назад

Свръхпечалби в държавната енергетика, домакинствата губят пари

08:30 | 28 октомври 2021 | Автор: Стефан Кунчев 47 9783

Коментари 47

Със свръхпечалбата от държавните дружества БЕХ спасява от студена зима софиянци. Този платен главен експерт как ще обясни този факт. Свръхпечалбата от АЕЦ Козлодуй се дава на бизнеса - комунизъм, та дрънка. Частните производители на електроенергия пасуват и поръчват Ролс Ройс, защото с Бентли вече изглеждат бедни. Пускат АЕЦ на регулираният пазар и тока за бита остава евтин, ТЕЦ Марица Изток 2 продава на бизнеса с дългосрочни договори (взаимноизгодни), а всички останали на свободния пазар за износ. Просто и ясно.

по време на извънредни положения като война , природни бедствия и епидемии трябва да има закон срещу спекулата за жизненоважни стоки и услуги

Втора АЕЦ да имаме пак тока нея ще го изнасят и ще внасят скъп ток от чужбина.

Гледам много често хорта питат - АЕЦ прави ток на 4ст, а на пазаара за народа 20, а за фирмите 30-60ст. Къде е разликата? Ами точно там където е разликата между цената по която се купува газ от Русия и се продава после на пазара. Т.е. у големите търговци. Те там е. И още нещо, което малко кой разбира. Разните либерастчета соросоидчета си мислят че парите са основа на всичко и за тях сичко се върти около разпределнието и далаверата. А, НЕ! ----------- Основа на всичко е ЕНЕРГИЯТА. Когато ЕС прави ЕНЕРГИЯТА ПО-ТРУДНО достъпна за всеки от нас, тя все едно ни казва - ЩЕ живеете ПО-БЕДНО. Защото никакви пари не могат да ти направят 1GWh ток или газовия му еквивалент днес ако ти потрябват защото е студено. Законите на физиката не могат да бъдат излъгани, ни с пари, ни с директиви от ЕС.

Ако АЕЦ е ТД дали стойността щеше да е 4 ст.? Големите търговци се определят от Държавата! Ядрената енергетика не е най-евтината, както твърдят! Просто не им отърва енергията да е свободна!

на ви президентска република!

А ако беше боковата република, как щяха да се развият нещата? Щяхме пак да слушаме как ударно се наливат едни милиарди в една тръба, която щяла да ни направи газов хъб и енергийно независими, докато реакторите на АЕЦ Белене си седят на склад, няма Южен поток и "Чаира" си седи със спрени средства за разширение от десетина години?

Да бе той пазара го либерализира Радев, не Батко. Радев отказа втори АЕЦ, не Батко. Това е положението искаш общ пазар с Европа, либерализиран и са ще внасяш от Румъния. Хората нови ядрени мощности си строят, докато на теб Делянчо ти обяснява как няма да платиш никакви неустойки ако прекратиш строежа на АЕЦ Белене, а Батко ти обяснява как Белене щяло да продава на 150 лв, което е страшно скъпо. Е нати сега мегават час по 500лв.

Затриха ни господа политиците, сегашните. Пълнят сметките си за наша сметка.

За един месец фирми и домакинства на собствениците на фирмите са спестили 1.3 млрд. лв. ... . . .. . .. .. . . . .. . . . . . .. . .... . .. . . . .. . .. . .. .. . . . .. .. . .. .

Дотации от ДДС за фирмите платено от крайния потребител домакинствата " само домакинствата ще поемат цялата тежест от шоковите цени на тока и парното. Фирмите компенсират двойно чрез повишени цени на продукцията заради инфлацията от една страна, а от друга правителството ще ги подкрепи финансово, като поеме част от разходите им заради високата цена на тока. В същото време държавната енергетика прави свръхпечалби от продажбите на ток и въглеродни квоти. " . .. .. . . .. . . .. . . .. . .

А аз знам кой може да открадне най-много от държавата!!!!!!! Цели три пъти им ядох попарата!

В момента имаме регулиран пазар и свободен пазар. Централите на дългосрочен договор и преференциални цени си продават на цените в дългосрочните договори на преференциалните цени и те работят за регулирания пазар. На свободния пазар са тези без договори. Но те са незначителен брой. Основният доставчик на свободния пазар е .... НЕК. А той е собственик на АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица 2. Отделно изкупува на преференциалните цени електроенергията от тези с дългосрочните договори - ВЕИ, ТЕЦ Марица 1 и 3. Но преференциалните цени са значително по-ниски от тези на свободния пазар. С малки изключения за някои по стари ФЕЦ, цените на производителите по дългосрочни договори са в порядъка 11до 24 ст./кВтч. НЕК изкупува на тези цени и после продава електроенергията на свободния пазар. В случая дългосрочните договори са в полза на НЕК. И печалбата отива точно в НЕК. От близо месец единия блок на Козлодуй не работи и е в планов ремонт. През лятото пък не работеше ТЕЦ Марица 2. Затова има недостиг на електроенергия на свободния пазар и цените там скочиха. Така НЕК изкупува сравнително евтино електроенергията от производителите с дългосрочен договор и после продава скъпо на свободния пазар заедно с електроенергията добивана от АЕЦ и ТЕЦ Марица 2, които съответно също правят гуши. Пак повтарям основната печалба от високите цени на свободния пазар отива в НЕК, затова и всички говорят да се вземе оттам и да се компенсират фирмите купуващи от свободния пазар. Друг е въпроса дали НЕК умишлено не бави ремонтите, защото недостига и високите цени на свободния пазар, донякъде предизвикани и от обединението с гръцката борса, го устройват прекрасно. Между другото в момнета внасяме малко от Гърция и Турция ток и изнасяме огромни количества към Румъния и Сърбия. А Румъния изнася към Унгария, където обикновено тока е доста по-скъп.

Те, домакинствата винаги губят, ама скоро, както е тръгнало няма да има домакинства да гласуват, та и държавната енергетика ще иде зян...

На произведения електрически ток е на тока произведен от АЕЦ Козлодуй. Който си е държавен отвсякъде. На всички останали по веригата тока е доста по-скъп. Пита се в задачата, при положение че изнасяме над 40% от произведената електрическа енергия кой и защо нагласи тоя огромен скок на електроенергията? И в полза на чий джоб?

Тоя индивид да вземе да си запали дипломата и да не се показва повече. А частните производители на електроенергия нямат ли свръх печалби????От тях кой ще вземе за да подпомогне фирмите и.т.н.??

Ви хортува човека, държавната енергетика е на свръх печалба от раздутата цена на тока. Да го разтълкуваме какво казва. Дерът ви девет кожи със скрит данък. Тези постъпления отиват в държавната хазна откъдето излизат и се незнае къде потъват. Особенно при липса на най важния орган в парламентарна държава ,парламент. Защо няма парламент само слепците не разбраха.

"най-лесното решение, което може да вземе държавата, е да поеме до края на отоплителния сезон разликата в цената на по-скъпия газ за топлофикациите в страната, така че да не се повишава цената на услугата за домакинствата" Да разбираме още държавна помощ за ненаситната Топлофикация София. Останалите как са на печалба и как клиентите им заплащат редовно сметките при двойно по-ниски заплати? А какво е предложението му за битовите клиенти на газ? Аз и сега плащам тройни цени без някой столичен комунист като този да се е загрижил за мен.

Много е лесно да си на хранилка на фондация и да ми обясняваш как бизнеса бил двойно компенсиран за електроенергията. Бил си в дигнал цените бизнеса и държавата го финансирала, тоя нормален ли е?!?!?! Масовите фалити са неизбежни, само за последните 3 дена са ми се обаждали над 20 човека да търсят работа, тъй като са ги пуснали в неплатен отпуск. Бас ловя, че този не е произвел през живота си продукция за 5 стотинки, ама дава акъл какво и как да прави бизнеса...

Май задкулисието го гласят тоя да е заместник на Кирчо и асенчо на спецов !!!! След скандала с гражданството

Този е от хунтата на Радев и прокопиев соросоид

цитат: ! казва Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество"! Няма ИНСТИТУТ стига сте лъгали!!! има ФОНДАЦИЯ: "Институт отворено общество" подмяната цели да внуши нещо за научност а то пълна шарлатания!!!!

аз ще направя фондация"министерски съвет" ихааааа спорет дирлайнарчетата тва е възможно и ставам тутакси менистерин

цитат: >>> казва Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество"

АХ ГИДИ КОМУНДЕЛ ТАКЪВ. Още един дето предлага цялата държава да плаща парното на столицата. Не за първи път този се изказва сами и единствено в изгода на София. Срамота!!!

Да се бомбят далекопроводите докато тези изроди отгоре не се сетят и за народа. На терора с терор. Друг изход няма защото с нагли и алчни хора друг метод за разговори не може да има.

Ами да отворя Отворено Общество и да им кажа че ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 не са държавни, ами са американски, както и ветрогенераторите на АЕС, които получават пари за това че НЕ работят. Това са най големите печалбари в Енергетиката.

ТЕЦ Марица 1 и 3 работят, тъпчо. Откъде мислиш идва електроенергията за битовите потребители основно при частично работеща Марица 2 и спрян блок на Козлодуй? И не, те не прявят свръх печалби щото са на дългосрочни договори на определени цени. В случая дългосрочните договори са в наша полза, защото са на регулирания пазар, където средната цена е 11-12 ст/кВтч. Ветрогенераторите получават пари на преференциални цени само за добита енергия, а не ако не работят и преференциалните цени са по-ниски от цените на свободния пазар. В случая най-голяма гуша правеше АЕЦ, а сега ТЕЦ Марица 2, защото нямат дългосрочни договори, а и са си на НЕК. Точно сега от близо месец единия блок на Козлодуй не работи и е в планов ремонт. Затова има недостиг на свободния пазар и цените там скочиха. През лятото пък не работеше ТЕЦ Марица 2. Така НЕК изкупува евтино електроенергията от производителите с дългосрочен договор и после продава скъпо на свободния пазар. Печалбата отива точно в НЕК.

се плаща на завършили изпечени мошеници да ни лъжат че всичко това е нормално. Това са днешните специалисти.

Това са специалистите на Раде!

Специалистите на Раде-то са се доказали във времето крадливи комундета. Те само съдират кожите на обикновените хора и нищо ново не допринасят! Другите специалисти от "Продължаваме краденето" чакат втора смяна след тях :)

ами аз виждам едно много ясно нещо..от както" Промяната "дойде..това се случва факт...

Има проблем - има човек - няма човек - няма проблем....

Хората на мутрата от Банкя богатеят.До кога ще ги търпим ??? Служебния министър на енергетиката се е покрил в миша дупка. НЕ на ковачки и догани !!!!!

Какво беше ? Социализъм + електрификация = на комунизЪм ! И сега какво следва без електрификация , но с ваксинация ? направо съм пошашавен !

Съветска власт плюс електрификация е лафа.

Що за въпрос - обратното разбира се. Европейска власт плюс деелектрификация равно на демокрация е основното уравнение на капитализма. Сега ако виждате сходство в общата конструкция това вече не е мой проблем. То и аз виждам ама ....

Съветска власт + електрификация = комунизЪм => Съветска власт = комунизЪм - електрификация

Да го духат бедните! Приказката е казана в Римския сенат преди хилядолетия! Така, че всичко е точно. Хубав ден!

Правилното решение е да се намалят печалбите а не държавата да налива пари. Това означава по-добра "РЕГУЛАЦИЯ" и оставка на всички в КЕВР и Енергийната Борса и калинките от предишните....

Ти па сега, те парите се наливат в едни "наши" фирми, тези предизборни кампании през 3-4 месеца нали трябва да се финансират от някаде, отделно някой хора искат да живеят в палати, да карат бентлита и ролс-ройси, ако не са наливат парите от къде тези благинки. И като цяло да го духа народеца и фирмите които не са "наши".

Продаваме ток на Македония, а при тях тока по-евтин оттук. И какво ни грее тогава АЕЦ, който го имаме. По-добре да си внасяме ток, ще ни излезе по-изгодно. Сега производителите на ток работят за енергийната мафия, а не за народа.

То па кой ли работи за народа!?! Тъпият народ му дай само избори и дръгнене по форомите.

форумите*

Да ви таковам в уж "десните" икономисти. Само разпределение ви е главата. А защо не се реши проблема в корена, така че цената да си е нормална, държавата да не прави свръхпечалба и да не разчитаме на нейните подаяния?

Какви ги говори този? Нали ултрамега либерализацията и "зелените" "технологии" ги измислиха точно тези "отворени общества" фрашкани с "икономисти" дето живеят в друга реалност. Това е либерализацията бе, свободен пазар и борса. Нали това искахте? Са пак държавата била крива. Ми нали ваште хора управляват държавата вече 30г почти без прекъсване.

От АЕЦ тока излиз на 4.3 стотинки киловата. Промяна в цената няма. Къде е разликата?

Към новината