Предложената сделка е срещу сума в брой и социални гаранции за работните места.

"Сименс" добавя към предложението и някои от своите транспортни дейности, както и гаранция за работните места във Франция, се казва в писмо, което АФП, цитирано от БГНЕС.

"Ние сме убедени, че това предложение е уникална възможност да се създадат два силни европейски шампиона с цел глобално лидерство в областта на енергетиката и транспорта", казва управляващият "Сименс" Джо Кайзер на този на "Алстом" в писмо, изпратено в събота и след среща между двамата през февруари.

В подробностите "Сименс" предлага да изкупи в брой дейността на Алстом в областта на топлинната енергетика, възобновяемите енергийни източници и преноса на енергия ("енергопреносната мрежа"), оценявани общо на около "10 до 11 милиарда евро".

Германският индустриалец казва още, че е "готов" да отстъпи на "Алстом" част от транспортната си промишленост, а именно изграждането на високоскоростните влаковете ICE и локомотивите. Метровлаковете не са част от предложението.

Говорител на "Сименс" не пожела да коментира или да потвърди съдържанието на това писмо пред АФП. Той само препрати към комюнике на компанията, в което в неделя сутринта съобщава, че е споделила с "Алстом" своята готовност за обсъждане на стратегически въпроси, повдигнати от бъдещо сътрудничество, отказвайки да разкрие повече подробности.

Като се има предвид загрижеността изразена от френското правителство по повод съобщенията за евентуално изкупуване от американската "Дженерал Електрик" на енергийното производство на "Алстом", от страна на "Сименс" управляващият твърди, че има финансови средства и може да стане "без социални последици за двете компании".

След извънреден съвет на управата на "Алстом" в неделя, компанията отбеляза вечерта, че продължава "обмислянето на стратегия" до сряда сутринта, отбеляза АФП.