Поскъпване на природния газ за третото тримесечие с 6,91 на сто до 568,92 лева за 1000 куб. метра, без ДДС, предлага за утвърждаване държавното газово дружество "Булгаргаз". Това се посочва в съобщение на компанията, изпратено до БТА.
В съответствие с изискванията на Наредбата за регулиране на цените на природния газ, "Булгаргаз" ЕАД, дъщерно дружество на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД, на всеки три месеца изготвя и внася в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ предложение за утвърждаване на продажна цена на природния газ.
Увеличението спрямо утвърдената от ДКЕВР цена за второто тримесечие е с 36,78 лева за 1000 куб. метра. В сравнение с предложената от "Булгаргаз" ЕАД цена за второ тримесечие на 2011 г. увеличението е с 25.87 лева за хиляда кубически метра или с 4.76 на сто.
Увеличението в сравнение с действащата цена е в резултат на по-високите през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари, посочват от газовото дружество. Предложението за продажна цена на природния газ през трето тримесечие на 2011 г. не включва недовзети от "Булгаргаз" ЕАД от предходни периоди приходи.