Протестът им за по-високи възнаграждения бе специално планиран да съвпадне с днешния Черен петък, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на германския синдикат Ферди (Verdi) Томас Фос съобщи, че около 2500 души стачкуват в обектите на онлайн гиганта в Бад Херсфелд, Лайпциг, Рейнберг, Верне, Грабен и Кобленц.

Германският профсъюз от 2013 година се бори за по-добро заплащане на около 12 000 работници в Германия, твърдейки, че персоналът на Амазон получава по-ниски заплати от други свои колеги в търговията на дребно и куриерските услуги.

Американската компания твърди, че складовете й в Германия са логистични центрове и служителите печелят сравнително добре за сектора, припомня АП.
Очаква се стачките в Германия да приключат утре.

В основен склад близо до град Пиаченца, Северна Италия (в Кастел Сан Джовани, провинция Пиаченца - бел. ред.), служители също не се явиха на работа, настоявайки за "достойни заплати".

Италианският еднодневен протест бе приветстван от генералния секретар на Италианския съюз на труда (UIL) Кармело Барбаджало като нещо с "огромна символична стойност, тъй като е ясно, че напредъкът, иновациите и модерността не могат да бъдат за сметка на интересите на работниците".

Италианската стачка бе свикана за работещите на постоянен трудов договор. Синдикатите посъветваха наетите временно и на повикване да останат на работа, за да не рискуват да загубят бъдещи ангажименти.

Амазон твърди, че е създал 2000 позиции на пълно работно време в Италия, където безработицата остава трайно висока.