Европейски инвеститор е проявил желание да финансира българското участие от 51% в АЕЦ „Белене“, съобщи за "Класа" Богомил Манчев, който е председател на Българския атомен форум, но не уточни кой е той.
Представители на компанията обаче щели да посетят България буквално до дни, твърди Манчев. Намерение да участват в АЕЦ „Белене“ досега са изявили финландската компания „Фортум“ и френската „Алтран технолоджи“. Те желаят да закупят дялове, по-големи от 1%, но за целта трябва българското правителство да вземе решение за създаване на Проектна компания „Белене“. Това няма да струва никакви средства на българската страна, смята експертът. От „Фортум“ може да вземат и над 20-процентен дял в бъдещата компания, а „Алтран“ да е с участие от около 10 на сто. Така руската страна остава с около 15% участие, което устройва ЕС, коментира още Манчев.
По думите му Брюксел не е съгласен със сегашната структура на проекта – руската „Атомстройекспорт“ да строи централата, а пък „Росатом“ да е инвеститор в нея. На практика руската страна ще управлява централата в началото, докато не се изплати кредитът за нейното построяване, обясни Манчев.
ЕС не е възразявал за строежа на АЕЦ „Белене“, докато в нея като стратегически инвеститор бе немската RWE, като дори бе одобрена технологията. Германската фирма обаче се отказа от проекта преди две години заради неясноти около структурирането на проектната компания.
Проектът за строителството на АЕЦ „Белене“ може да бъде спрян по политически причини, заявиха вчера пред „Класа“ и други източници от енергийните среди. Според тях се очаква Европейският съюз да поиска от България да спре изграждането на втората си ядрена централа заради това, че тя се прави по руска технология. В момента единственият проблем пред АЕЦ „Белене“ е политически, а от икономическа гледна точка анализите сочат, че има смисъл да се построи втората ни атомна централа. На такова мнение били и представителите на консултанта по проекта - британската банка HSBC. Информацията бе потвърдена и от Богомил Манчев, който е председател на Българския атомен форум.
Миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов заяви, че до три седмици се очаква правителството да вземе решение за съдбата на АЕЦ „Белене“. Премиерът припомни, че предишното правителство не е имало куража да каже дали ще се строи централата или не. Ако се стигне до решение на политиците да не се строи атомната централа, българският народ ще трябва да плаща неустойки на руски и европейски компании от милиарди левове, категорични са източниците.
За АЕЦ „Белене“ решението трябва да бъде икономическо, а не политическо, заяви за „Класа“ Йордан Костадинов, който е и бивш шеф на атомната централа в Козлодуй. По думите му още преди 2 г. правителството на ГЕРБ е обещало да вземе решение за бъдещето на втора атомна, а такова още няма. Централата никога не е била руски проект, за нейното изграждане работят френски и немски компании, каза още Йорданов, визирайки Siemens и Areva. Според него, ако се стигне до спиране на проекта, тези дружества ще търсят неустойки за свършената от тях работа. Той отново припомни, че самият проект „Белене“ се забави прекалено много през годините.
НЕК подписа договор с „Атомстройекспорт“ за строителство на АЕЦ „Белене“ през 2006 г., централата трябваше да струва 3,997 млрд. евро и първи блок да бъде готов в края на тази година. Заради забавяне на преговорите и липса на стратегически инвеститор обаче реалният строеж все още не започнал, а руската страна изчисли, че изграждането на двата блока вече струва поне 6,3 млрд. евро.
Последният анекс 14 към споразумението между НЕК и изпълнителя - руската "Атомстройекспорт", изтича в края на март. Лондонската банка HSBC обаче продължава анализите си за проекта, според които АЕЦ „Белене“ е необходима на икономиката ни.
Допълнителните сметки, колко ще струва токът оттам, и строителството на централата обаче ще се правят до октомври тази година, докогато е валиден договорът на консултанта.
Може би затова напоследък се обсъжда идеята за строеж на VII блок в АЕЦ „Козлодуй“, включително и от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, припомниха от енергийните среди.