Газапроводът "Набуко-Запад", който е значително по-къс, бе подкрепен от всичките шестима акционери.
Според Райнхард Мичек, изпълнителен директор на консорциума, решението е важен крайъгълен камък за проекта "Набуко" и огромна стъпка към окончателното инвестиционно решение. "Набуко" дава свобода на избора на потребителите на газ и ще допринесе значително за сигурността на газовите доставки в Европа, казва още Мичек.
Проектът "Набуко-Запад", с маршрут от турско-българската граница до Баумгартен в Австрия, е избран за единствен възможен газопровод за потенциалния износ на газ от находището "Шах Дениз II" до Централна Европа, се казва в изявление на "Бритиш пертолиум".
Компанията се отказа през май от "Набуко", за да подкрепи по-малкия "Набуко Запад".
Разработването на проекта за Югоизточен европейски газопровод с участието на партньорите в "Шах Дениз", България, Румъния и Унгария се спира, се казва още в съобщението на британската компания. Проектът бе на ранен етап.
1300 километровата тръба, одобрена днес, ще пренася газ от българо-турската граница през България, Румъния и Унгария до Австрия и ще има изходни станции във всяка от държавите, през които преминава.
Капацитетът й ще може да се повиши от 10 до 23 млрд. куб. м в зависимост от търсенето. 
Първоначалният вариант бе за газопровод,  дълъг 4000 км, който ще пренася над 30 млрд. куб. м. газ годишно към Европа. Той обаче бе по-скъп и имаше съмнения дали може да бъде захранен с достатъчно газ.
Сега се разчита, че газът до българо-турската граница ще минава през съществуващата мрежа на югоизточната ни съседка или на новоизграждаща се тръба.
На въпрос решено ли е вече дали "Набуко-Запад" ще се свърже с газопровода ТАНАП между Азербайджан и Турция, завеждащият "Връзки с обществеността" на консорциума "Набуко" Кристиян Долезал  заяви: "Това трябва да се реши от акционерите. Трябва да разгледаме текстовете от междуправителственото споразумение, които не сме видели досега. Тъй като Турция е наш партньор в проекта "Набуко", ние работим по въпроса заедно с турските ни колеги."
TANAP, чиято дължина  ще бъде около 2000 км, ще започва от Източна Турция и ще продължава до границата на страната с България или Гърция.
Европейската комисия днес приветства избирането на газопровода „Набуко-Запад” като единствен вариант за пренасянето на газ от газовото находище в Азербайджан „Шах Дениз” към Европа, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
„С този избор се доближаваме до момента, в който ще потече газ от Азербайджан и други страни от Каспийския регион”, заяви европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.