Олимпийските и световни шампиони от САЩ надиграха трудно Турция с 98:77, докато домакините на надпреварата се справиха далеч по-лесно с Египет за крайното 91:54, информира БТА.

Макар и крайният успех да дойде с внушителните 21 точки, американците срещнаха много сериозна съпротива от страна на Турция, като на почивката южните ни съседи дори водеха с 40:35.

Все пак през второто полувреме възпитаниците на Майк Кжижевски стигнаха до обрат, за който решителна роля имаше серията от 17:1 точки в началото на последната четвърт. Най-резултатен за победата беше Кенет Фарийд, който завърши с 22 точки.

Центърът Антъни Дейвис добави 19, всичките отбелязани през второто полувреме. За турците, които са вицешампиони от последното Световно първенство преди 4 години, най-резултатен беше Дженк Акьол с 12 точки.

Победата остави САЩ еднолично на върха в група "С" с две победи от два мача, докато турците са четвърти с 1 победа и 1 загуба, колкото имат още тимовете на Украйна, Доминиканската република и Финландия.

В група "А" Испания не срещна съпротива от Египет и спечели с разгромното 91:54. Най-резултатен за "Ла Роха" бе играчът на Оклахома Сити Тъндър Серж Ибака с 18 точки и 8 борби. 14 точки за успеха добави Руди Фернандес, а Пау Гасол приключи с 12.

Победата остави Испания на върха в класирането с пълен актив от два мача. С две победи, но по-лоша точкова разлика втори е тимът на Бразилия, който се справи с аутсайдера Иран със 79:50. На 3-о и 4-о място в групата са Сърбия и Франция с по победа и загуба, след като "петлите" записаха успех именно над "плавите" с драматичното 74:73.

В останалите по-интересни срещи от втория кръг Хърватия победи олимпийския шампион от 2004 година Аржентина с 90:85, Сенегал спечели първи мач на световно първенство от 1998 година насам след 82:75 срещу Пуерто Рико, а Финландия записа първа победа в историята си на баскетболен Мондиал, надигравайки друг дебютант Украйна с 81:76.

Литва, Словения и Гърция също нямаха проблеми в мачовете си. Балтийците със правиха с Ангола със 75:62, словенците разбиха Мексико с 89:68, а Филипините, който загуби след продължение от Хърватия в първата си среща, остана далеч от представянето си в първия ден на шампионата и падна от Гърция със 70:82.

Австралия пък се наложи над Република Корея с 89:55. В група "Б" водят Гърция и Хърватия, а в "Д" - Словения и Литва. И четирите отбора са с актив от 2 победи и 0 загуби.