Това договориха на среща в Белград министърът на икономиката Божидар Лукарски и вицепремиерът и министър на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия Расим Ляич.

Двамата посочиха, че към споразумението за съвместна търговия може да се присъедини и Румъния, както бе договорено в Крайова на тристранна междуправителствена среща миналия месец, съобщиха от Министерството на икономиката.

Да се договори споразумение, което да обхване всички области на търговско-икономическото сътрудничество, предложи министър Ляич. Двамата министри смятат, че то може да се подпише в рамките на посещение на вицепремиера на Сърбия в София през месец юли тази година, което да е съпроводено от българо-сръбски бизнес форум.

Вицепремиерът Ляич посочи, че има добри перспективи за сътрудничество в областта на туризма между двете страни. Той отбеляза, че през първите три месеца на тази година българските туристи са били на първо място по посещения в Сърбия.

"За първи път от много години насам има подобно увеличение на туристопотока от България", посочи Ляич.

Според него туристопотокът може да се увеличи чрез съвместни трансгранични проекти, като се търсят средства от европейските фондове и по Дунавската стратегия. Освен това той смята, че двете страни могат да участват заедно в различни туристически и търговски изложения.

Министър Лукарски подчерта, че в Сърбия съществуват доста съвместни фирми. Той покани сръбската страна също да участва в смесени дружества в България, които биха могли да се ползват от финансиране по европейските програми. Министърът заяви заинтересованост на българските предприятия и по отношение на процеса на приватизацията в Сърбия.

Вицепремиерът Ляич потвърди, че Сърбия има интерес за навлизане на български капитал в приватизацията в страната.