назад

Хеликоптерите не успяха да намерят изчезналите под К2 алпинисти

14:09 | 06 февруари 2021 34 11048

Коментари 34

Разбрахме супер герои. В този студ и в тези условия се катериш, покоряваш върхове. 8 хилядници. А сега си и представете да те напъне и да трябва да се изсереш там на върха, минус 55 градуса, да сереш, това е подвиг чутовен.

Преди доста години загубих близък приятел немец на Еверест. Говорили сме много преди експедициите му - за това, което го подтиква и кара да се катери. Той беше с няколко ампутирани пръсти от измръзване от предишни качвания, чупил беше ребро от кашлица в планината и въпреки това продължаваше. Еверест трябваше да е последният му 8-хилядник и не успя на около 200 м под върха... Описваше, че екстазът да си горе на върха е неописуем и несравним с нищо. Едва ли ние, които сме “долу” бихме могли да разберем тази тръпка и този копнеж да си “горе”. Всеки от тях е наясно, че всяко качване може да е последно, но това е като наркотик, не можеш да спреш. Затова не е задължително да ги разбираме и да приемаме техния начин на живот, просто се възхищаваме на силата на духа им да преодоляват себе си. Вечна им памет на всички загинали по върховете.

Мдаа, напълно безмислено начинание - да качиш К2 през зимата - това е лудост! Това не е геройство, а малоумие. Тези хора не са герои, а обикновени хора със малко по-странна зависимост, като наркоманите, с тази разлика, че тяхната зависимост е към катеренето на по-високи баири. Това не е постижение, което носи полза някому, това действие, което носи полза на слава и потенциални добри доходи (ако знае как дадения баирбудала да се изтипоса като рекламно лице на зимни екипировки за планина). За мен герои са откривателите на лекарства срещу болести, архитектите и строителите на здрави и стабилни гради и т.н. Това са истинските герои, чиито дела ползват и помагат на другите хора. А бирбудалите - кво да коментирам. То само кату чуеш К2 през зимата и ти тава ясно, че тия хора нямат връзка с главния мозък. Ай със здраве ....

И се доверяват на братята нангасарян

В повечето случаи тези хора са и учени. По време на експедициите си допринасят с много неща за развитието на науката, откриват височинни видове организми, допълват картата на света. Ако ги нямаше първите такива, тези върхове никога нямаше да са качени, нямаше да знаем какво представляват. Подобни натури са всички откриватели. Да не би откриването на нови континенти или изследването на Антарктида да са били по-малко рисковани начинания? Ако всички мислеха като теб, щяхме още да сме в пещерите, където ни е безопасно и познанието ни да стига до съседното племе.

Кому е нужно това безумие? Не виждат ли какво се случва и пак ня6ой тръгва нагоре....8000 м.при ужасни условия,в зимно време... Не мога да разбера какъв е смисъла.

Няма смисъл и няма какво толкова да се разбира

Смисъл има само, ако ср върнеш жив и здрав, както го направиха отраканите шерпи от Непал. Заедно, всички за един, без никакви въжета... Да всичките заедно горе на К2 пеят химна на Непал. Истинските герои, а не някакви разлигавени еврогейски вегани, кпито не могат само да си вържат дори връзките на обувките. Някой още да си задава въпроса, кой е истинският покпрител на Еверест? Британският аристократ или шерпата, а?

Долнопробна експедиция, организарана с цел да се финансира успешното зимно покоряване на К2 от шерпите. Успешната експедиция е с цел прекарване на въжетата, за мамините синчета да могат да си щракнат селфи на върха на К2. Типично: нон-стоп скандали и интриги, кражби на бутилки с кидлород, голям скандал последван от сбиване на лагер 3 (7300мнв). Нашият веган пада в 1800 м пропаст, не заради скъсано въже, а от умора, психическа неадекватност и грешка.. Става буквално пред очите на всички. “While descending, a Bulgarian climber, Atanas, flew off K2 right over our heads and plummeted to his death,” said Saikaly. “I saw it all and yelled in horror.” Абе пълна лудница. Герой бил, хахаха. Айде бе... С личен шерпа да го наглежда, да му носи багажа и да му казва какво и как да прави. Комедия Хахаха.

Тва трябва да си супер тъпак да ходиш да катериш скали в тоя студ Само идиот би го направил, за кви герои говориме тука Герои са докторите инженерите хората които творят А не тъпаците катерещи скали

Тва трябва да си супер тъпак да напишеш толкова дебилски коментар

Мисля че след вече 30 часа в неизвестност се търсят тела, а не алпинисти. Интересното е че нито Джипиесът, нито сателитният телефон дават смислени сигнали. Да припомня че когато Боян Петров загина много се изписа че не си е взел сателтния телефон. Надявам и се моля , въпреки всичко, тримата да се появят, живи !

Финито ла музика

Баир–будалите сами са си виновни. Да си бяха избрали друго занимание, а не само да си "начесват" глупавото честолюбие.

Казват, че няма покорен връх, а връх, който планината те е допуснала да изкачиш. Но явно не винаги те пуска да слезеш.

си имал кауза:да докаже, че веганството не пречи на върховите постижения. Е, изкачил Еверест и още няколко осемхилядника. Защо му е трябвало всички. За да си начеше егото. А под този връх даже топ Алпи исти са загивали.

ако някоя блондинка и тя реши да се докаже по същия начин, че русите коси не пречат да умреш, макар и да са перхидролени?

нямат шанс. Едно е да оцеляваш в планината, друго е в К2 на осем километра в небето и минус 50 градуса.

едно време старите хора като видеха дете да се вре някъде където не му е работата и е опасно викаха: "Ня там!".

Името Али може и да означава Велик в исляма,но сега ще изяде рязания заедно със сина си.

Сина му е жив!В базови лагер е вече!Явно освен,че си малоумен и вкарваш други теми в коментара си...си и непросветен по-темата!Гледай картинките и МЪЛЧИ !!!

Тази експедиция трябва да бъде прекратена. Колкото и да им се иска, колкото и да са професионалисти и да искат да покоряват върхове, срещу природата и лошото време човекът е безсилен.

Не мога да я разбера тази тръпка. Някак си ми е самоцелно катеренето на някой връх. Разбирам да има някаква кауза зад този риск. А така само си чешат егото. И рискуват живота и на други хора дето ще ги търсят да ги спасяват.

Никакви герои не са тези, а авантюристи.

Интересното в случая е,че след като са го покорили,върхът ги е убил!

повечето загиват при слизане, опиянени от гордост и изтощени от усилието. 1 на всеки 4.

наречи предчувствието си "обосновано предположение" и няма да сбъркаш.

Имам лошото предчувсвие,че този път Али няма да се върне жив от планината.

Ех, този лош, лош връх! Няма капка жал!

Храната не е въобще проблем за оцеляването в случая. Студ, кислород и липса на дорва видимост са далеч по-опасни проблеми за 3-4 дни. Да оцелееш на 7000 метра, на К2 няколко дни е чудесено, но не съм гигурен колко е реалистично. Все пак дано да са живи хората!

Хубаво е с хеликоптер. Има къде да сереш не замърсяваш планината.

Разбирам тръпката и желанието да се докажеш, но точно това е безразсъдно.

Неслучайно К2 е К2.

Ами добре описано - почват да си мислят, че познават планината прекалено добре и да оцелеят след всичко, което тя може да им поднесе. Не би. Природата е била, е и ще остана по-силна от човека, каквото и да си мисли той по неин адрес.

Към новината