Домакините изиграха поредния си разочароващ мач на Игрите в Сочи и отпаднаха на четвъртфиналите, както и преди четири години в Канада, а след срещата бяха изпратени с освирквания от трибуните, съобщи БТА.

Вижте снимки>>>


Възпитаниците на Зинетула Билялетдинов отправиха повече удари от съперника 38 срещу 22, но това не помогна. Руснаците стартираха добре мача и в 7:51 минута Иля Ковалчук откри резултата при числен превес след асистенция на капитана Павел Дацюк.

Скандинавците обаче бързо изравниха, като 87 секунди по-късно Юхамати Аалтонен направи 1:1 след неубедителна изява на вратаря Семьон Варламов. Грешка в руската отбрана позволи на Финландия да стигне до обрат още преди края на първата част.

Микаел Гранлунд открадна шайбата по лявото крило и с отличен пас намери непокрития пред вратата Теему Селане, който без проблеми вкара за 2:1 в 17:38 минута на мача. В 5:37 минута на втората третина Финландия увеличи аванса си.

В ситуация при числен превес Селане стреля към вратата на домакините, Семьон Варламов отби, но Гранлунд направи добавка отблизо за 3:1. Малко след третия гол за съперника неубедителният Варламов беше заменен от Сергей Бобровски, който направи две страхотни спасявания в края на мача, въпреки че трябваше да спасява само седем удара на съперника.

До края на срещата финландците продължиха да играят много организирано и солидно в защита, а вратарят Туука Раск направи страхотен мач и допринесе с 37 отразени шайби.

Така тимът на Ерка Вестерлунд ще се изправи срещу Швеция в скандинавски сблъсък за място на финала в Сочи. По-рано днес отборът на "Тре Кронур" разгроми Словения с 5:0, като с два гола се отличи Карл Хагелин, а по една попадение добавиха Александър Стеен, Даниел Седин и Луи Ериксон.