Храните на едро продължават да поскъпват втора поредна седмица
На годишна база, спрямо 5 ноември 2020 г., цените на хранителните продукти по стоковите тържища са нараснали със 7.70%, а от началото на годината са се повишили със 7.76 на сто
Потвърждават се всички прогнози, че поскъпването на храните ще продължи. Като един основните компоненти на инфлацията цените на храните поскъпват втора поредна седмица по стоковите тържища в страната, след като преди това поевтиняваха три поредни седмици през октомври.
Още по темата
- Пазарът на храни на едро се укротява след 11 седмици на поскъпване
- Плодовете и зеленчуците натиснаха цените на храните
- По заръка на Путин Русия ще пълни европейските газови хранилища след 8 ноември - след като запълни своите
- Производителите на нездравословни храни няма да могат да рекламират пред деца в Испания
- Инфлацията вдигна цените на храните по стоковите тържища
- Световните цени на храните с 10-годишен максимум
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ), и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 5 ноември е на ниво от 1.666 пункта, спрямо 1.651 пункта на 29 октомври или седмично поскъпване с 0.90%.
Преди това ДКСБТ отчете: повишение на цените с 1.16% (25-29 октомври), без промяна на цените (18-22), спад с 0.18% (11-15) и понижение с 1.03% (4-8). От края на юли до края септември, в продължение на 11 поредни седмици храните на едро постоянна се повишаваха. Толкова продължително време на непрекъснато нарастване на цените на хранителните продукти не е отчитано от началото на 2012 година (януари-март), след което е последвало продължително седмично поевтиняване.
Месечни равносметки
В предишните четири месеца цените по тържищата се повишаваха с различен темп на нарастване. През миналия октомври беше отчетено средно незначително поевтиняване, само с 0.06 на сто. През септември цените на едро се повишиха средно с 2.35%. През август месечното поскъпване беше с 6.65%, за юли, обаче, равносметката беше отрицателна - храните на едро поевтиняха средно с 1.88%, сочат обобщените данни от седмичните бюлетини на ДКСБТ.
От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 30 ноември тази година), до 5 ноември храните на едро по стоковите тържищата в страната са поскъпнали с 6.52%, колкото и от началото на 2021 година. На годишна база, спрямо 5 ноември 2020 година, ИТЦ се е повишил със 7.70% (от 1.547 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.
Седмичната равносметка
показва, че от включените в бюлетина на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 28 са поскъпнали, 5 са поевтинели и само един е без промяна в цената.
За разлика от последните седмици на октомври, когато се наблюдаваше постоянно намаляване на цените на храните на едро по области, през отминалите пет работни дни (1-5 ноември) ножицата е започнала отново да се разтворя повече за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове. Най-голяма е разликата от 4.71 лева при кравето сирене (от 4.59 лв./кг в Добрич до 9.30 лв./кг в Силистра), при кашкавала "Витоша" разликата е 4.38 лева (от 9.12 лв./кг в Русе до 13.50 лв./кг в Монтана и Хасково), 3.60 лева е разликата при каймата смес (от 4.20 лв./кг в Бургас до 7.80 лв./кг във Велико Търново и Плевен), при зрелия фасул разликата е 2.34 лева (от 2.70 лв./кг в Смолян до 5.04 лв./кг в Силистра), 2.00 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 2.80 лв./литъра в Шумен и Варна до 4.80 лв./литъра в София), при замразеното пиле разликата е 2.00 лева (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 5.00 лв./кг в Бургас), 1.35 лева е разликата при ориза (от 1.65 лв./кг в Смолян до 3.00 лв./кг в Пловдив), при брашното тип 500 разликата е 0.77 лева (от 0.68 лв./кг във Варна до 1.45 лв./кг в София), 0.70 лева е разликата при захарта (от. 1.10 лв./кг в Шумен до 1.80 лв./кг в Пловдив), при яйцата разликата е 0.08 лева (от 0.17 лв./броя в Силистра до 0.25 лв./броя в Смолян).
При основните месни, млечни и други храни
От всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ продукти, на седмична база поскъпналите са 17, поевтинелите са два и само един е без промяна в цената, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти - от минус 0.6% до плюс 4.8%.
На седмична база най-много е поскъпнала захарта (+4.8% до 1.54 лв./кг), следвана от пакетчето масло 125 грама (+3.0% до 2.05 лв./кг), зрелия фасул (+2.8% до 4.01 лв./кг), брашното тип 500 (+2.8% до 1.11 лв./кг), ориза (+2.2% до 2.33 лв./кг), слънчогледовото олио (+2.1% до 3.43 лв./литъра), малотрайни колбаси, вкл. шунка (+1.7% до 6.02 лв./кг), кравето сирене (+1.6% до 7.74 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.8% до 11.85 лв./кг), пилешки кренвирши (+0.8% до 3.97 лв./кг), лещата (+0.6% до 3.26 лв./кг), замразеното пиле (+0.4% до 4.64 лв./кг).
Без промяна в цената са яйцата (0.22 лв./брой). Поевтинели са само трайният варено-пушен салам (-0.6% до 8.88 лв./кг) и прясното мляко (-0.5% до 1.89 лв./литъра).
На годишна база, спрямо 5 ноември 2020 година, поскъпнали са почти всички месни и млечни и други храни, с изключение на ориза и зрелия фасул, които са поевтинели, съответно с 0.14 лева от 2.47 лв./кг преди година и с 0.08 лева от 4.09 лв./кг.
Най-голяма е разликата на годишна база на цената на едро на кашкавала "Витоша" (+0.87 лева от 10.98 лв./кг), следван от лещата (+0.85 лева от 2.41 лв./кг), слънчогледовото олио (+0.81 лева от 2.62 лв./литъра), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.78 лева от 5.24 лв./кг), кравето сирене (+0.65 лева от 7.09 лв./кг), замразеното пиле (+0.61 лева от 4.03 лв./кг).
При зеленчуците
на седмична база също преобладават поскъпналите, като за тази група храни трендът е малко по-широк - от минус 4.8% до плюс 7.0 на сто. Най-много е поскъпнал зрелият кромид лук (+11.0% до 0.81 лв./кг), следван от червения пипер (+10.8% до 1.64 лв./кг), доматите от внос (+7.0% до 1.98 лв./кг), картофите (+2.5% до 0.83 лв./кг), оранжерийните краставици (+2.5% до 2.05 лв./кг) и зелето (+2.2% до 0.94 лв./кг).
Най-много са поевтинели оранжерийните домати (-4.8% до 2.20 лв./кг), следвани от морковите (-2.0% до 0.98 лв./кг) и зеления пипер (-1.4% до 1.38 лв./кг).
На годишна база поскъпналите са значително повече, като най-голяма е ценовата разлика при зелето (+0.35 лева от 0.59 лв./кг преди година), следвано от морковите (+0.34 лева от 0.64 лв./кг), зеления пипер (+0.23 лева от 1.15 лв./кг), картофите (+0.21 лева от 0.62 лв./кг), червения пипер (+0.17 лева от 1.47 лв./кг). Поевтинели са само оранжерийните домати (-0.27 лева от 2.47 лв./кг) и оранжерийните краставици (-0.21 лева от 2.26 лв./кг).
При плодовете
наблюдаваните от ДКСБТ, всички са поскъпнали, като трендът при тях по това време на годината също е малко по-свит - от плюс 1.5% до плюс 5.4 на сто. Най-много са нараснали цените на ябълките (+5.4% до 1.18 лв./кг), следвани от гроздето (+4.8% до 1.54 лв./кг), бананите (+3.9% до 2.13 лв./кг), портокалите (+2.0% до 2.05 лв./кг) и лимоните (+2.0% до 2.03 лв./кг).
И на годишна база поскъпналите плодове са повече от поевтинелите, като най-голяма е разликата в цената на бананите (+0.17 лева от 1.96 лв./кг година по-рано), следвани от гроздето (+0.07 лева от 1.47 лв./кг) и ябълките (+0.01 лева от 1.17 лв./кг). Поевтинели са само лимоните (-0.03 лева от 2.05 лв./кг).