От средата на февруари има сериозен интерес към АЕЦ "Белене" от страна най-голямата държавна ядрена компания в Китай "Си Ен Си". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол.

Тя уточни, че китайската компания е депозирала писмо до Националната електрическа компания, в което заявява, че проявява интерес към този проект. Енергийният министър информира още, че през миналата седмица и Европейската инвестиционна банка също е заявила, че проявява интерес към възможността да финансира този проект.

Петкова посочи, че интересът на банката е свързан и с доста условности, които са свързани с това как този проект ще бъде финансово структуриран, както и каква ще бъде възвръщаемостта и печалбата. Теменужка Петкова допълни, че стриктно ще бъде изпълнено решението на Народното събрание от 2 март и в изискания срок ще бъдат представени на парламента различните варианти и предложения за най-рационално използване на оборудването за АЕЦ "Белене".

Тя съобщи, че и депозираното писмо от страна на китайската компания ще бъде включено в предложението за решението. "Готвим такова предложение. В министерството вече е създадена работна група. В нея са включени експерти от БЕХ, НЕК, ДП "Радиоактивни отпадъци", АЕЦ "Козлодуй" и експертите от министерството, така че да можем в рамките на срока, който парламентът определи, да направим тези предложения и на база на анализите, които ще бъдат изготвени, да се върви напред", добави Петкова.