Как се измениха цените през октомври?
Годишната инфлация в края на октомври е била 0,8 на сто
Годишната инфлацията през октомври 2020-а е била 0,8%, сочат данните на Националния статистически институт.
Месечната инфлация през октомври, спрямо септември пък е достигнала 0,6 на сто. Изчисленията показват обаче, че от началото на годината цените са се понижили с 0,5 процента.
По отношение на средногодишната инфлация - за периода от ноември 2019 до октомври 2020 г., спрямо същия период година по-рано, НСИ изчислява, че тя възлиза на 2.2 на сто.
Как се измениха цените през октомври 2020 г. спрямо предходния месец:
- хранителни продукти и безалкохолни напитки - увеличение с 0.1%;
- алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 0.1%;
- облекло и обувки - увеличение с 8.1%;
- жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - увеличение с 0.1%
- жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържанена дома - увеличение с 0.1%;
- здравеопазване - увеличение с 0.1%;
- транспорт - намаление с 0.6%;
- съобщения - намаление с 0.2%;
- развлечения и култура - увеличение с 6.0%;
- образование - увеличение с 0.7%;
- ресторанти и хотели - цените остават на равнището от миналия месец;
- разнообразни стоки и услуги - увеличение с 0.1%.
По-скъпи са били следните хранителни продукти:
ориз - с 2.7%, брашно - с 0.6%, типов и ръжен хляб - с 0.6%, макаронени изделия - с 1.8%, зърнени закуски - с 0.6%, малотрайни колбаси - с 1.8%, пълномаслено прясно мляко - с 0.3%, сирене - с 1.3%, извара - с 0.7%, маргарин - с 1.5%, олио - със 7.7%, грозде - с 3.8%, домати - с 10.2%, краставици - с 6.0%, пипер - със 7.0%, зрял лук - с 3.9%, гъби - с 1.1%, зрял боб - с 1.6%, леща - с 1.7%, захар - с 0.8%, сол - с 1.4%, чай - с 0.6%, минерална вода - с 0.9%, газирани напитки - с 1.1%, плодови сокове - с 0.9%, ракии - с 1.0%, вина - с 0.7%, и други.
По-евтини сред храните са били:
бял хляб - с 0.4%, хляб "Добруджа" - с 0.8%, месо от едър рогат добитък - с 0.7%, свинско месо - с 1.1%, месо от домашни птици - с 0.3%, трайни колбаси - с 0.8%, мляно месо (кайма) - с 1.9%, нискомаслено прясно мляко - с 0.2%, кисели млека - с 0.6%, кашкавал - с 0.8%, яйца - с 0.1%, масло - с 0.4%, ябълки - със 7.6%, цитрусови и южни плодове - с 6.5%, зеле - с 9.1%, зрял чесън - с 2.7%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 6.0%, картофи - с 1.0%, оцет - с 1.7%, кафе - с 0.4%, бира - с 0.5%, и други.
В нехранителните стоки инфлация е отчетена при:
облекло и обувки - съответно със 7.2 и 10.1%, централно газоснабдяване - с 5.6%, газообразни горива за битови нужди - с 0.8%, бойлери - с 2.3%, климатични инсталации - с 0.7%, други почистващи и дезинфекционни средства (течни препарати за почистване на дома) - с 1.7%, автомобилен бензин А95Н - с 0.4%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 0.8%, метан за ЛТС - с 2.0%, градинарство и цветарство - с по 0.3%, кина и театри - с 0.4%, ресторанти и кафенета - с по 0.3%, бръснаро-фризьорски услуги - с 0.3%, козметични продукти - с 0.4%, банкови услуги и такси - с 0.2%, и други.
Дефлация през октомври е застигнала стоки като:
хладилници и фризери - с 1.5%, перални и съдомиялни машини - с 0.7%, прахове за пране - с 0.5%, дизелово гориво - с 0.6%, мобилни телефонни апарати - с 2.4%, телевизори - с 0.6%, услуги по краткосрочно настаняване - с 3.3%, продукти за лична хигиена - с 0.6%, застраховки, свързани с жилището - с 2.0%, автомобилни застраховки - с 0.5%, и други.
През октомври 2020 г. цените на лекарските и стоматологичните услуги, както и на лекарствените продукти, са се увеличили с по 0.1%.
Хармонизираният индекс на потребителските цени
за октомври 2020 г. спрямо септември 2020 г. е 100.2%, т.е. месечната инфлация е 0.2%. Инфлацията от началото на годината (октомври 2020 г. спрямо декември 2019 г.) е минус 0.5%, а годишната инфлация за октомври 2020 г. спрямо октомври 2019 г. е 0.6% (табл. 2 от приложението).
Средногодишната инфлация за периода ноември 2019 - октомври 2020 г. спрямо периода ноември 2018 - октомври 2019 г. е 1.6 на сто.
НСИ пояснява, че индексът на потребителските цени е официален измерител на инфлацията в България. Той оценява общото относително изменение на цените на стоките и услугите, използвани от домакинствата за лично (непроизводствено) потребление, и се изчислява, като се прилага структурата на крайните парични потребителски разходи на българските домакинства. Основен източник на информация за разходите е изследването на бюджетите на домакинствата в страната.
Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.