По време на срещата страните се обединиха около необходимостта предложените промени в нормативната уредба спешно да бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Участниците в срещата изразиха мнение, че мястото за обсъждане и решаване на въпросите свързани с трудовите и осигурителни отношения и жизненото равнище, е именно НСТС, където държавата в сътрудничество и след консултации със социалните партньори формира позициите си. Необходим е конкретен експертен подход.

В съответствие с Правилника за организацията и дейността на съветите за тристранно сътрудничество Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Конфедерацията на независимите синдикати в България внасят писмено искане до председателя на НСТС за спешно свикване на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество по темата.

Миналата седмица Мая Манолова и Пламен Димитров направиха съвместно предложение за промени в 7 закона, с които да се преустанови практиката на неизплащания на възнаграждения на служители.

Те включват:

Невъзможност собственици на фирми да продават активи на клошари и неграмотни хора с цел да избегнат плащания към работниците.

Забрана на продажбата на предприятия и дружествени дялове без работодателите да са изплатили всичко дължимо на своите работници.

Фирми с неизплатени задължения към работници да не могат да участват в обществени поръчки.

При фалит на фирма вземанията на служителите и да бъдат първи по ред.

Манолова и шефът на КНСБ Пламен Димитров имат претенции и към фонда за обезщетение на работниците във фалирали предприятия. Според тях в него има 250 млн. лв. а изплатените обезщетения са минимални.

Работниците да започват производство по несъстоятелност, когато работодателите им са в неплатежоспособност.

Да бъдат разширени контролните правомощия на Инспекцията по труда“, каза още омбудсманът.