Така чистият временен оборот възлиза на около 1,55 млрд. евро, спрямо миналата година, когато оборотът бе 1,36 млрд. евро. Решаващи за положителния баланс бяха регионалното разширяване в Европа, Азия и Северна Америка, както и най-новото придобиване на компанията DTC в Южна Германия.

Gebrüder Weiss инвестира общо около 65 млн. евро в разширяването на мрежата си и така удвои обема на инвестициите спрямо миналата година (2016 г. те възлизаха на 32,7 млн. евро).

„С новаторски инвестиции в центрове, инфраструктура и персонал, 2017 г. беше отлична година за Gebrüder Weiss”, обобщава постигнатото изпълнителният директор на Gebrüder Weiss, Волфганг Нийснер.

„Искаме да осигурим еднакви стандарти за качество в логистиката на нашите клиенти по целия свят. И се доближихме значително до това изискване. Отличен резултат достигнаха най-вече секторите ни Сухопътен транспорт и Логистични решения, в конкурентна среда успяхме да увеличим оборота с 15,6% на 1.041,3 млн. евро.”

Делът на собствения капитал още веднъж бе увеличен и сега е 59%, което показва високата финансова стабилност на компанията. Броят на служителите се е увеличил с 4,7% за година, понастоящем възлиза на 6 724 служители на пълно работно време.

Разширяване на мрежата по света

През 2017 г. Gebrüder Weiss постигна друго ключово постижение с разширяването на мрежата си отвъд океана.

Логистичната компания основа собствена местна организация в САЩ, с централа в Чикаго и други центрове в Ню Йорк, Атланта, Бостън, Далас и Лос Анджелис. Компанията засили присъствието си и в китайските търговски центрове: с четири нови филиала в Хонконг, Шънджън, Джандзян и Гуанджоу, Gebrüder Weiss разшири своята мрежа и в Източна Азия. Само в Китай има над 18 филиала, които наред с услугите на въздушния и морски транспорт, предлагат също логистични решения и местна дистрибуция.

Липсващо звено по някогашния Път на коприната между Европа и Азия беше запълнено с основаването на представителство в Ереван, Армения. В емирство Абу Даби Gebrüder Weiss откри пореден филиал на арабския полуостров. В Германия Gebrüder Weiss стартира с четири нови офиса за въздушен и морски транспорт (Air & Sea) в Хамбург, Дюселдорф, Франкфурт и Мюнхен.

Логистичната компания разшири мрежата си за сухопътен транспорт в Южна Германия като придоби немската транспортна фирма Deutsche Transport Compagnie Erich Bogdan GmbH & Co. KG (DTC) със седалище в Нюрнберг. В Тирол логистичната фирма за събития и премествания Kapeller се включи като 100% дъщерна фирма в мрежата на Gebrüder Weiss. Компанията увеличи своите логистични съоръжения в повечето филиали в Австрия, Чехия и Румъния.

Търси се цялостен пакет от услуги

Логистичната компания Gebrüder Weiss е търсена не само заради разширяването на мрежата си. Портфолиото от услуги също продължава да се развива. “Днес, подсигуряването на цялостната логистична верига дава на много световни компании решаващо предимство пред конкуренцията”, обяснява Нийснер.

“Ето защо, за все по-голям брой от нашите клиенти, действаме не само като транспортна компания в класическия смисъл на думата.“

Съвремието изисква специфични за индустрията логистични решения. Това е причината компанията да основе свои клъстъри за отраслите High-tech и Automotive, които анализират специфичните изисквания на тези промишлени отрасли и разработват за тях комплексни решения. Услугите за технологичните компании включват, наред с класическата логистика за складове, доставки и дистрибуция, също концепции за безопасност и техническа дистрибуция, включително инсталация на големи електронни уреди.

Портфолиото от услуги за Аutomotive индустрията включва също доставки Just-in-Time директно до завода, вътрешна логистика и покриването на транснационални региони като спедитор за района. В процес на развитие се намира също секторът „Home Delivery“ (доставка до дома). С продуктовото наименование GW pro.line home, Gebrüder Weiss осъществява пълен обем логистични услуги за крайни клиенти.

През миналата година от тези услуги са се възползвали предимно търговски фирми за електрооборудване и мебели, както и фирми за електронна търговия. Така експертът в логистиката Gebrüder Weiss и през 2017 г. затвърди позицията си като австрийски лидер на пазара в този бизнес сегмент, с около 300 000 реализирани пратки. Понастоящем освен в Австрия, GW pro.line home развива услуги в Чехия, Сърбия, Хърватска, Унгария и Словакия. При колетните услуги, Gebrüder Weiss Paketdienst (GWP), партньор на австрийската DPD, делът на частните клиенти е нараснал с 9%, благодарение на допълнителни иновативни услуги. В Австрия DPD бележи общо увеличение на количеството колети от над 3 милиона на общо 46,5 млн. колета.

Мажоритарен дял на дъщерната фирма на Gebrüder Weiss Inet-logistics беше продадена в средата на 2017 г. на Castik Capital. Софтуерната компания възнамерява да използва допълнителния капитал на Люксембургския фонд за развитие, като затвърди позицията си като един от водещите световни доставчици на системи за управление на транспорта и портали за товарни превози в облак.

За Gebrüder Weiss

С около 7000 служители, 150 собствени филиала и временен годишен оборот от 1,55 милиарда евро (2017 г.) Gebrüder Weiss се нарежда сред водещите транспортни и логистични компании в Европа. Под шапката на Gebrüder Weiss Holding AG със седалище в Лаутерах (Австрия) Наред със своите основни бизнес направления Сухопътен транспорт, Въздушен и морски транспорт, и Логистика, компанията също и редица високоспециализирани отраслови решения и дъщерни фирми, включващи логистичната консултация X|vise, Тectraxx (браншов специалист за високотехнологични фирми), Dicall (комуникационни решения, проучване на пазара, обучение), Rail Cargo (железопътен транспорт) и Gebrüder Weiss Paketdienst, партньор на австрийската DPD. Това обединяване дава възможност на концерна да реагира бързо и гъвкаво на потребностите на клиентите. С множество екологични, икономически и социални мерки, днес фамилната фирма с над 500-годишна история в транспортното дело се счита за пионер по отношение на устойчивото предприемачество.