Плодовете поевтиняха, повечето зеленчуци поскъпнаха
Цените на храните на едро по стоковите тържища се повишиха за пета поредна седмица, но темпът на нарастване се забавя до 0.06 на сто
За пръв път през последните пет работни седмици всички плодове по стоковите тържища са поевтинели, а повечето зеленчуци са поскъпнал, но като цяло цените на едро на храните са се повишили отново за пета поредна седмица (22-26 ноември), но темпът на нарастване се забавя значително.
При наблюдаваните от ДКСБТ плодове трендът за тази група храни по това време на годината е доста широк - от минус 7.0% до минус 0.9 на сто, но на годишна база, спрямо 26 ноември 2020 година, отново има превес на поскъпналите.
При зеленчуците също трендът е доста широк - от минус 8.8% до плюс 5.5 на сто, докато на годишна база всички зеленчуци са поскъпнали.
От всичките 20 наблюдавани от Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) основни месни, млечни и други храни на седмична база поскъпналите са 16, поевтинял е само зрелият фасул и 3 са без промяна в цената, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти - от минус 3.0% до плюс 3.7%. На годишна база, спрямо 19 ноември 2020 година, поскъпнали са почти всички месни, млечни и други храни, с изключение на лещата, която е поевтиняла.
Като цяло храните на едро по стоковите тържища са поскъпнал за пета поредна седмица (22-26 ноември), но значително по-слабо в сравнение с предходната, след като преди това поевтиняваха три поредни седмици през октомври. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 29 ноември е на ниво от 1.694 пункта, спрямо 1.693 пункта на 19 ноември или седмично поскъпване с 0.06%.
Преди това ДКСБТ отчете: повишаване на цените с 2.48% (15-19 ноември), което е най-високото нарастване за последните пет работни седмици; с 0.96% (8-12 ноември); с 0.90% (1-5 ноември); с 1.16% (25-29 октомври); без промяна в цените (18-22 октомври); спад с 0.18% (11-15 октомври) и понижение с 1.03% (4-8 октомври).
От края на юли до края септември, в продължение на 11 поредни седмици храните на едро постоянна се повишаваха. Толкова продължително време на непрекъснато нарастване на цените на хранителните продукти не е отчитано от началото на 2012 година (януари-март), след което е последвало продължително седмично поевтиняване.
Месечните равносметки
От началото на настоящия месец до 26 ноември, за четири поредни седмици, цените на едро са поскъпнали с 2.60 на сто.
В предишните месеци цените по тържищата се повишават с различен темп на нарастване, но имаше и месеци със среден спад. През миналия октомври поевтиняването беше незначително, само с 0.06 на сто, през септември цените на едро се повишиха средно с 2.35%. През август месечното поскъпване е с 6.65%, за юли, обаче, равносметката е отрицателна - храните на едро са поевтинели средно с 1.88%, сочат обобщените данни от седмичните бюлетини на ДКСБТ.
От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 31 март 2022 година), до 26 ноември 2021 г. храните на едро по стоковите тържищата в страната са поскъпнали с 8.31%, колкото и от началото на годината. На годишна база, спрямо 26 ноември 2020 година, ИТЦ се е повишил с 10.07% (от 1.539 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.
Седмичната равносметка
показва, че от включените в бюлетина на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 21 са поскъпнали, 10 са поевтинели и 3 са без промяна в цената.
Прави впечатление, че ценовата ножица на храните на едро по области продължава да се разтваря, след като през октомври и в началото на ноември се наблюдаваше постоянно намаляване на ценовата разлика за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове. През отминалите пет работни дни (22-26 ноември) най-голяма е разликата от 4.73 лева при кравето сирене (от 4.77 лв./кг в Добрич до 9.50 лв./кг в Пловдив), при кашкавала "Витоша" разликата е 4.38 лева (от 9.12 лв./кг в Русе до13.50 лв./кг в Монтана и Хасково, 3.80 лева е разликата при каймата смес (от 4.20 лв./кг в Бургас до 8.00 лв./кг в София), при замразеното пиле разликата е 2.55 лева (от 3.45 лв./кг във Велико Търново до 6.00 лв./кг в Силистра), 2.50 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.30 лв./кг в Хасково до 4.80 лв./кг в София и Ямбол), при ориза разликата е 1.90 лева (от 1.70 лв./кг в Русе до 3.60 лв./кг в София), 1.25 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 3.05 лв./литъра във Велико Търново до 4.30 лв./литъра в София), при брашното тип 500 разликата е 1.07 лева (от 0.68 лв./кг във Варна до 1.75 лв./кг в Бургас), 0.60 лева е разликата при захарта (от 1.20 лв./кг в Пловдив и Силистра до 1.80 лв./кг в София), при яйцата разликата е 0.10 лева (от 0.18 лв./броя във Варна и Плевен до 0.28 лв./броя в София).
При млечните, месните и други храни
на седмична база най-много е поскъпнало брашното тип 500 (+3.7% до 1.13 лв./кг), следвано от пилешките кренвирши (+2.7% до 4.17 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+2.5% до 2.07 лв./броя), лещата (+2.2% до 3.32 лв./кг), захарта (+1.9% до 1.62 лв./кг), слънчогледовото олио (+1.4% до 3.60 лв./литъра), кравето сирене (+1.3% до 7.76 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+1.2% до 6.02. лв./кг), замразеното пиле (1.1% до 4.58 лв./кг), ориза (+0.9% до 2.33 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.8% до 12.10 лв./кг), траен варено-пушен салам (+0.2% до 9.27 лв./кг).
Без промяна в цената са яйцата (0.20 лв./броя) и прясното мляко, 3% масленост (1.86 лв./литъра).
Поевтинял е само зрелият фасул (-3.0% до 3.88 лв./кг)
На годишна база, спрямо 26 ноември 2020 година, всички млечни и месни храни са поскъпнали, само лещата е поевтиняла с 0.11 лева (от 2.43 лв./кг преди година). Най-много е поскъпнал кашкавалът "Витоша" (+1.26 лева от 10.84 лв./кг), следван от слънчогледовото олио (+0.92 лева от 2.68 лв./литъра), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.77 лева от 5.25 лв./кг), кравето сирене (+0.77 лева от 6.99 лв./кг), замразеното пиле (+0.64 лева от 3.94 лв./кг).
При зеленчуците
на седмична база най-много е поскъпнал зеленият пипер (+5.5% до 1.74 лв./кг), следван от зелето (+2.0% до 1.01 лв./кг), оранжерийните домати (+1.9% до 2.14 лв./кг), оранжерийните краставици (+1.3% до 2-28 лв./кг) и червения пипер (+1.1% до 1.77 лв./кг).
Най-много са поевтинели доматите от внос (-8.8% до 1.87 лв./кг), следвани от морковите (-7.1% до 0.91 лв./кг), зрелия кромид лук (-7.1% до 0.78 лв./кг) и картофите (-3.5% до 0.82 лв./кг).
На годишна база всички зеленчуци са поскъпнали, като най-голямо е нарастването на цените при оранжерийните домати (+1.75 лева от 2.39 лв./кг), следвани от картофите (+0.72 лева от 0.61 лв./кг), зелето (+0.42 лева от 0.59 лв./кг), зеления пипер (+0.38 лева от 1.36 лв./кг), оранжерийните краставици (+0.20 лева от 2.08 лв./кг).
При плодовете
ДКСБТ отчита, че всички наблюдавани са поевтинели. Най-много са спаднали цените на мандарините (-7.0% до 2.00 лв./кг), следвани от ябълките (-6.6% до 1.13 лв./кг), лимоните (-5.9% до 1.90 лв./кг) и бананите (-0.9% до 2.20 лв./кг).
На годишна база, спрямо 26 ноември 2020 година, най-много са поскъпнали бананите (+0.24 лева от 1.96 лв./кг), следвани от портокалите (+0.15 лева от 1.85 лв./кг) и лимоните (+0.12 лева от 1.78 лв./кг). Поевтинели са само ябълките (-0.17 лева от 1.30 лв./кг).