Пред Агенция „Фокус” Войнов обясни, че ще се използва само рецептата на стария Българския държавен стандарт (БДС). Целта е да бъде избегната тежката административна процедура по въвеждането на БДС чрез Българския институт по стандартизация. По старата рецепта на БДС ще се правят кебапчета, кюфтета, кайма, карначета, сурова наденица, кренвирши, наденица, варени колбаси и шпекови колбаси.
Стандартите за тези продукти няма да бъдат задължителни за производителите, но ще гарантират качеството на храните.
„Разбрахме се с министъра на земеделието и храните да не вкарваме стандартите в института по стандартизация. Стандартът няма да се казва БДС, а ще бъде утвърден стандарт с моя заповед. Ние не може да чакаме както при млечните продукти, въвеждането да се разтакава година и половина, че и повече, просто няма време”, каза Войнов.
Важен въпрос е какво ще бъде логото за ориентацията на потребителите в търговската мрежа, обясни Войнов. Според него е най-добре, ако на тях се сложи знамето на страната. Произведените продукти по стандарта обаче ще са на отделен щанд, за да се отличават.
При производството на тези месни деликатеси по рецептата на БДС ще бъде ограничено използването на соевия протеин в рамките на от 2 до 5 %. До края на месеца стандартите ще бъдат подготвени за всички девет месни продукта.
„Аз пускам днес заповедта като утвърждавам тези стандарти, до края на месеца ще бъдат изготвени рецептите, а след това в продължение на 45 дни – до 15 септември, ние ще дадем гратисен период на фирмите, за да могат да се настроят за работа по тези стандарти”, каза Войнов.