Това съобщи изпълнителният директор Иван Генов по време на работното посещение на заместник генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Александър Бичков, съобщи БТА.

От началото на годината до края на юни приходите от производство на електроенергия са в размер на 344,8 милиона лева, съобщи Генов. В същото време обаче в края на юни АЕЦ "Козлодуй" е била на загуба с 6 милиона лева, но в края на август вече е на печалба от 19 милиона лева, допълни той.

Генов припомни, че двата енергоблока на централата са работили дълго време с намалена мощност и поради това не са произведени 1,5 милиарда киловатчаса енергия. Отскоро се работи на пълна мощност, въпреки че Шести блок бе изключен за годишен планов ремонт, но ако се продължи така, до края на годината АЕЦ ще постигне печалба от дейността си в размер на 20-30 милиона лева, посочи той.

На въпрос как е компенсирана загубата и постигната печалба при намаляване на цените за потребителите, изпълнителният директор посочи, че това е станало благодарение на продажбите на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" на свободния пазар.

Той допълни, че действително цените на регулирания пазар са намалени до 39 лева на мегаватчас, която е под себестойността на произвежданата от централата енергия, но цените на свободния пазар са компенсирали намалението. Цените на свободния пазар се определят от енергийните борси, а не от търговците, обясни шефът на централата.

Според него намаляването на таксата за пренос и достъп до външна граница е допринесло търговците на ток да се върнат на този пазар, защото преди това тяхната "стока" е била непродаваема. Ако има някаква печалба от намаляването на тази такса, то тя е за големите потребители на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй", а това са индустриалните предприятия, на които се разчита да съживят икономиката на страната, отбеляза Генов.