Той се аргументира с факта, че Германия е изправена пред проблема със застаряването на населението си и се нуждае от допълнителна работна сила.

"Справянето с притока на бежанци ще изисква усилия от Германия, но имиграцията крие и шансове. Те ще бъдат по-големи, ако ние успеем да интегрираме в обществото и на трудовия пазар хората, дошли при нас, за да останат", посочва Вайдман в интервю за германския в. "Зюддойче цайтунг", цитиран от Франс прес и БТА.

"Имайки предвид демографските промени, Германия се нуждае от допълнителна работна сила, за да може да запази равнището си на благоденствие", допълни банкерът.

Недостигът на работна сила се оценява на близо 1,8 милиона души в Германия в перспективата на 2020 година.

Президентът на Бундесбанк подчерта, че ако германската икономика засега се развива добре, "то това не е нещо, което се подразбира от само себе си и не е причина да се осланяме" на сегашното положение.

"Сегашното съживяване един ден ще спре. В дългосрочна перспектива Германия ще се изправи във всички случи пред големи предизвикателства, ако се замислим за застаряването на обществото, за нарастващата конкуренция в страните с нововъзникващи пазарни икономики или за прехода в енергетиката", допълни Вайдман, известен с консервативните си позиции в управителния съвет на Европейската централна банка, отбелязва АФП.