назад

Заедно с цената нараства и количеството електроенергия за „копаене“ на биткойни

15:43 | 01 март 2021 | Редактор: 3е-news.net 157 7099

Коментари 157

Помня когато излязоха първите мобилни телефони как хората в България бяха скептични и анти. Български известни личности почнаха да си купуват и да правят телефоните новата норма. Виж ни сега, всички с телефони!

А бе то си е краста, като тотото - днес с два мобилни тел. и старичък лаптоп с i5 изкопах 5 цента - за кеф и за спорта, нещо като торентите е, пък кой знае колко ток не - не съм изхабил - 5 W за чарджер-а и 35 W процесор, например

Що не си купите и от тях? "Ружи, ружи, бели ружи...".

Тия с биткойните са много задръстени,изостанали,капсулирани.Ние,у наше село,се мъчим да приземим един астероид с диаметър 18 метра,но целият е един голям диамант,потвърдено от НАСА.Е ,па там колко пари са!

Хората марсоходи на Юпитер пратиха, вие един метеорит не можете да прилуните. После е лесно - праща се луноход и готово!

Да не вярваш. Око да види, ръка да пипне. Иначе, спира тока като в Тексас и край! Злато, сребро, диаманти!

Злато, сребро и диаманти стават за ядене точно колкото и биткойна.

По 5000 "приятели" фейсбук може. Хиляди в истарагм може. Виртуална валута не може. Така ли? В момента нищото струва 48000 доларе. Под 25000 едва ли някога ще падне.

Тази дейност предизвиква ли шум , макар и не постоянен?Някой може ли да даде малко инофрмация.Живо ме интересува.

Да, ако са много машинките. Шума е постоянен 24/7 не се спират.

Това е бъдещето. Международна валута, не зависиш от разни съдебни изпълнители или фалиращи банки, липса на инфлация ,която ти обезценява спестяванията.За сега хората не са още наясно и свързват копаенето на цифрови пари с продажбата им във фиатни като реализират някаква печалба,което е грешно , всъщност след време ще има сайтове като ибей дето ще пазаруваш в крипто и няма да има смисъл да се обръщат парите.Между другото цифровите валути се развиват и в следващите години ще се намери решение за проверка на блокчейна без толкова много изразходвана енергия.

Решения има, само трябва да си извадите главите от зад...ика и да зарежете остарелия блокчейн. DAG е бъдещето.

Не и в близкото бъдеще. DAG много малко ги поддържат за сега. Добра ранна инвестиця може би, но не съм експерт.

До кога ще продължава тази изкуствена идиотщина - плащаш за да произведеш нищо, което някой определил, че е валута! Защо? За да се омотат съвсем представите за реално и имагинерно, чрез което второто да се смята за реално! .. разработката на МИ 6 за баламосване на целия свят май ще успее!

Пък и току виж като стигнат 21 милиона, се окаже, че това не бил краят

Биткойн- безсмислен код, които компютрите генерират с много енергия, получена от въглища и други ценни ресурси на планетата.

Поста на Хихи - безсмислено писание, което дървен философ генерира с много напъване, преработвайки боб, хляб и лук.

0

Познавам един с копачки, у тях е като жунгла - тръби, кабели, боклуци, не става за живеене вече. Казва ми, че е много доволен, но постоанно иска да ме включва в някакви схеми. Сто пъти му казах, че не искам, не разбирам и не ми се занимава, той всеки път зарибява. Тва да не е някакъв мулти левел маркетинг? Печели от реферали ли? Иска ми данните, че не можело иначе да ми направи биткойн портфейл без ЛК, снимки, фотокопия, банкова сметка.. ? Бах таз анонимна валута, ако ще е така, да си даваш всичките данни.

Не, човекът е искал да ти отвори очите, но не му се е получило.

Борсите искат KYC валидация и за това, да знаят с кой търгуват.Задължават ги правителствата и са мерки уж против изпирането на пари.Обаче най-смешни са ми банките и още повече ме убеждават в бъдещето на криптовалутите -преведох 1 евро към Coinbase ,за да потвърдя така сметката ,че е моя ,обаче на другия ден някаква злобна лелка от банката ми звънна ,че са ми анулирали превода ,защото не можело да се занимавам с това.... хахах егати и смешниците да ми казват за какво да си давам парите

Едното ще бъде официално платежно средство, като доларите и еврото, например. Контролирано и гарантирано от държавата, която го издава. Да, да, ФЕД е частен... Много важно, за един век нищо страшно не стана, като е частен. А и е станал частен заради Голямата депресия, не заради идеята. Слез 1933 г. доларът има покритие, колкото държавата, която го емитира. Или ФЕД, айде. Ама това не ви пречеше да се редите на опашка пред "Магурата", за да си купите долари, за да се сдобиете с видео, телевизор и т.н. И имаха покритие. Приемаха ги в "Кореком"-а. А биткойн още почти никой не приема, освен Илон Мъск. Който просто надува балона и ще ги продаде в един прекрасен ден, в който той, балонът, ще се спука.

Приемам залози колко биткойна ще струва една мартеница след една година!

Не приемам биткойн като залог, само добрата стара хартия

залагам 45 000 ... от хартийките преди Жан Виденов срещу 1 биткойн.

Поне за подпалки стават

Курса ще е поне 40 000 долара за BTC. Смятай си.

Значи биткойна бил бъдещето, пък бая хора го продават за хартиените пари на миналото

Така казваха и за хартиените пари преди да заменят жълтиците и сребърниците.

Добре де, тоя биткойн като е такава голяма далавера, пък фиатните пари щели да изгърмят, тия защо си продават биткойните за хартия?

Защото се възползват от хартията че е по-евтина и излизат на печалба. Никой не му дреме за формата дали е хартия, жълтици, кокошки, акции... Идеята е да печелиш от разликата, както винаги е било в търговията.

вдигнете данъците с 50% за всички трансакций с Биткойни. Хем ще си решите държавните бюджети хем юе спасите планетата от тази лудост

"вдигнете данъците с 50% за всички трансакций с Биткойни." От поста ти разбирам че си нямаш никаква представа какво е Биткоин.

"В същото време пропиляната енергия от включени, но неактивни домашни електрически устройства само в САЩ може да осигури добива на биткойни в продължение на 1,8 години, според индекса на потреблението на университета Кеймбридж." Това изречение не носи информация, защото не е казано колко време трябва да стоят включени неактивните домашни електрически устройства за да изхарчат толкова ток.

не се косете. има време да разберете. стъпка по стъпка. единя крак напред, после другия. ще се научите да ходите. пожелавам на всеки един ден и да литне.... да сте живи и здрави и повече дечица......

Сега е близо 50 хиляди. Като стане 150 хиляди долара и излизам. А той със сигурност ще стане.

То като 150000 няма да има къде да излизаш . Всичко ще бъде само Биткойни .

Не те съветвам да чакаш. 57-59 след 2-3 дни и продавай. После ще литне към 45, после 30-35 и така ще остане дълго време. После може и да го сменят с нещо друго. 150 000 няма шанс да видиш. Сега в Щатите бабата се е заела да регулира търговията с коини и ще свали цената доста.

Глобалното затопляне е в правопропорционална зависимост от локалното замръзване на мозъчната дейност!

Мили хора, за ваше успокоение банките си имат свой криптовалути, които и вие може да ползвате, като основната се казва Рипъл. Стойноста на един Рипъл сега е 0,43 $. Стойноста на един Биткойна е 48 800 $.

Ако хората имаха доверие на банките 60 000 биткоина щаха да струват един долар.

прибраха многото пари, сега си измислят нови пари - да има калабълък и балъци

копачите супер ИТ технологичност ли е или черно-работници, утре като се разпадне пирамидата - няма пари, ама тока изхарчен ....

И бре от толкова напъни ше стане белята - ще стане кендз накрая... Мине не мине, вдигне се цената на биткоина и наизлезат да обесняват колко е страшно, кое ще се спука и се напъват ли напъват. Дишай издишай - отпуснете се - нали вие играете на сигурно? Или ?

че енергийните корпорации са направили схема, за да им се увеличат продажбите, на фона на световните стремежи за намаляване на потреблението на ел. енергия. И стойността на биткойна е колкото тока, който е използван за "изкопаването" му, плюс техниката необходима, за което. И тя не остават за "копача". А за производителтите на хардуеър и ел. енергия. А цената му е, като на всяка стока, имот, услуга и т.н. Тази, на която са съгласни продавачът и купувачът. Волативна и спекулативна. Всяка съществена разлика между стойност и цена води до волативност. Банките няма да ви оставят, бе. Те държат и тока и хардуера и операционната система и интернет доставчиците.

айде, отивам да кОпам, че се зачетох много...

Простолюдие...

tonk11

Само не разбрах Тесла дето " се стреми към нулеви емииси" как точно мисли да си зарежда карите? Щото и те ток искат а тоя се "прай с емисии".

Петро-феновете, не ви ли писна от това клише? 1.Тока може да е от възобновяеми източници. И такъв е все по-голям % 2. И от невъзобновяеми да е, емисиите не са в центъра на града! Кажи ако нещо не си разбрал!

А нас ни призовават да пестим и да спасяваме планетата. Значи да стоим на тъмно и студено, докато откачалките копаят криптовалута, а големите концерни бълват свръх производство... Тревоги за наивни балами...

после обясняват, че долара нямал стойност макар да е обезпечен със стоки и до 20% злато. А това кво покритие има? Къде му е стойността освен на борсата?

tonk11

Кой долар е с 20% покритие? Суринамския? Щото щатския няма покритие.

една баба ли ти каза? същата с ИП сменячката?

от 2019 няма нито една валута обезпечена със залато.

"цели страни" Ми то ЦЕЛИ СТРАНИ имат 100% 5Г покритие. Ватикана, Монако, Сан Марино... и 3те общо колкото Подуене.

Няма по-безсмислено и фалшиво нещо - унищожаваш ресурси и енергия, за да решиш задача, за да ти дадат нещо виртуално. И си вярваш, че създаваш ценност.

Строебът на пирамидата трябва да продължава. Но тя все някога ще рухне.

За печатането на долари говориш, нали така?

Нормално, като всяка ценност която иска разходи и усилия за да се получи. За добив на злато също се изискват много усилия и не е само ток разхода.

Значи тия биткойни ядат от бъдещето на човечеството. Вместо с тази енергия да се развива някаква индустрия, тя отива за нещо измислено. И освен това остава голям въглероден отпечатък. Електроенергията поради недостиг на места поскъпва, а ако се краде, плащаме всички ние за безценните единички и нулички на някой си. СРАМОТА!!!

Cryptocurrencies: 8637 Markets: 34 960 Market Cap: $1 479 736 902 661 24h Vol: $133 774 291 577 BTC Dominance: 60,9% Криптовалутите до този момент са: 8637, като капитализацията им е в размер от 1,5 трилиона долара от които 61 % се пада на биткойна. Фиат валутите отдавна са изгубили стойноста си. затова хората постепенно преминават на крипто. При блок веригата няма как да излъжеш или подмениш историята. затова доверието расте. стойността расте. дано разберете каква полза имате от криптовалутите преди да станете пенсионери, а не като сегашните, които се лутат в банките и се чудят защо банките за всяка дейност налагат такси.

така са говрорели навремето и за хартиените пари. сега по същество: самият факт, че има повече от 100 вида криптовалути, говори само, че мегдан за измами и шашми има.

шашми и измами винаги ще има. Хората трябва да се образоват и сами да преценят какво е добре за тях. Има обаче едно желание у всеки. И то е, че никой не иска да го лъжат. Точно за това е технологиата блокчейн. Представете си калкулатор, който непрекъснато ви дава различни стойности при изчисление, например 2+2 = 7, 2+2 = 3, или 2+2= 151. Никой няма да има доверие в него и съответно няма да си го купи. Обаче в калкулаторите е вграден алгоритъм, който никога не се мени. Точно това представлява блокчейна, затова доверието в него расте.

никитоуто или както там си. поредното бла-бла. като свърши пачката 'биткойн' идва пачката 'биткойн2' и така. но междувременно е генерирана една инфлацийка, и един билиарден дълг се е смалил 2-3 пъти.

т.е. ако не си грокнал, 'блокчейна' не е the blockchain, както пачките пари тук можеш да имаш много чейнове. тъйцък. а няколкото хилядси спекуланти ще го духат в момента, в който биткойна се стабилизира. защото колкото и да са спечелили от него, два пъти повече са загубили от инфлацията. или ще загубят до 1 година.

Като изкопаят една криптовалута почват да копат друга и така докато има балъци да "инвестират" с 1/200 пари на заем

a ne se li harti kogato ti praviat dolari bez pokritie

Както знаем нищо не може да се сравни или да надмине човешката алчност и ненаситност.....

mnogo energia se izroshodva da se praviat voeni tehniki i mnogo se zamarsiava ot voeni smoleti i korabi i tankove a zasto maltite

Копаенето на крилото валута е безполезно за света! Незнам за каква зелена Европа ми говорят тези дигитални инвалиди а не виждат това!

НякоИ не са решили и не са приключили тая истерия с койните когато си решат :) Момчета и момичета, ресурсите на планетата са изчислени до стотинка. Напрвили сте някоя кинта - супер! Ама ресурсите на планетата не са безкрайни :) Леко си мисля, че ще има много самоубийства скоро.

Имам орехова гора, кайсии и синя слива. Имам и регистрирани два казана за ракия. Около три декара домат отглеждам /робски труд си е ама поне е бърза продукция/. Сега, честно ли ще ми пристигнете с биткойни за да ми купите продукцията?! Ама честно ли? Ама и прасенца си имам, и някоя крава. Бе ще оцелея и без биткойни.

Ами не само без биткойни, ти без всичко ще оцелееш. Бъди здрав.

tonk11

С тия казани и градини и ковид няма да фащаш ако се "имунизираш" редовно. Ама не си баш прав щото баба казваше" ако в една къща няма киноа, рукула и хималайска сол, не ми я фали":). Модерна баба беше, значи.

Ама грижи се за продукцията , а не ползвай по-новите технологии. Имам предвид не ползвай Интернет и в частност този форум. "Рани" си прасето, копай си доматьето, "муай" ракия сека вечер, псувай правителството или опозицията или който и да е там и ИЧ ДА НЕ ТИ НЕ Е до биткойни и тем подобни неща, които само ти объркват и без това объркания мозък.

абе не знам кой е объркан мозък - който живее реално екологично, или който си купува 'кето' за луди пари докато диша бодро изгорелите газове в центъра.

Нишо ново под слънцето: навремето - луковици от лалета / днес - биткойни

аз пък гледах буби, пътпъдъци и пауловния - от всичко спечелиха само продавичите им...

Биткойн е едимствената и истинска демокрация някога поднасяна на народите, а вие какво мразите. Биткойномразци Тука е пълно сигурно с банкери

Пълно е с такива, които не купиха нито на 300, нито на 3000, защото им беше скъпо.

не бих нарекъл 'демокрация' нещо толкова разчитащо на спекулациите. по-скоро див либерализъм.

Тука е пълно с биткойномразци

А кой глупак измисли да се изразходват толкова много ресурси за едното 'НИЩО'????

по-скоро скептици

А вие като сте такива оптимисти, да не би да сте успели да каширате или сте виртуални биткойн милионери ( като 98% от 'разбирачите')???:))))

Сериозно, все по често осъзнавам колко съм остарял. Не бе, не физически. Някак мозъка ми не възприема тая система - харчиш ток за безсмислени изчисления. Някак разбирам ако правиш сложни екстраполации, които ти помагат на финансова борса да направиш пари, но там поне има някаква икономическа логика. Но това в момента ми е абсолютно непонятно.

лишен си от мноооого логика. затова е и тази статия.

не точно логика, а психология на (глупавите) тълпите.

Офицалната версия е че копаенето поддържа транзакциите с биткойн. Да сметнем тогава колко струва една транзакция. Да не се окаже че за покупка от $30 транзакцията струва $100, изчислено само на база цена на тока?

на сценарий за фантастичен филм: Извънземни създават сехма, по която човечеството само да се вкара в енергийна черна дупка...

Нищо не е това като консумация. Цялата банкова система по света, заедно с печатниците на хартиени пари и сеченето на монети гълта в пъти повече ток и ресурси. Мазните банкери плюем по крипто парите, защото не взимаме таксите от преводите ние!!!

Това е само началото на енергийния преразход. За да се имитира "оскъдност" ще трявба копаенето да става все по-трудно. Това ще доведе до все по-голям разход на енергия. И то за едото нищо. Сравняваш го с цялата глобална финансова система? Ами прекалено ви е малко коинчето , че да замести цялата глобална система. Ако eден ден я замести - очевидно ще харчи 100 пъти повече енергия от сегашната система.

Пак неосведомен народ пише... С времето ще се появяват все по-ефективни машини, които ще потребяват в пъти по-малко ток. Отделно от това, копането не става "все по-трудно" ако енергийно не е изгодно и не се добавят нови устройства, които да копаят. По света копаят с ВЕЦ-ове, АЕЦ-и и други, защото себестойността на енергията е ниска, а транспортът и е скъп.

Ами той биткоина и криптопарите са си глобална система, що да не го сравнявам. И да знаеш, че капитализацията на биткойна е колкото поне колкото БВП-то на половината държави в света взети заедно. ТАка, че добър опит да се оплюят криптопарите, ама за консумация колкото една държава покрива паричните потоци на поне 100 държави.

Добива на злато отнема два пъти повече емергия, а консумацията на енергия от всизчки банки 10 пъти повече, явно на медийте им е зададено да ви настройват срещу наближаващия им крах

Не можеш да сравняваш добива на полезно изкопаемо с добива на нищо. Нито да сравняваш трудовата дейност на хората с коаенето на нищо. Банковите служители получават възнаграждение, защото се трудят. "Миньорите" получават възнаграждение, защото хабят безмсислено енергия. Логиката ви е сбъркана.

Не е нищо а нещо тъй като зад всеки биткоин седят милиарди изчислителни операции. Това е най-сигурната валута в света - не може да се подправи, не може да се печата безконтролно, след 127г. ще има 21млн. биткоина - няма да се повече и всички до един напълно легални. Банките се възползват от блокчейн технологията защото тя им осигурява безпрецедентна сигурност и точност в операциите, така, че има много хляб в биткоина като практическо приложение. Самият Елон Мъск хвърли милиарди и там.

Технологията тепърва ще се ползва за много неща от ежеднвевието ни. Особено на места, където трябва да се гаранитра истинност на събитията и документите. Например изборите - ако се правят електронно с блокчейн технология няма как да има неясноти кой как е гласувал. Всъщност да не помислят политиците, че им казвам да се запасяват с копачки, че скоро ще им се налага да копат за гласоподаватели... тая работа не става точно така, но някой може да приеме нещата буквално...

Нещата са отишли много надалеч и могат да се оправят само с полицейско насилие, бой и дълги присъди на лишаване от свобода.

Към новината