Covid-19 промени драматично възможността за какъвто и да е вид прогнози за развитието на бизнеса и пазара на труда. Почти половин милиард са загубените работни места в световен мащаб през второто тримесечие на 2020 година. В пъти повече са хората, които изпитват сериозни съмнения за бъдещето на работното си място. Немалко са и хората, които се обаче се възползваха от ситуацията и размърдването на пластовете и в поредицата от проблеми, откриха много възможности за стъпка напред.

Вследствие на всичките тези резултати, се обърнахме към читателите на Dir.bg с въпроса "Промени ли Covid кризата плановете ви за професионална реализация?"

Отговорите ви потвърдиха всички горе описани тенденции:

  • всеки четвърти споделя, че е загубил работното си място
  • всеки трети е пропуснал възможността за повишение
  • също така, всеки трети признава, че епидемията не се е отразила по никакъв начин на случващото се на работното му място
  • около 10% от хората са получили по-добри условия и позиция

Всичко това поставя много въпроси, на които всеки сам трябва да потърси своите отговори. Адаптивността в условията на вирусната епидемия е ключова. Какви ще бъдат персоналните последици, зависи и от нас самите. Нужна ни е здрава психика, известно търпение, ясна оценка на възможности ни и всеки да се опита да вдигне нивото, за да успее да открие нови хоризонти и да покрие своите очаквания. В такива тежки времена, всеки трябва да поеме повече отговорности, както лична, така и колективна.

Очаквайте и участвайте и в следващите анкети на Dir.bg, в които заедно ще търсим отговор на всички въпроси, които касаят работното ни ежедневие.