Кредитният рейтинг на България е крайно подценен. Това заяви в интервю за Информационна агенция КРОСС икономистът Емил Хърсев. „От години рейтингът е недостоверен.

От 20 години поне е крайно подценен, както и на всички останали страни в региона”, каза той. Между другото, аз си мисля, че с това са ни направили услуга”, добави Хърсев. По повод съобщението, че във връзка с наближаването на 2 август, когато дългът на САЩ ще достигне горния си праг на допустимост, според американското законодателство, рейтинговата агенция Moody’s обмисля да намали кредитния рейтинг на Съединените щати, което би било исторически прецедент, Емил Хърсев заяви, че това не бива да се приема на сериозно. Според него, рейтинговите агенции вървят към своя предизвестен крах:
„Това е един опит на едни малко на брой – практически три, специализирани агенции, да се опитат да се задържат по този начин в сегмента, който си изградиха, благодарение активната подкрепа именно на САЩ и Европа”.
„Нормалният финансист просто не може да си представи как е възможно и хилядите дребни инвеститори, и хилядите депутати и законодатели в страните по света да си въобразяват, че можеш да измериш качеството на финансов актив с три буквички, каквито и плюсове и минуси да му слагаш отзад.
Параметрите и показателите, с които се работи във финансовите анализи, са по-сложни. Това е смешно и е просто една историческа давност, която беше свръх експонирана от регулаторите -законодатели, централни банки, надзора на финансовите пазари и т.н. То просто се превърна в един фетиш във финансовата индустрия и от него няма никакъв смисъл”, коментира още Хърсев.
По думите му, професионалните инвеститори и техните клиенти могат да ползват услугите на професионалисти, за да получат правилна преценка за качеството на финансовите инструменти и различните рискове, с които са свързани те:
„Не е необходимо някой от наследниците на г-н Moody’s, чиято основна професия впрочем е била кръчмар и сигурно за развеселяване на гостите си е подготвял такива рейтинги, да събира информация, да я преработва, смила и изплюва във вид на три букви”.