Сергей Мастюгин, основен инвеститор в United Capital PLC наскоро е придобил Lighthouse Capital, която е водеща застрахователна група в Централна и Източна Европа. Lighthouse Capital ще се превърне в главен акционер в United Capital PLC до приключването на сделката за „Доверие“.

Финансирането на сделката, както се изисква от регулаторните органи в България и Великобритания, ще бъде осигурено от акционерите на United Capital PLC, съобщиха от дружеството.
United Capital PLC скоро ще представи своята дългосрочна стратегия за развитието на Доверие пред българските регулаторни органи, което ще осигури пълна прозрачност на сделката, уверяват от компанията.

При придобиване на нови активи един от ключовите фактори за успех е да се запази съществуващият на място екип - т.е. хората, които познават същността на бизнеса, както и да се увеличат иновативните умения и опитът на кадрите от другите дружества на групата, за да се достигнат нови висоти, се посочва в съобщението.

Магомед Аликханов, международно известен специалист с опит в застраховането и управлението на пенсионните активи, наскоро се е присъединил към екипа на Lighthouse след няколко години мандат в Zurich Financial Services и Renova Group.
Аликханов ще оглавява инвестициите на United Capital PLC в „Доверие“ и ще ръководи интегрирането на специалистите от Lighthouse в настоящото управление на българския застраховател.

В КФН няма информация за продажбата

Вечерта председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев заяви пред "Фокус", че на този етап в няма постъпила официална информация за продажбата на активите на ПОК „Доверие” от Vienna Insurance Group.

По думите му, като институция не могат да си позволят да правят оценки на базата на прессъобщения или медийни публикации.

„За да има сделка за продажбата, трябва да се премине през процедура във връзка с производството по издаване на разрешение за придобиване на акционерно участие в пенсионноосигурително дружество, която има ясни параметри, разписани в Кодекса за социално осигуряване. Първо трябва да има договор между сегашните собственици и потенциален купувач, и второ, трябва да има одобрение от регулатора - КФН", обясни той.

Комисията очаква Vienna Insurance Group да изпрати официално цялата изискуема по закон информация.
След като това се случи, ще направи задълбочен правно-икономически анализ.