За пръв път през последните пет работни седмици всички плодове по стоковите тържища са поевтинели, а повечето зеленчуци са поскъпнал, но като цяло цените на едро на храните са се повишили отново за пета поредна седмица (22-26 ноември), но темпът на нарастване се забавя значително.

При наблюдаваните от ДКСБТ плодове трендът за тази група храни по това време на годината е доста широк - от минус 7.0% до минус 0.9 на сто, но на годишна база, спрямо 26 ноември 2020 година, отново има превес на поскъпналите.

При зеленчуците също трендът е доста широк - от минус 8.8% до плюс 5.5 на сто, докато на годишна база всички зеленчуци са поскъпнали.

От всичките 20 наблюдавани от Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) основни месни, млечни и други храни на седмична база поскъпналите са 16, поевтинял е само зрелият фасул и 3 са без промяна в цената, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти - от минус 3.0% до плюс 3.7%. На годишна база, спрямо 19 ноември 2020 година, поскъпнали са почти всички месни, млечни и други храни, с изключение на лещата, която е поевтиняла.

Като цяло храните на едро по стоковите тържища са поскъпнал за пета поредна седмица (22-26 ноември), но значително по-слабо в сравнение с предходната, след като преди това поевтиняваха три поредни седмици през октомври. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 29 ноември е на ниво от 1.694 пункта, спрямо 1.693 пункта на 19 ноември или седмично поскъпване с 0.06%.

Преди това ДКСБТ отчете: повишаване на цените с 2.48% (15-19 ноември), което е най-високото нарастване за последните пет работни седмици; с 0.96% (8-12 ноември); с 0.90% (1-5 ноември); с 1.16% (25-29 октомври); без промяна в цените (18-22 октомври); спад с 0.18% (11-15 октомври) и понижение с 1.03% (4-8 октомври).

От края на юли до края септември, в продължение на 11 поредни седмици храните на едро постоянна се повишаваха. Толкова продължително време на непрекъснато нарастване на цените на хранителните продукти не е отчитано от началото на 2012 година (януари-март), след което е последвало продължително седмично поевтиняване.

Месечните равносметки

От началото на настоящия месец до 26 ноември, за четири поредни седмици, цените на едро са поскъпнали с 2.60 на сто.

В предишните месеци цените по тържищата се повишават с различен темп на нарастване, но имаше и месеци със среден спад. През миналия октомври поевтиняването беше незначително, само с 0.06 на сто, през септември цените на едро се повишиха средно с 2.35%. През август месечното поскъпване е с 6.65%, за юли, обаче, равносметката е отрицателна - храните на едро са поевтинели средно с 1.88%, сочат обобщените данни от седмичните бюлетини на ДКСБТ.

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 31 март 2022 година), до 26 ноември 2021 г. храните на едро по стоковите тържищата в страната са поскъпнали с 8.31%, колкото и от началото на годината. На годишна база, спрямо 26 ноември 2020 година, ИТЦ се е повишил с 10.07% (от 1.539 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че от включените в бюлетина на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 21 са поскъпнали, 10 са поевтинели и 3 са без промяна в цената.

Прави впечатление, че ценовата ножица на храните на едро по области продължава да се разтваря, след като през октомври и в началото на ноември се наблюдаваше постоянно намаляване на ценовата разлика за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове. През отминалите пет работни дни (22-26 ноември) най-голяма е разликата от 4.73 лева при кравето сирене (от 4.77 лв./кг в Добрич до 9.50 лв./кг в Пловдив), при кашкавала "Витоша" разликата е 4.38 лева (от 9.12 лв./кг в Русе до13.50 лв./кг в Монтана и Хасково, 3.80 лева е разликата при каймата смес (от 4.20 лв./кг в Бургас до 8.00 лв./кг в София), при замразеното пиле разликата е 2.55 лева (от 3.45 лв./кг във Велико Търново до 6.00 лв./кг в Силистра), 2.50 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.30 лв./кг в Хасково до 4.80 лв./кг в София и Ямбол), при ориза разликата е 1.90 лева (от 1.70 лв./кг в Русе до 3.60 лв./кг в София), 1.25 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 3.05 лв./литъра във Велико Търново до 4.30 лв./литъра в София), при брашното тип 500 разликата е 1.07 лева (от 0.68 лв./кг във Варна до 1.75 лв./кг в Бургас), 0.60 лева е разликата при захарта (от 1.20 лв./кг в Пловдив и Силистра до 1.80 лв./кг в София), при яйцата разликата е 0.10 лева (от 0.18 лв./броя във Варна и Плевен до 0.28 лв./броя в София).

При млечните, месните и други храни

на седмична база най-много е поскъпнало брашното тип 500 (+3.7% до 1.13 лв./кг), следвано от пилешките кренвирши (+2.7% до 4.17 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+2.5% до 2.07 лв./броя), лещата (+2.2% до 3.32 лв./кг), захарта (+1.9% до 1.62 лв./кг), слънчогледовото олио (+1.4% до 3.60 лв./литъра), кравето сирене (+1.3% до 7.76 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+1.2% до 6.02. лв./кг), замразеното пиле (1.1% до 4.58 лв./кг), ориза (+0.9% до 2.33 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.8% до 12.10 лв./кг), траен варено-пушен салам (+0.2% до 9.27 лв./кг).

Без промяна в цената са яйцата (0.20 лв./броя) и прясното мляко, 3% масленост (1.86 лв./литъра).

Поевтинял е само зрелият фасул (-3.0% до 3.88 лв./кг)

На годишна база, спрямо 26 ноември 2020 година, всички млечни и месни храни са поскъпнали, само лещата е поевтиняла с 0.11 лева (от 2.43 лв./кг преди година). Най-много е поскъпнал кашкавалът "Витоша" (+1.26 лева от 10.84 лв./кг), следван от слънчогледовото олио (+0.92 лева от 2.68 лв./литъра), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.77 лева от 5.25 лв./кг), кравето сирене (+0.77 лева от 6.99 лв./кг), замразеното пиле (+0.64 лева от 3.94 лв./кг).

При зеленчуците

на седмична база най-много е поскъпнал зеленият пипер (+5.5% до 1.74 лв./кг), следван от зелето (+2.0% до 1.01 лв./кг), оранжерийните домати (+1.9% до 2.14 лв./кг), оранжерийните краставици (+1.3% до 2-28 лв./кг) и червения пипер (+1.1% до 1.77 лв./кг).

Най-много са поевтинели доматите от внос (-8.8% до 1.87 лв./кг), следвани от морковите (-7.1% до 0.91 лв./кг), зрелия кромид лук (-7.1% до 0.78 лв./кг) и картофите (-3.5% до 0.82 лв./кг).

На годишна база всички зеленчуци са поскъпнали, като най-голямо е нарастването на цените при оранжерийните домати (+1.75 лева от 2.39 лв./кг), следвани от картофите (+0.72 лева от 0.61 лв./кг), зелето (+0.42 лева от 0.59 лв./кг), зеления пипер (+0.38 лева от 1.36 лв./кг), оранжерийните краставици (+0.20 лева от 2.08 лв./кг).

При плодовете

ДКСБТ отчита, че всички наблюдавани са поевтинели. Най-много са спаднали цените на мандарините (-7.0% до 2.00 лв./кг), следвани от ябълките (-6.6% до 1.13 лв./кг), лимоните (-5.9% до 1.90 лв./кг) и бананите (-0.9% до 2.20 лв./кг).

На годишна база, спрямо 26 ноември 2020 година, най-много са поскъпнали бананите (+0.24 лева от 1.96 лв./кг), следвани от портокалите (+0.15 лева от 1.85 лв./кг) и лимоните (+0.12 лева от 1.78 лв./кг). Поевтинели са само ябълките (-0.17 лева от 1.30 лв./кг).

3e-news.net