Същият ръст се регистрира при обществения и частния сектор (6.8 на сто), съобщава КНСБ, цитирайки данни от НСИ.

Продължава тенденцията и през 2014 г. нарастването на средната заплата основно да се дължи на свиване на заетостта.

С по-висок ръст на средната работна заплата на годишна база се икономическите дейности- "Хотелиерство и ресторантьорство" с 18.4 на сто, "Административни и спомагателни дейности" с 11.4 на сто, "Търговия: ремонт на автомобили и мотоциклети" с 10.5 на сто, "Други дейности" с 10.4 на сто, но дори и при този ръст тези икономически дейности продължават да заемат последните места по размер на средната работна заплата в диапазон между 567 до 750 лв, отбелязват от синдиката.

За едногодишен период спад на средната работна заплата се наблюдава при "Операции с недвижими имоти" с 1.9 на сто или с 14 лв. по-малко в сравнение с предходната година, когато достига до 760 лв. Намалението се обуславя по-скоро от частния сектор, в който се регистрира спад на средната работна заплата при тази дейност от -2.1 на сто, докато в обществения сектор нараства с 1.0 на сто, коментират от КНСБ.

Спад на ръста на работната заплата също се регистрира и при "Култура, спорт и развлечения" с 0.3 на сто, а размерът й продължава да остава под нивата на средната работна заплата за страна (676 лв.).

Задържане на ръста на средната работна заплата около същите нива спрямо предходната година се наблюдава при високо платените икономически дейности с размер на трудовото възнаграждение в диапазон от 1537 лв. до 1849 лв., или значително над средното за страна.

При "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения " се отбелязва ръст с 0.9 на сто на годишна база; при "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива"- ръст от 1.1 на сто; при "Финансови и застрахователни дейности" - ръст от 2.3 на сто.