"Не ми трябва разрешение от "Епъл", за да изтеглям продукти от пазара. Ако продуктите са опасни, ще поискаме да бъдат изтеглени." Това заяви късно в понеделник в Брюксел еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева, цитирана от АП. Коментарът на Кунева беше директно предупреждение, че Европейската комисия може да изтегли от магазините популярния iPhone на "Епъл", който е един от основните двигатели за рекордните печалби на американската компания.
"Провеждаме лабораторни изследвания на устройството и неговите батерии. Трябва да получим уверение на 100% от някоя от членките на ЕС, че този продукт е опасен. Ако получа такова потвърждение от Франция, ще действам според интересите на потребителя", е заявила Кунева. Комисията е получила оплаквания заради проблеми с iPhone от редица страни - Великобритания, Франция, Германия, Белгия, като има такива сигнали и от САЩ. АП посочва най-фрапиращия случай - момиче, което е пострадало, след като смартфонът буквално е гръмнал в лицето й. Кунева припомни за кафемашините "Сенсео" на "Филипс", които бяха изтеглени от пазара, след като бе доказано, че могат да са опасни за потребителите.
"Ще поискам изтегляне, както направихме със "Сенсео", предупреди Кунева. Засега тезата на "Епъл" по казуса е, че документираните с iPhone инциденти са само за изолирани случаи и не може да се говори за някаква тенденция.