Това каза днес Огнян Донев - председател на КРИБ, по време на Шестата среща на представители на бизнеса с правителството в София. Членовете на КРИБ предлагат свързване на НАП с касовите апарати на търговските обекти - първо на бетонови възли, а след това и на автосервизите, зърнопроизводителите, търговците с храни и на всички останали. Те искат също да има данъчен кредит за всички леки автомобили и разходите за тяхната поддръжка. В същото време работодателите предлагат да се затегне контролът на автосервизите, неначисляващи ДДС за услугите си и авточастите, които продават и да се включи еврокомпонент в данъците върху автомобилите.
Организацията, ръководена от Донев, иска да се увеличат данъчните и осигурителни ревизии в туризма, в текстилния сектор и в охранителните фирми. КРИБ предлага да има глоби за работниците, когато приемат да работят при ниски официални заплати и осигуровки. Предложение за глобяване на работници, които нямат трудов договор, вече мина на първо четене в парламента.
Според работодателите фирми, които използват нелицензиран софтуер, не трябва да се допускат до обществени поръчки.
КРИБ иска еднократна амнистия на лихви по бюджетни плащания и данъчни облекчения за млади семейства.
Огнян Донев предложи еднократно узаконяване на незаконно строителство срещу еднократна такса в размер на 10 на сто от стойността на сградата. Подобна възможност имаше през 2004 г. Това предложение обаче беше отхвърлено категорично от премиера Бойко Борисов.
Сред другите предложение на КРИБ са създаването на "Златен регистър" на коректните фирми, които да получават ускорено възстановяване на ДДС; възстановяването на ДДС в рамките на един месец при износ за Европейския съюз; както и наказателната лихва за всички просрочени задължения към държавата да се фиксира на сбор от основния лихвен процент и добавка от още 10 процентни пункта.
Генералният директор на "Майкрософт България" Георги Ранделов предлага да се изгради система за подаване на годишните отчети на едно гише, вместо на три, както и такава за електронни призовки. Ранделов предлага да се изградят няколко технологични паркове заедно с университетите, както и отваряне на средните професионални училища към бизнеса.