Световните лидери са близо до споразумение по основните положения на програма, която да ограничи бонусите за банкерите, чието рисковано поведение е допринесло за глобалната финансова криза, съобщи министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър на пресконференция вчера в началото на срещата на върха на Г-20.
Денят на откриването й бе помрачено от улични протести, при които бяха арестувани 19 души, съобщи Асошиейтед прес.
Гайтнър прогнозира, че споразумението ще влезе в сила до края на календарната година. Той спомена за напредък на още няколко фронта и добави, че САЩ подкрепят усилията на Китай да получи по-голямо право на глас в Международния валутен фонд въпреки резервите на европейските страни. Предвид нарастващата икономическа мощ на Китай това е правилно и Европа го признава, подчерта Гайтнър.
Лидерите се събраха заедно със съпругите си на приема за откриването на срещата, организиран в ботаническа градина, и после се разделиха за отделни банкети вечерта. На по-малко от километър от конгресния център, където ще се водят разговорите днес, полицията използва гранати със сълзотворен газ, димки, гумени куршуми и палки, за да разпръсне млади анархисти, които отвърнаха на призивите да прекратят неразрешения протест, като хвърляха камъни, събаряха кофи за боклук и чупеха витрини. Най-големите сблъсъци избухнаха приблизително по времето, когато пристигнаха президентът Барак Обама и първата дама Мишел Обама. Демонстрантите, които удряха барабани, скандираха лозунги срещу алчността на капитализма и носеха червеночерни знамена, предизвикаха хаос, преминавайки по улиците в центъра на Питсбърг. След намесата на полицията вечерта в квартал Блумфийлд, известен като Малката Италия, останаха само около 300 от първоначалните 2000 протестиращи. Полицията обяви, че е арестувала 19 души. Кметът Люк Рейвънстал се похвали, че благодарение на бързите действия на полицията материалните щети са минимални - само 10 счупени витрини. Няма ранени при протестите. Счупени са витрините на Бостън Маркет, ресторант Кей Еф Си, автосалон на Бе Ем Ве и клон на Фиделити Банк.