Това обяви Иван Велков, председател на Управителния съвет на Национално сдружение „Недвижими имоти”, цитиран от "Фокус". „Официална статистика ще имаме може би чак след края на годината, когато можем да ползваме официалните ведомства – Агенция по вписванията, статистика, добави той.

Регионите в които купуват руснаците са предимно от черноморските - най-вече към Южното Черноморие, но и Северното донякъде, Варна”, каза Велков. Най-големият процент на желаещи да придобият имот у нас, е от Русия. „Естествено, има и от други съседни държави – от Украйна, от Прибалтика, от южните републики като Узбекистан, Таджикистан, Казахстан. Като цяло, процентът от Русия, като най-голямата от тези държави, като брой участници в пазара, е най-сериозен и най-видим”, посочи Велков.

Почти всеки познат или роднина на тези чуждестранни собственици, който им идва на гости и разполага с време и средства иска също да придобие имот, каза Иван Велков. „За този тип клиенти, които разполагат с подобни възможности, да закупят имот, който като стойност е в пъти по-малък от аналогичен такъв имот в тяхната собствена държава – това не изглежда като фатално решение”, каза той и допълни, че става дума за руски граждани, които са със съвсем малки доходи и в никакъв случай някаква елитарна прослойка или класа, за разлика от тези, които купуват на Ривиерата или в Швейцария.

„Това са съвсем нормални хора, които имат сравнително стабилни доходи, които в сравнение с нашите, са много по-високи. Те разполагат с възможности, според които придобиването на апартамент в България изглежда съвсем достъпна крачка, при положение, че цените на подобни имоти в Русия са от четири до пет пъти по-високи”, каза Иван Велков. Това дори изглежда разумна и изгодна инвестиция или депозит, така че за тях логиката е много ясна, допълни той.