Мнозинството американци не взимат целия си отпуск, макар да твърдят, че тази година се нуждаят от почивка повече, отколкото миналата година, информират Ройтерс и БТА.
Близо една трета от служителите, които си вземат отпуска, проверяват какво става на работа през ден, а някои поддържат връзка с работата си на всеки час, сочат данни от ново проучване.
На фона на 9,6 процента безработица хората, които имат работа, изглежда нямат голямо желание да си вземат отпуска. За разлика от европейските страни, където четири или повече седмици отпуск на година са правило, 27 процента от анкетираните посочват, че са имали между 6 и 10 дни годишен отпуск, а 20 процента са почивали по-малко от 3 дни.
Две пети от хората, участвали в допитването, поръчано от Уестин хотелс енд ризортс (Westin Hotels & Resorts) преценяват, че са необходими 3-4 дни, за да си отдъхнеш през отпуска. С увеличаването на безработните, задълженията на запазилите работата, нарастват, което пък води до липса на свободно време за тях.
Данните от проучването, в което са участвали 1500 американци, сочат, че включително през август 22 процента от работниците не са взимали нито са планирали отпуска, въпреки че дните им могат да изгорят, ако не бъдат взети. Мнозинството работници, които не са си взели отпуска, посочват като причини прекалено многото отговорности или стреса на работа, а други казват, че просто не са имали време да планират почивка.
Близо 64 процента от служителите признават, че са отменили или отложили почивката си тази година, като 33 на сто уточняват, че причините са свързани с работата.
Технологиите също са от значение, тъй като мултимедийните мобилни телефони Блекбъри (BlackBerry) и смартфоните дават възможност на служителите да поддържат връзка с работата си по начини, които преди не са били възможни.