Бившият здравен министър и водещ в „Дарик радио“ д-р Мирослав Ненков и неговите колеги – журналистите Михаил Дюзев и Иво Райчев, посетиха преди дни мина „Челопеч“.

След визитата там тримата си споделиха в ефира на „Живи и здрави с д-р Ненков“ своите впечатления от една от най-модерните мини в света и нейния уникален, по думите им, шеф - Илия Гърков.

Вижте снимки >>>

„Имах късмет моите приятели да ме заведат в мината в Челопеч. Това е съвсем близо до София. Има голямо находище на цветни метали – на мед, злато. Уникален комплекс!

Бях чувал от вашите разкази, но сега думите не ми стигат да разкажа какво съм видял. Не можех да си представя, че има такава сложна организационна структура. Най-много ме впечатли инж. Илия Гърков, изпълнителен директор, който ни водеше. Уникален човек! Уникален…“, сподели д-р Мирослав Ненков.

Михаил Дюзев добави, че това е директор, който непрекъснато е с миньорските дрехи и ботуши.

„Той е стартирал в професията с пневматичния чук. На него не му е чужда работата, той знае откъде „се влиза” в мината, а това е решаващо. Видя ли как разговаря с миньорите?“, заяви Ненков.

Той коментира, че има един поглед на подчинените, който е много специфичен. Той се улавя чак когато попридобиеш опит. Там при него го нямаше – те го гледаха като свой човек. Той знае всичко, това е уникалното.

Инж. Илия Гърков впечатли посетителите с правилата, които е въвел - човекът, който управлява машината на 600 метра под земята, той там е началникът. Изпълнителният директор на мината иска от него разрешение да влезем в работното му място, за да видят какво прави.

„Впечатлих се много от поддръжката на тази супер сложна структура. Колко процеси трябва да настъпят в един точно определен момент и да съвпаднат – жестоко изживяване беше за мен това. И което много ме изненада, не ме беше страх. Може би защото бяхме в много големи галерии“, призна д-р Ненков.

Накрая той сподели, че много обича бомби, фойерверки и такива работи. И натиснал копчето: „Натиснах копчето и взривих, уважаеми, пет тона взрив в недрата на земята. Беше като черешката на тортата. Това е най-голямата бомба, която съм гърмял през живота си. Жестоко изживяване.

Много благодаря на инж. Гърков, много благодаря на Илия, нали ние се разбрахме, че няма да сме на фамилии, много благодаря на всички хора, които срещнахме по пътя, които ни обясняваха кое как какво става.

Трябва да си уникален човек, за да я работиш тая работа. Не може да се завреш 600 метра под земята и да ти е все едно, че по „Дондуков” ходиш да си вършиш работата – трябва да си нещо различен. Много, много жестоко изживяване за мен“.

Михаил Дюзев припомни, че този рудник е сред петте най-модерни в света като оборудване. Най-модерното оборудване, най-чистата вентилационна система и прочие, и прочие…