Това показват данните на Сметната палата, оповестени от проф. Валери Димитров при подписването на споразумение за сътрудничество между Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), предаде БТА.
През последните четири години АДФИ пък е извършила проверки на 5500 процедури за обществени поръчки на стойност 5 млрд. лева и в над 60% от случаите са констатирани административни нарушения, посочи Теменужка Петкова, директор на агенцията. По думите й все по-често финансовите инспектори констатират нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП), свързани с ограничаващи някои от кандидатите условия или условия, които дават предимства на други. Това означава, че няма гаранция, че ще се спазват принципите на лоялна конкуренция, заяви Петкова.
АДФИ е констатирала и над 1000 случая на необявяване на обществена поръчка, при които държавата е ощетена с около 220 млн. лв. За последните четири години са издадени с 7740 акта за административни нарушения, повечето от тях се обжалват, показват данните на агенцията. Общините са били обект на най-много проверки, посочи още Теменужка Петкова.
В отговор на въпрос дали има констатирани нарушения при усвояване на средства от еврофондовете, проф. Димитров заяви, че при обществените поръчки, свързани с европари се констатират същите данни, както и при обществените поръчки, свързани с усвояване на средства от общинските или държавния бюджет. Димитров каза, че по оперативните програми има много повече контролни органи, които да следят как се разходват парите и дори напоследък има страх от обявяване на обществени поръчки по европейските програми. Димитров допълни, че има лоши практики при организирането на процедурите и това е трайна тенденция.
Председателят на КЗК Петко Николов изтъкна, че подписаното днес споразумение има за цел да повиши контрола в областта на обществените поръчки и да позволи прилагането на мерки срещу ограничаването на конкуренцията при провеждане на различни тръжни и конкурсни процедури.

През този месец министерството на икономиката публикува предложения за изменения в Закона за обществените поръчки, направени под ръководството на министъра по еврофондовете Томислав Дончев. Законопроектът ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание до юни.
Според Дончев ще се въведе нов механизъм за предварителен контрол на възлаганите обществени поръчки, който цели да дисциплинира системата и да намали обжалванията, както и да се намалят процедурните нередности.
Предложените промени обаче предизвикаха критиките на бизнес организациите, според които те засягат само административната част, а в частта за бизнеса няма почти никакво изменение, както и не се решава проблемът с "творчеството" в търговете и нагласените конкурси.