Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос заяви, че по основния спорен въпрос - съкращения на пенсиите - все още не е постигнат компромис. По този въпрос не беше постигнат компромис и между лидерите на партиите в правителството на Пападимос, разговаряли осем часа тази нощ.
Говорителят на социалистите Панос Беглитис обаче поясни, че партиите са се разбрали по искането за съкращения с 22 процента на брутната минимална месечна заплата от 751 евро на 586 евро. А минималната месечна заплата за хората под 25 години ще бъде намалена с 30 процента на 527 евро на месец, допълни говорителят, цитиран от АП и БТА.
На Гърция ще бъде дадена допълнителна година за постигането на първичен бюджетен излишък от 4,5 милиарда евро съгласно условията на новото спасително споразумение с ЕС и МВФ. Така Атина ще трябва да постигне първичен бюджетен излишък до 2015 г. вместо до 2014 г., както се предвиждаше по-рано. Това ще даде на правителството още време да се справи с бюджетните си проблеми.
Съгласно сделката правителството ще трябва също да уточни допълнителни мерки за икономии на стойност 10 милиарда евро до юни и валидни за периода 2013-2015 г. Съкращенията на бюджета за 2012 г. включват 400 милиона евро от държавни инвестиции и 300 милиона от бюджета за отбраната.
Сделката включва в обхвата си и механизъм за рекапитализиране на банките, които държат облигации по гръцкия дълг. Ще има два механизма на рекапитализиране - за най-закъсалите банки и за банките с по-малко проблеми. Срещата на Еврогрупата е насрочена за 17 часа по Гринуич тази вечер.