назад

Такса битови отпадъци според количеството ще се плаща от 2022 година

13:32 | 03 март 2021 | Автор: Рая Лечева, 3e-news.net 61 6453

Коментари 61

Незнам какво чете Дир-а , но аз днес чета следната статия " Въвeждaнeтo нa cпрaвeдливия принцип при изчиcлявaнe нa тaкca cмeт, cпoрeд кoйтo трябвa дa плaщaмe тoлкoвa, кoлкoтo бoклук изхвърлямe, ce oтлaгa зa пoрeдeн път пoнe дo 2024 г. Тoвa ce cлучи в прeхoднитe и зaключитeлни рaзпoрeдби нa Зaкoнa зa извънрeднoтo пoлoжeниe, cъoбщи БНТ. " Кой е закъснял с информацията нямам идея...

Няма как да влезе в сила от догодина , защото първо трябва да обявят резултата от преброяването а това няма да може да се случи тази година.

Поредната глупост неприложима за голямите градове на Бг. ! Бях в Сицилия през 2017, лятото. С кола. Пътуваме. По магистралите им и разни малки отбивки виждам нахвърляни торби , вързани, с боклуци. Взех да се чудя : Яяяя, уж западна държава, пък такава мръсотия...и в България е по-чисто. После стигнах до хазаина, италианец. Той ме помоли да си събирам разделно боклука за седмица при него в Порто Емпедокле. На балкона на просторен апартамент (етаж от къща даваща я под наем за лятото) имаше подредени 4 кофи в различни цветове - зелена (за хартия, картон), жълта (стъкло), синя (пластмаса, найлон) и една за всичко друго, което не подлежи на рециклиране. Изпълних стриктно желанието му. Каза, че за целта като изхвърлят боклукът му, плаща по-малка такса смет. И така това се явява стимул да събираш разделно. Но, ето го и проблемът от това. Има италианци, които не им се плаща и мятат вързана торбичка из покрайнините на градовете (там нарочно няма контейнери като тук) и по разни мини-отбивки по шосета и магистрали. Резултат : По-мръсно от една пост-тоталитарна държава като България. Аааа не, мерси ! Това е грозно, гнусно, неприветливо и неприемливо, особено , когато ни дебнат зарази като гадният Ковид. Трябва да се мием, поддържаме чисто в къщи и ВЪН ! Чистотата е здраве. А и в Бг., доколкото знам, по улиците имаме от ония тумбести контейнери (уж за разделно), които повече пречат на видимостта (често са на главен булевард), отколкото да се вдигат и преработват наистина разделно. Познати са ми казвали, че освен, че идват да ги вдигат, в крайна сметка няма инсенератор и всичкият боклук се "обработва" като едно цяло пак. Тоест, у нас няма истинско разделно, няма фабрика, която да преработва тия отпадъци и няма никаква файда от нашето разделно събиране накрая. Значи, ще е по-добре данък смет да е някакъв процент от площта на обитаваното жилище + някаква горна граница на човек. И да се смята тоя процент жилище + това колко човека все пак живеят в него. Иначе в България ще заприлича от боклуци като в Сицилия. Не, мерси !!! Като изключим реките, циганските махали и някои невъзпитани селски манталитети из блоковете, България е сравнително чиста. За сега.

Тука виждам план как едни хора трябва да плащат повече.

А кой ще чисти канализацията !? Нали се сещате какво ще стане - каквото може ще пътува през тоалетната и тогава ще настанат едни ла.на навсякъде заради запушени канали :-)

Не могат да събираT тая къща в тия гюмове, трябва им фандрома и голям камион

Столичани в повече които не се водят никъде на адрес в столицата и се изнизват петък вечер към родните места какви данъци ще плащат на Столична община.

По-ниски, щото като са по-родните места очевидно цапат по-малко от шопите кореняци.

Притежавам два апартамента/един е по наследство/ и за двата плащам такса за битови отпадъци,а живея само в един/този с постоянна адресна регистрация/..Защо плащам тази такса за апартамент в който никой не живее.

Ми, да живее. Апартамент е .

Аз не изхвърлям нищо - хартия, пластмаса, найлон, стъкло, метал - предавам на вторични за рециклиране. Взимам около 5 лв. месечно. Разлагаемите боклуци в компостера и после си торя цветята

Не слагай отпадъци от животински продукти в компостера, защото развиват плесени, което не е добре за растенията. Всичко растително иначе е добре.

За животинските продукти се грижи кучето ;)

снимката кърти

Абе и аз така си знаех, че замърсявам много повече, от нещастния и онеправдан бизнес.

фирмите били плащали пъти по големи такси за отпадъци?! А данък печалба е само 10% и си минават всичко за разход, но нали идеята на общинарите е да скубят овцете..а мангалите ще плащат ли данъци и такси или пак се облагат само белитв а за черните всичко е безплатно?

Да вържат на котката звънче..... ! Та и вашата работа такава !

Вървим към светлото ЕС бъдеще. Където всеки ще си купува найлонови торби за боклук а съседите ще се следят един друг и ще се докладват ако някой не ги ползва

Вероятно ще сложат норма. На стандартен 7 етажен блок с един вход - контейнер и половина се полага. Ако не му стигнат, а те няма как да стигнат за всеки следващ контейнер - 10, 20, 30... % надценка от данъка! Ще падне як грабеж и сваляне на кожи, не се съмнявайте!

Аз нещо не схващам - в този случай - аз замърсителя ще плащам на база кое? Боклука в най-близкия контейнер, на база квартала, населеното място? Или колкото фирмата си пише??? Демек пълен празен кош - няма значение... парите ще ги приберат.

Демек пълен празен кош - няма значение... парите ще ги приберат .Сега е така има офиси където плащат като за фирма където има много боклук ; Има блокове където имат 1 контейнер а им трябва два.

Семо се колебая за боклука дето ще съм изчистил, дали да не го разтворя в киселина вместо да пълня кошовете? мммда, по скоро ДА, в киселина ще да е за по евтинко.

Управляват ни ИДИОТИ!

Ха, добър ден!

плъхове по блоковете, така ли? А детските пощадки някои ще превърнат набързо в сметища.

Нас ни е мно'о интересно как ще става това в,пр.,Столипиново,ФакултетО,или ма'алата в Ямбол?

Блоковете на сметища ли мислите да се превърнат?????? В нашта държава няма инфраструктура за събиране на боклука в самото домакинство или в блока, защото не Ковид, а не знам какво ще ни хване тогава.

И как в един блок със 70 апартамента ще мерят кой колко боклук изхвърля, като контейнерите са общи ? Значи ще има произволно определен размер еднакъв за всички.

производството на пласмасови изделия....като чували например за да пазите природата...., а после ще събираме боклука в пласмасови чували и торби,дето ще се спират от производство. За какво ви плащаме заплатите бе??????

Какво си мислите че ще стане??????? Посред нощ едни граждани ще си хвърлят боклука в междублоковите пространства на други граждани. Те с едни ваксини не могат да сложат ред,та с боклука ли ще се справят? Некой ходи по облаците май.....

Хайде пак ще има едни недомислици. Като закона за енергетиката. Значи, не живея от 10 години в България, но съвестно му плащам данъците. Ама такса сградна инсталация си върви. В един момент, някой ще изчисли, че изхвърлям Х килограма отпадъци месечно, въпреки че съм на 10 000 километра от жилището си. Е, не се правят така нещата! То е ясно, че държавния бюджет е пробит и трябват пари, но правете нещата законово! Вдигай данък сграда 10 пъти и да се приключва! Ама аз да плащам заради някаква пенсия, която се шири на 300 квадрата апартамент е нелогично и дори незаконно!

никой няма да ти начисли тоновете смет, след като другаде си регистриран по местоживеене. ''Пенсията'' на 300 кв. м. плаща сега високата такса смет, защото се изчислява върху данъчната оценка на имота, а не на генерираният боклук. Направи справка там, където си, как се начисляват местните данъци и такси. Но, като гледам колко не си в час, пишеш от някоя бг гарсониера в панелка.

искате да превърнете София на пълна кочина ли????

Изчетох внимателно тази доста дълга статийка. И не прочетох НИЩО КОНКРЕТНО. Бизнесът го доят, защото могат. Това няма да се промени. Колкото до новата схема “замърсителят плаща” - ами тя изобщо не е нова. Още преди 40 години, си спомням, ни раздадоха едни пластмасови торби, които трябваше да служат като мерило за това, кой колко хвърля. Бабите ги свиха веднага и започнаха да ги ползват за пазаруване, защото една торбичка струваше 9 стотинки тогава, и за тъничкия ни социалистически джоб това си беше сериозна сума, а цялото начинание трая около месец. Не виждам сега как ще е по-различно.

Барем щом ще се пишем европейци, да го направят като в други държави. Купуват се специални торбички от общината за битови отпадъци. Пълниш тези торбички до обозначената черта, която е на около 2/3 от големината, връзваш и оставяш в деня за прибиране на боклук. Ако не ползваш нужната торбичка или ако препълваш торбичката, фирмата за сметосъбиране я оставя на място, глобяват те и те така. Но Бай ти Ганя Балкански ще почне да изхвърля навсякъде, като простото добиче, каквото е, така че ще трябват и налагането на сериозни глоби. Общо взето бой по кратуната, иначе на същото дередже още 80 години докато не останат българи в тая кочина.

Това и в Европа работи само за къщи с няколко семейства. Тоагва могат да им оставят боклука неизвозен и да ги оставят да се карат кой е виновен. Ама в големите кооперации с по над 50 апартамента, каквито са повечето в БГ, иди го направи тоя номер да не извозиш боклука. Ще се трупа на улицата без да можеш да хвърлиш вината на даден човек и накрая пак ще трябва фирмата да го обере. На мен повече ми харесва сегашнта система в България, а то иначе в Германия боклуджиите се мислят за велики и не ти извозват боклука, щото в кофата имало червеи. Еми като е 30 градуса през лятото и е пълно с мухи, как няма да има червеи ???

А как ще знам дали “събирачите на боклуци и такси “, няма да ми сложат 10 кг камъни преди премерването?

Няма страшно, те са си коректни, дебни съседа да не изхвърля хоросан, мазилка и стари дограми в твоя казан а в неговия само превръзките на жена му

не може да ви плащаме такса битови отпадъци,а да изхвърляте боклуците в реките бе гербави мръсни мародери докато не изчистите всичкия боклук и дето направихте всяко място в сметище,не морално е да искате пари да ви плащаме ПЛАЩАМЕ ВИ ЗАПЛАТИТЕ,ОСИГУРОВКИТЕ,ПРИВИЛЕГИИТЕ КАТО ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ,СГРАДИТЕ,ТОКА,ВОДАТА,КОЛИТЕ И ОЩЕ КАКВО ЛИ НЕ ПЛАЩАМЕ ВИ ЗА ДА СИ ВЪРШЕТЕ РАБОТАТА СЪВЕСТНО,А ВИЕ СЕ ЧУДИТЕ ОТ КОЯ ДАЛАВЕРА ДА ИЗКАРАТЕ И ОЩЕ ПАРИ. ТРЯБВА ДА ИМА ЗАКОН ЗА НОСЕНЕ НА ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ ОТ ВСЕКИ ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ КОЙТО НЕ РАБОТИ В ПОЛЗА НА НАРОДА- ДА ВЪРНЕ ДО СТОТИНКА ПАРИТЕ КОЙТО Е ПОЛУЧИЛ КАТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ АКО НЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА И ДА БЪДЕ УВОЛНЕН!

Измерването на количеството изхвърляни отпадъци ще стимулира хората да монтират "мелници за боклук", който мели органични отпадъци с цел да се изхвърлят през канализацията. Илитератите може даже да мелят пластмаса по този начин, с което да доведат до влошаване на проблема с микропластмасата във водата. Това ще увеличи боклука генериран от пречиствателните централи, ще повиши риска от задръстване на канализацията за отпадни води.

Аз хвърлям боклука с кофи. Ползвам торбичките без дръжки от плодове/зеленчуци вместо да купувам торби за боклук. Две торбички се събират в една кофа. И ходя да ги хвърлям в кофата. Така спестявам купуването и изхвърлянето на торби за боклук. Ако въведат измерване на изхвърлените отпадъци с дебели торби за боклук (такива направени от по-дебел материал за да може да не се късат при носене) - това ще повиши изхвърленото количество пластмаса (торбички). Има и хора, които изобщо не ползват торби, директно в кофата и изписват съдържанието ѝ. Цената за измерване на количеството боклук може да се окаже значителна и овен това процесът по измерване може да генерира повече замърсяване.

Това не се отнася за населението по поречието на реките нали така?

Джобовете на българите ще се напълнят с боклук. Сутрин пълнят джоба с боклук, като минават покрай спирката хвърлят в коша за боклук към спирката.

Брей, много са се загрижили, а кога ще преустановим вноса и изгарянето на отпадъците от ЕС ?!

Интересна тема, но много, ама наистина много повърхностно разработена, т.е нахвърляна. Малко понамирисва на информация-пълнеж за почивния ден от агенция, която не и е удобно да отразява националния празник. Какво мислите, драги сънародници?

А такса въздух кога бе мухоморки долни. И това е защото поддържаме ОГРОМНА бюрокрация. То не са кметове, секретарки, ченгета, напове, военни толупи, министри, данъчни, катаджии, и купища чиновници покрай тях. А и на брюкселските зелки плащаме, нали.

Повервахме! Първо беше 1.01.2015 г., после 2016, 2018, сега 2022 г. Всичко ви е така. И бонус-малуса при ГО, и винетките. И за магистрала "Хемус", че ще стане през 2024г вярваме.

Няколко пъти имаш думата "Необходимо е" , тоест псевдоанализ, за който някое НПО е взело доста пари за да пише клишета и общи приказки.

Мутрата от Банкя пак пуска предизборен трик а после дупе да ви е яко прости Герберисти относно данъка То не се знае кои ще остане на власт Дали ДПС или някои друг

Това да стане е всеки да има личен контейнер, който се тегли преди да бъде изсипан в камиона. За тези с къщи добре, но за хората в апартаменти е невъзможно. Не виждам как ще стане. А ако е на база брой живущи в жилището е нечестно. 4-ма човека могат да генерират по-малко отпадък от 1. Недомислия до безкрай.

Хахахах питай ме кога? Просто копелетата ще увеличат изхвърлените боклуци през балкона.

Палачът на ГЕРБ - № 14

Нов Народен съд е все по-необходим за цялата шайка.

Такса "битови отпадъци" трябва да бъде според членовете на семейството,като към нея се прибави и таксата за "домашни любимци"!!!!

Домови книги вече няма. Как ще знаеш колко човека живеят? Половината ми колеги са от провинцията, живеят в София, но още се водят по родните си места.

Ами има си регистрация по местоживеене за изборите примерно. А наемодателите регистрират наема и броя наематели.

Познавам над 100 човека, които не са с адресна регистрация в София, но целогодишно живеят и работат в града. Като добавим, че и наемодателите не си декларират наема..... Кой ще плаща боклука на тези????

Kenn1111

Принципно идеята не е лоша но у нас такива неща се ползват за дигане на цени а не за справедливо отчитане кой колко оптпадаци прави.Така че гответе се за нова секира

Изключително тъпа идея... Сега като започнат да се изхвърлят отпадъци в казаните на съседите, да не говорим за градинките, полянките, храстите, горите, дюните.. Всеки ще да хвърля, където си иска, само и само да не плаща!!!!

В момента под път и над път има незаконни сметища, под всеки балкон - боклук. Ако трябва да си платиш за да си изхвърлиш боклука, това дали ще подобри ситуацията? През балкона или край пътя ще си остане безплатно.

Сега е от мързел, мислят да го правят 'по принуда'! Д'ба и недомислените им нововъведения..

Към новината