно, до вчера бяхме против ядрента енергетика (махаме 4 реактора и не ни трябва Белене). Днес, многомилиарден бизнес. Найс, а? Ама не за нас!

Политиката на американците от времето на Кисинджър до днес е "разделяй и владей". Каквото и да правят някъде, то е за да си подготвят мегдана за собствените бизнес интереси. Целта на западният свят е изтласкване на Русия от където може за да освободи територия за тях, т.н. сфери на влияние. Ядрените електроцентрали бяха "лошо" нещо, защото не бяха американски или френски, или английски. Ако са от "правилната" националност, всичко е "точно". Просто парите трябва да се движат в правилната посока.

И кога САЩ са били против ядрените централи? Измисляте си някакви путлерастки лъжи и после върху тях полюционирате

три пъти фалиралата Уестингхаус с допотопни технологии от 70-те на миналия век.Не благодаря .Никой по света не ги иска.

да не ги бъркаш е росатом

точно уестингаус фалираха първи път като америкнска компания, втори път като подразделеиен на тошиба и трети път са в миманса като канадско подразделение с последно построен ректаро през 1974г. в Кънектикът. А Росатом- те строят в момента 35 ядрени реактора по целия свят с оборот над 110 млрд.доларва .

До преди 10на години те продаваха перални и печки. После купиха Тошиба (същата дето строила Фукошима) и почнаха да продават ядрени реактори...хаха

росатом никога не са правили печки и тигани, еле па да са купували Тошиба. Най-добре питай админите на дир-а дали е позволено човек да пише коментари когато е пиян

доматите в магазините ни са внос от Полша, хората имат заводи, индустрии, произвеждат, нормално е да им трябва източник на енергия, който да се конкурира с руския газ като цена. По-интересно е да разберем кой има интерес от строежа на АЕЦ в България.

който ми слага минуси децата му ще ядат само полски домати

Винаги със САЩ, никога против Европа!

НЕ, БЛАГОДАРЯ, НО НЕ ЩА НИЩО ОТ САЩ!!! ОСОБЕНО ПЪК НЕЩО , ДЕТО ТЕ СА ГО НАПРАВИЛИ!!! САЩ СА ВРЕДНИ ЗА СВЕТА И ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗОЛИРАНИ!!!

този коментар е написан с устройство произведено от американска фирма

всички кравари вън от България!

Предлагането на компоти от природен газ в пластмасови щайги поприключи и сега "лобизъм" - т.е. подкупи и изнудване за нова чудесия.

ние можеше да има вече 2 АЕЦ-а ако не бяха американските подлоги тук, и газов поток можеше да имаме ама на

АЕЦ работи дори когато няма Слънце ,няма грам вятър,газ,нефт, въглища,вода. АЕЦ работи под Земята когато Слънцето е изгорило всичко отгоре планетата. Тогава хората ще живеят под Земята. Бай Ганьо си мисли ,че АЕЦ е вреден и излишен проект.

защо не си съберете пари вскички любители на ядрената енергия в България и не си построите една централа, като са толкова добри

kgoranov

Първо АЕЦ не работи без вода , много вода. Второ отпадъците от ядреноро произвидсво остават опасни хиляди години и трябва да се съхраняват при специални условия. Трето при земетръсна зона като Беляне съществува не малка вероятност от сериозна авария която да засегне цяла Българаия и не само

Глупендара си ти. Простене ти е защото 1 трудно е да се мисли 2 още по трудно е ако си минал през БГ образованието след 90-те. Оставяме на страна рискове като Чернобил или Фукошима. Това за друга дискусия. Както можеш да прочетеш, те това смятат да го предлагат НА ВСЕКИ! Така че можеш да се сбогуваш с идеята България да продавала на съседни държави... и те ще ги имат. Второ, ще зависиш ИЗЦЯЛО на америкнците и тяхната външна политиката в региона, която има за цел да противопостави Източна Европа срещу Русия. Мерси, но аз не искам да съм плацдарм на далечни интереси!!! Нали трябва да сме енергийно независими? Това е мантрата от Брюксел и Вашингтон! Добре...но централите ще се правят от Японски или Китайски фирми. защото техните геополитически интереси тука са значително по слаби от тези на САЩ и Русия.

Сакън, само ядрени централи не стройте ! Ток винаги ще има за който трябва, а останалото население ще се наслаждава на свободата и демокрацията ...

.... и фотосинтеза!

От тея нищо добро не може да дойде! Колко време трябва да мине още, докато разберете що за стока е САЩ и целия западен свят!

Гунчева...ти ли си?

Досега Белене можеше да работи. Ама идиотите соросоиди избиратели на ДБ и тем подобни идиъти не дадоха. Сега ще пищят заедно с всички. А българския народ, ако има акъл за две стотинки, може да накаже сега на изборите всички, които провалиха "три руски проекта" по думите на Дебелия с джипа.

Тези които визираш,не са в управлението на държавата точно от 20г (от 2001г). От тогава до ден днешен,ни управляват само проруски партии(включително ГЕРБ). Защо ли досега управляващите не построиха Белене? Дори Станишев отказа да подпише за централата през 2007г. знаейки много добте какво стои зад измамата Белене

проруски партии (включително ГЕРБ)? аве ти малоумен ли си? Герб проруски? ахахаха

герб са про-крадливи

глупендери, правете ядрени централи, защото това е най-евтината и чиста електрическа енергия. Атомните отпадъци има период на разпад, за разлика от пластмасата или пък от въглищата. Това ще вдигне не само икономиката с ниски цени на тока, а ще даде шанс и да се изнася в съседни страни. Ония лекета македонците можем ние да захранваме, ако има нормални политици, но в България има само тулупи и славчовски чалгари

Към новината