Три големи стратегически инвеститора купиха тръжни документи за участие в конкурса за приватизация на “Булгартабак“ до изтичането на крайния срок в 17,30 ч в четвъртък, пише “Труд“. Това са вторият в световен мащаб производител на цигари "Бритиш американ табако", "Джапан табако интернешънъл" и "Кореан табако груп".
Веднъж БАТ вече участва в процедура за приватизация на "Булгартабак" - преди 6 години, но до сделка не се стигна на финалната права.
Японската и корейските компании се опитват да започнат производство в ЕС, за да избегнат плащането на високите вносни мита за своите цигари.
Обявата за конкурса бе публикувана в Държавен вестник на 10 май. Продават се 5 881 380 броя акции, които са около 79,83% от капитала на дружеството. След обнародването на заповедта следва 110-дневен срок за оценка на кандидатурите и приключване на сделката.
Към момента на старта на конкурса седем инвеститори бяха проявили сериозен интерес към приватизацията. Сред тях, според шефа на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов, са "Филип Морис", "Джапан табако интернешънъл" и корейската КТ&G, както и трима финансови инвеститори.
Кингс Табако“ - бившата цигарена фабрика на “Булгартабак“ в Пловдив, също обяви, че има интерес към приватизацията на холдинга. Сред финансовите инвеститори, проявили интерес, вече бе спомената и Корпоративна банка.  
Преди няколко дни депутатът от левицата Румен Овчаров обвини премиера Бойко Борисов, че критериите за приватизация на "Булгартабак" се правят за една фирма, която трябва да спечели. Овчаров отказа да назове фирмата, но изтъкна, че е сложил името й в плик, подпечатан с червен восък, който се намира в редакцията на един вестник.
Според него, "Булгартабак холдинг" АД ще бъде продаден на много ниска цена.